Adana İncirlik’te 4 bin dekarlık alanda 4 kişi ile bitkisel üretim gerçekleştiren Ali Ensar Özgören Zirai İşletmesi, mekanizasyon ve teknolojik yatırımlar ile verimliliğini artırıyor. 105-160 beygir arası 6 adet Massey Ferguson marka traktöre sahip olan işletme, teknolojik ve uydu sistemli traktörleriyle gece gündüz çalışarak, sorunsuz ve bereketli bir sezon geçiriyor.
Türkiye’nin profesyonel tarım işletmeleri arasında yer alan Ali Ensar Özgören Zirai İşletmesi, 1950 yılından bugüne kadar tarla ve bahçe mahsulleri alanındaki üretimine aralıksız devam ediyor. Adana İncirlik’te tek parça halinde 4 bin dekarlık ekim alanına sahip olan işletme; tarlada mısır, buğday ve soya fasulyesi, narenciye bahçelerinde ise portakal, limon ve mandalina yetiştiriyor.
Bölünmemiş tek parça arazi
Çukurova Bölgesi’nde tek parça halinde bölünmemiş geniş bir arazi üzerinde tarımsal üretim yaptıklarını belirten İşletme Yöneticisi Ali Ensar Özgören, hayvancılık alanında herhangi bir faaliyetlerinin bulunmadığını sadece bitkisel üretim tarafında aktif olarak çalıştıklarını söyledi. Özgören, “Bahçe ve tarla olarak toplamda 4 bin dekarlık bir alanı ekiyoruz. Ekim alanlarımızın tamamı İncirlik’te tek parça halinde bulunuyor. Bölünmüş bir arazimiz yok. Arazimiz bölünmediği için de hem verimlilik hem de çalışma kolaylığı anlamında oldukça şanslıyız. Tarlada depolanabilir kuru mahsul mısır, buğday ve ikinci ürün olarak soya fasulyesi yetiştiriyoruz. Bahçe tarafında ise Çukurova’ya özgü olarak narenciye grubunda yer alan portakal, limon ve mandalina ürünlerini yetiştiriyoruz” dedi.
“Tarımda her şey zamana bağlı”
Sahip oldukları mekanizasyon ve teknoloji sayesinde 4 bin dekarlık alanı 4 kişi ile işlediklerine dikkat çeken Ali Ensar Özgören, mekanizasyon ve teknoloji yatırımı ile çalışan sayısını düşürdüklerini ve verimliliklerini artırdıklarını belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Geniş bir alanı sadece 4 kişi ile işliyoruz. Açıkçası personel sayımız traktöre yetmiyor. Tabi yoğun dönemlerde kişi sayısının en fazla 10’a çıkardığımız günler oluyor. Çünkü tarımda her şey zamana bağlı. Sezonda zaman ve iklim adeta sizi kovalıyor. Eğer güçlü traktör ve ekipman parkınız varsa sorunsuz bir sezon geçirip, verimliliği konuşabiliyorsunuz. Güçlü ve sağlam traktörlerle çalışmanın en büyük sağladığı da budur.”
İşletmedeki tek marka: Massey Ferguson
Tarımsal üretimde kullanılan traktör ve ekipmanların sağlam, kaliteli ve güçlü olması gerektiğini kaydeden İşletme Yöneticisi Özgören, “Makine parkınız ne kadar geniş ve güçlü ise işlerinizde o derece hızlı ve kolay oluyor” ifadelerini kullandı ve sahip oldukları makine parkıyla ilgili şunları söyledi: “Parkımızda Massey Ferguson markasına ait 160 beygir gücüne sahip 3 adet MF 6716 S, 130 beygirlik 2 adet MF 5613 ve 105 beygirlik 1 adet MF 3660 F (Bahçe) serisi bulunuyor. Massey Ferguson’un filo müşterisiyiz. MF’nin traktörlerinden çok memnununuz. Bu nedenle parkımızda Massey Ferguson’un dışında farklı bir traktör markası yer almıyor.”
Güç, performans ve servis
Sağlamlık, güç ve servis hizmeti nedeniyle Massey Ferguson markasını tercih ettiğine değinen Özgören, “Tarlada traktör her iş için ya üç ya da 5 gün lazım. Bu süre içerisinde de traktörün sorunsuz çalışması gerekiyor. Tabi ara ara sorun yaşanabiliyor. Bu dönemlerde de kısa sürede servis hizmeti alabiliyorsanız şanslısınız demektir. Biz de yatırımımızda tamamen servis ve geri dönüş odaklı hizmet almamıza dikkat ettik. Onun haricinde traktörün donanım olarak size yeterli gelmesi ve yaptığınız iş ile işletmeye uygun olması gerekiyor. Bu kapsamda Massey Ferguson traktörlerinin gücünden ve tarlada sergilediği performansından çok memnunuz. Tabi işinize göre satın almanız gereken traktör serileri var. İhtiyacınıza göre daha düşük beygir gücünde traktör yatırımında bulunup, üstün bir güç beklerseniz umduğunuzu bulamayabilirsiniz. Hangi güç aralığında traktöre ihtiyacınız varsa onu tercih etmelisiniz. Biz yatırımımızı bu doğrultuda gerçekleştirdik ve bu zamana kadar en ufak sorun yaşamadık. Servis ihtiyacımız olduğunda da MF’nin Adana bayisi tarafından en kısa sürede bize geri dönüş sağlanarak sorunsuz hizmet sunuluyor” dedi.
Beygir aralıklarına göre iş seçimi
Makine parklarında yer alan 105-160 beygirlik traktörleri beygir aralıklarına göre farklı işlerde kullandıklarının altını çizen Özgören, hangi traktörü hangi işlerde kullandıklarını şu şekilde anlattı: “3 adet 160 beygirlik MF 6716 S serisini genellikle tarlada ağır işlerde kullanıyoruz. Traktörümüzün bir tanesini ince lastikli olarak kullanıyoruz ve 75 santimetre hat arasına girmeye uygun şekilde arkasına çapa ve gübre ataçmanı taktık. Bir diğer traktörümüze 9 sıralı çapa makinesi taktık ve traktörümüz tarlada sorunsuz olarak çalışıyor. MF 6716 S serisini 5’li pulluk ve 7’li patlatma ile çalıştırıyoruz. Bu ekipmanları taktığımız zaman traktörün dengeleyici olması için ön ağırlık kullanıyoruz. 2 adet MF 5613 serimizi de ara işlerde kullanıyoruz ama artık bu boyuttaki traktörler bizde kaba işlere girmiyor. Çünkü 3 tane 160 traktörümüz var. 130 beygirlik traktörlerimiz sadece ilaçlama, çapalama ve önüne takılı olan ön yükleyicisiyle yükleme işlerinde kullanıyoruz. Son olarak 105 beygir güce sahip MF 3660 F bahçe serisi traktörümüzü narenciye bahçelerimizde kullanıyoruz.”
Uydu sistemi ile gece gündüz çalışma
Mekanizasyon ve teknolojiye önemli yatırımlar gerçekleştiren işletmenin tüm traktörlerinde uydu sistemi bulunuyor. Uydu sistemi sayesinde işlerindeki verimin arttığını ve mevcut işleri daha kısa sürede gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Ali Ensar Özgören, “İşlerimizin yoğun dönemde zaman sıkıntısı yaşıyoruz. Bu durumlarda da gece gündüz çalışıyoruz. Uydu sistemi olmasa gece karanlığında iş yapmamız mümkün değildi. Fakat şu anda gece gündüz istediğimiz her zaman çalışabiliyoruz. Traktörlerimizdeki uydu sistemi işimizi hem kolaylaştırdı hem de daha fazla verim elde etmemizi sağladı” dedi.
260 beygirlik traktör yatırımı
Önümüzdeki günlerde Massey Ferguson’un 260 beygirlik traktörünü parklarına katacaklarını belirten Özgören, “Uzun zamandan itibaren ağır işlerde kullandığımız Massey Ferguson’a ait 240 beygirlik traktörümüzü değiştirip, yerine 260 beygirlik traktör almak istedik. Daha doğrusu saat ve yıpranmadan dolayı değiştirme kararı aldık. Yatırım için tüm anlaşmaları yaptık. Yeni traktörümüze kısa sürede içerisinde sahip olacağız. Bu traktörümüzle ilgili de tüm işletmemizde tüm alet ve ekipman bulunuyor. Traktörün ihtiyaç duyduğu tüm ekipmanlara sahibiz. Geniş bir tarım ekipmanı parkımız var” diye konuştu.
Ailenin en yaşlı üyesi: MF35X
“İşletmemizde Massey Ferguson’un 1963 model 35X modeli bulunuyor. MF ailesinin en yaşlı üyesi olan MF35X serisinin parkımızda çok özel bir yere sahip” ifadelerini kullanan Özgören, “MF35X serisi geçmiş dönemlerde ikili pulluk çekiminde kullanılmış ama şu anda tarımsal üretimimizde aktif olarak yer almıyor. Klasik traktörümüzü alan gezme ve kontrol etme amaçlı kullanıyoruz. Bölgemizdeki bayi tarafından boyandı, rektifiye edildi, hazırlandı ve bize teslim edildi. Traktörü tüm aksamları çalışıyor” dedi.