Yeni teknolojilerin tarımın hizmetine sunulmasıyla başlayan Endüstri 4.0 ile ‘Akıllı Tarım’ olarak tanımlanan Tarım 5.0’da yapay zeka teknolojileri ve insansız araçlar ile verimliliği esas alan tarım anlayışı hedefleniyor. Bu amaçla tarım sektörüne çözümler sunduklarını belirten ZGN Otonom ve Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru, tarımdaki girdi maliyetlerinin otonomlaşmayla önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtiyor. Bu sürecin sadece traktörü otonomlaştırmakla değil, tarlada güneş paneli gibi çevreci ekipmanlarında kurulmasıyla bir ekosistem yaratılmasının önemine değiniyor.
Dünyanın artan nüfusu ile birlikte çoğalan talepler, bu alandaki çalışmaların artması ve hızlanmasını zorunlu kılıyor. Bununla birlikte tarımda verimliliği artırırken doğanın sürdürülebilirliğine katkı sağlama konusu da gelecek için büyük önem taşıyor. Yerli-yabancı birçok firmaya otonom sistemleri ile ilgili çözümler sunduklarını belirten ZGN Otonom ve Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru, “Birinci önceliğimiz tarımdaki sorunları nasıl optimize edebileceğimiz olmalıdır. Tarımda insanların en büyük sıkıntı yaşadığı nokta yüksek maliyetlerdir. Bunları ortadan kaldırmak ya da minimize etmek önem taşıyor. En yüksek maliyet kalemlerini göz önünde bulundurduğumuzda birinci sırada yakıt geliyor. Çünkü mazot fiyatları devamlı olarak artış gösteriyor. İkinci sırada tarlada çalıştırılacak eleman, üçüncüde ise kullanılan ekipmanların amortismanları yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Otonomlaşma ile tarımsal girdi masrafları azalıyor
Yakıt ve çalışan masraflarının azaltılmasında otonomlaşmanın önemine dikkat çeken Bülent Doğru, “Öncelikle yakıt ve eleman problemini çözebilecek yapıyı otonomlaştırmak gerekiyor. ZGN Otonom olarak tarım alanında teknolojinin avantajlarını daha iyi değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu sektörde tarla gibi büyük bir alanda işlem yapılıyor. Burada güneş panelleri ve enerji depolama ünitesi konulabilir. Bu güneş panellerinden elde ettiğimiz enerjiyi depolama alanlarında tutup, otonom hale getirdiğimiz elektrikli traktörlerin enerjilerini şarj etmek için kullanabiliriz. Böylece ücretsiz bir enerji kaynağına sahip olan çiftçi, traktörde kullanmış olduğu yakıt giderini sıfıra indirebilir. Ayrıca fosil yakıt kullanılmadığı içinde doğanın sürdürülebilirliğine katkı sağlanıyor” ifadelerini yer verdi.
“Otonomlaşmayla çiftçilik, zevkli bir meslek haline gelecektir”
Otonomlaşan traktörlerin belli bir alanda aynı işlemi durmadan yapabileceğine dikkat çeken Doğru, “Traktörler tarlada belli bir alanda bir ileri bir geri şeklinde kullanılabilir. Bu süreci sersörler aracılığıyla otonomlaştırarak insansız şekilde çalışabilir hale getiriyoruz. Bu şekilde çiftçi eleman maliyetinden ve diğer işlemlerden kurtulmuş oluyor. Böylece tohumlama, gübre atma, sulamayı kapsayan tüm süreçler otonomlaşarak ölçülebilir bir düzeye gelecek. Planlanan tüm süreçte giderler optimize edildiğinden çiftçilik, kar oranının yükseldiği daha zevkli bir meslek haline gelecektir” açıklamalarını yaptı.