TARNET’in yerli imkanlarla ürettiği “Akıllı Traktör Sistemi” (ATS) tarla testi başarıyla tamamlandı. TARNET Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Dilaveroğlu,”Test sürecinin ardından yakında Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2 bin hizmet noktasında bu teknolojik ürünlerimizi çiftçilerimizle buluşturacağız” dedi.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (Tarım Kredi) teknoloji alanında faaliyet gösteren iştiraki TARNET, Akıllı Traktör Sistemi (ATS) ile ilgili çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Yerli imkanlarla üretilen Akıllı Traktör Sistemi’nin tarla testi ise Burdur’da tarım lisesi öğrencileriyle birlikte yapıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan TARNET Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Dilaveroğlu, Milli Teknoloji Hamlesi”ni tarıma kazandırmak için gayret ettiklerini söyledi. Birden fazla projenin Ar-Ge çalışmasını yürüttüklerini vurgulayan Dilaveroğlu, daha önce Zirai İnsansız Hava Aracı’nı (ZİHA) da ürettiklerini anımsattı. ATS’nin tarla testini, Tefenni ilçesindeki Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle yaptıklarına değinen Dilaveroğlu, “Denemesini yaptığımız Akıllı Traktör Sistemi, tarlanın çok doğru şekilde sürülmesini, ekim için hazırlanmasını ve ilaçlama safhasında da doğru ilaçlama yapılmasını sağlayarak çiftçimizin girdi maliyetlerini optimize eden bir teknoloji çözümüdür.” diye konuştu.
“ATS şu anda olgunluk seviyesine ulaştı”
Dilaveroğlu, teknolojinin iki adımdan oluştuğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Bu sistemin bir bileşeni hassas konumlandırmayı sağlayan bizim ‘RTK’ dediğimiz konumlandırma teknolojisidir. ‘RTK’, baz istasyonu olarak Türkiye’de milli ve yerli ilk defa TARNET markasıyla yakında piyasaya sunacağımız bir teknoloji olarak geliştirildi. Bunun diğer bileşeni de ‘Akıllı Traktör Sistemi’ dediğimiz bir bilgisayarlı tablet sistemidir. Bu sistem ikisi bütünleşik çalışarak tarlamızı sıralı bitkilerin en doğru şekilde ve hata payı olmaksızın hazırlanmasına ve ilaçlamanın da ilaçların üst üste binmesini engelleyecek şekilde yapılmasına imkan veriyor. Dolayısıyla çiftçimiz, bu anlamda enerjiden, işgücünden ve zamandan kaynaklı maliyetlerde tasarruf ediyor. Akıllı Traktör Sistemi şu anda olgunluk seviyesine ulaştı. Test sürecinin ardından yakında Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2 bin hizmet noktasında bu teknolojik ürünlerimizi çiftçilerimizle buluşturacağız.” Dilaveroğlu, bir navigasyon sistemi çözümü olan ATS’nin uygun maliyetlerle tüm traktör modellerinde kullanılabileceğini bildirdi.
Küçük maliyetler yüksek kar
Tefenni Kaymakamı Mustafa Caner Culukar da çiftçilere fayda sağlayacak sistemin üretilmesinden memnun olduğunu vurgulayarak, “Çiftçilerimize küçük bir maliyetle yüksek kar getirecek bu sistemi kazandırdıkları için TARNET AŞ’yi tebrik ediyoruz. Sistemin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.
ATS nasıl kullanılıyor?
ATS kullanan çiftçi ilk olarak arazisinin sınırlarını sisteme girecek. Akıllı sistem sayesinde ilaçlama, toprak işleme, ekim ve gübreleme gibi yapacağı iş için traktöre bir rota oluşturulacak. Güvenlik amacıyla sürücüyle hareket eden traktör, belirlenen rotada işlemini yaparken bir sapma olursa sistem uyarı verecek. Manuel kullanımda sisteme sürücü müdahale ederek sapmayı düzeltebilecekken, otomatik seçeneğinde ise sistem traktörü tekrar belirlenen rotaya kendisi sokacak.
Kolay ve düşük maliyetle montaj
Sistem otomatik ve manuel olmak üzere iki şekilde kullanılabiliyor. Ayrıca kullanıcı dostu yazılım ara yüzü sayesinde akıllı telefonla herkesin sistemi kullanabilmesini de sağlıyor. Sistem özellikle ilaçlama ve gübreleme uygulamalarında üst üste bindirmeleri ve çakışmaları minimum seviyeye indirilebilecek. Belirlenen rotadan 2,5 santimetre bile dışarı çıkıldığında uyarı verebilecek. Bu sayede arazide işlem yapılamayan alan kalmaması hedeflenerek verim artışı amaçlanıyor. Sistem sayesinde traktör geçtiği sıradan santimetre düzeyinde hassasiyetle tekrar geçmeyecek. Bu sayede çiftçinin girdi maliyeti de azalacak. ATS, bütün traktörlere kolay ve düşük maliyetle monte edilebilecek.
ATS’nin avantajları
Akıllı Traktör Sistemleri; içerisinde otomatik ve manuel seçeneklerin bulunacağı çiftçilere arazi üzerinde sıra arası ve sıra üzeri rotalarını düzgün bir şekilde gidebilmelerine yardımcı olacak bir yardımcı teknoloji yer alıyor. Manuel seçeneğinde traktör üzerine yerleştirilecek olan bir tablet ekrandan yapılan faaliyet esnasında rotadaki santimetre hassasiyetindeki sapmalar ekrana uyarı olarak gönderilecek ve operatör direksiyonu manuel olarak yönlendirerek tekrar rotasına girebilecek. Otomatik seçeneğinde ise direksiyon sürücüye gerek duymadan bu yönlendirme komutlarını tanıyarak kendisi yapacak. Özellikle manuel seçeneğinin tak-çalıştır bir şekilde bütün traktörlere kolayca monte edilebilmesini sağlamak amaçlanıyor.