Üretimde planlama, tarım arazileri ve su kaynaklarının korunması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, tüketicinin gıdaya makul fiyatlarla ulaşması amacıyla Dünya Bankası ile ortaklaşa yürütülecek “Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP)” için ekip kuruluyor.
Proje kapsamında; teknik ekip lideri, mali yönetim uzmanı, kıdemli satın alma uzmanı, satın alma uzmanı ve çevre uzmanı istihdam edilecek. İklim değişikliği, artan nüfus, savaşlar, salgın hastalıklar gıdaya erişimin önemini bir kez daha gözler önüne sererken; teknolojik gelişmeler, kaynakların sürdürülebilirliği de tarım alanında önemini gittikçe artırıyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası kredisi ile desteklenen TUCSAP’e başlanmıştı. Girdi maliyetlerini düşürmek, verimliliği artırmak, üretim ve üretici odaklı planlamaları temel almak ve tüketici tarafının gıdaya makul fiyatlarla ulaşmasının amaçlandığı projede ekip kurulması için de çalışmalar başlıyor. Bu kapsamda, teknik ekip lideri, mali yönetim uzmanı, kıdemli satın alma uzmanı, satın alma uzmanı ve çevre uzmanı istihdam edilecek. Söz konusu kadrolar için başvurular 28 Temmuz’da sona eriyor.
En büyük yeşil OSB
341 milyon 270 bin dolar bütçeye sahip proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerin bir kısmı şöyle:
– Tarım ve Orman Bakanlığı dijital modeli kurularak, tarım sektörü verileri tek çatı altında toplanacak.
– Toprak veri tabanı geliştirilecek, ulusal toprak arşivi binası inşa edilerek Türkiye’nin toprak hazinesinin sağlığı izlenecek.
– Yaklaşık 14 milyon hektarlık bir alanı kapsayan toprak ve arazi bilgileri toplanarak daha sağlıklı ve etkili tarımsal üretim planlaması yapılacak.
– İklim Akıllı Teknolojilerin (İAT) kullanılması teşvik edilerek kaynak verimliliği iyileştirilecek ve karbon emisyonu azaltılarak tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlanacak.
– Gençler başta olmak üzere yaklaşık 43 bin çiftçiye iklim akıllı tarım teknolojilerini uygulamak üzere eğitim verilecek ve doğal kaynaklar üzerinde baskı azalacak.
– 13 bin 700’ü kadın toplam 55 bin yararlanıcıya verilecek 33 milyon dolar hibe ile iklim akıllı tarım teknolojileri konusunda çiftçiler desteklenecek.
– Temiz enerji kaynaklarından daha fazla faydalanmak için jeotermal ısı ile üretim yapacak Tarıma Dayalı İhtisas OSB desteklenerek dünyadaki en büyük yeşil OSB’lerinden birisi inşa edilecek.
– Hayvan sağlığı konusunda; aşı, ilaç ve serum gibi veteriner tıbbi ürünlerin sertifikasyonu ile akreditasyonu için uluslararası standartlarda entegre kontrol merkezi VETKOM kurulacak.
– 5 yıllık proje sonunda, çiftçi, hizmet sağlayıcı ve veteriner olmak üzere toplam 80 bin kişinin yararlanması hedefleniyor.