Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Aksüt’ün gübre yönetimindeki tek tercihi: EYS Metal

Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’nde 1300 başlık modern bir çiftliğe sahip olan Aksüt Tarım ve Hayvancılık, hayvan başına günlük ortalama 33 litre süt üretimi gerçekleştiriyor. Teknoloji ve modernliğin iç içe olduğu tesiste EYS Metal’in doğru ürün ve yöntemleriyle de hayvansal atıkları geri dönüşüme kazandıran işletme, ürettiği sıvı gübreleri bedelsiz dağıtırken, katı gübreleri de seperatör ve tamburdan geçirdikten sonra paketleyip satışa sunuyor.

Hayvancılığın en önemli sorunlarının başında gelen “Gübre Yönetimi” konusunda her geçen gün önemli yatırımlara imza atılıyor. Türkiye’de sayısı giderek artan büyük işletmeler de çiftliklerin altyapısını gübre yönetimine uygun olarak düzenlemeye dikkat ediyor. Bunun bir örneği de Almanya’dan gebe düve ithal ederek Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’nde süt hayvancılığı yapan Aksüt Tarım ve Hayvancılık’ın modern çiftliğinde karşımıza çıkıyor. Çiftliğin kuruluşundan bu yana gübre yönetiminde EYS Metal’in ürünlerini kullanan işletme, hayvansal atıkları kazanç kapısına dönüştürdü. Profi Traktör Türkiye olarak Aksüt Tarım ve Hayvancılık’ın Yöneticisi Taner Karakaya’yı ziyaret ederek, çiftlikteki işleyiş ve gübre yönetimi hakkında önemli bir röportaj gerçekleştirdik.

Aksüt Tarım ve Hayvancılık Yöneticisi – Taner Karakaya

Gelen düveler ile üretime başlandı

Kırklareli’nin Babaeski İlçesi Karahalil beldesinde 150 dönümlük bir arazi üzerine çiftliklerini kurduklarını ifade eden Taner Karakaya, 2012 yılının sonlarına doğru ise Almanya’dan getirdikleri gebe düveler ile hayvancılık sektörüne giriş yaptıklarını söyledi. Karakaya, “2012 yılında Almanya’dan getirdiğimiz 250 adet Holstein cinsi gebe düve ile faaliyetlerimize başladık. Bu sayıyı 7-8 yıl içerisinde oldukça büyüttük. Aynı zamanda çiftliğimize Simental cinsini de kazandırdık. Sürümüzün % 8-10 arası Simental’den oluşuyor. Çiftliğimizde şu anda 570 sağmak olmak üzere toplam 1300 adet büyükbaş yer alıyor” dedi.

Teknolojik ve modern tesis

Yüzlerce hayvanın yer aldığı büyük çiftlikleri teknolojinin yardımı olmadan yönetmenin çok zor ve zahmetli bir iş olduğuna değinen Karakaya, tesislerinde kullanılan teknolojik sistemlerden şu şekilde bahsetti: “Sağımhanemizden tutun ahırlarımıza kadar çiftliğimizin tüm alanlarında teknolojinin izlerine rastlamak mümkün. Sağımlarımızı 40’lı rotary süt sağım sistemleriyle gerçekleştiriyoruz. Sağımhaneye entegre olan sürü takip sistemimiz bulunuyor. Hayvanlar her gün 3 kez sağıma giriyor ve her sağıma girişlerinde ayaklarındaki responder cihazlarından bilgisayara veri akışı yapılıyor. Bilgisayarda da program üzerinden her hayvanı özel olarak inceleyip nasıl bir aksiyon almamız gerektiğini kararlaştırıyoruz. Bunun dışında yazın sıcaklık stresine karşı fan sistemleri ve sulama sistemleri kullanıyoruz.”

Günlük 17 ton süt üretimi

Ağırlıklı olarak süt hayvancılığı alanında faaliyet gösterdiklerine dikkat çeken Karakaya, süt üretiminde önemli olan çok süt sağmak değil verimli hayvandan verimli sütü almak olduğunu belirtti ve süt üretimleriyle ilgili şunları söyledi: “Günlük 17 ton civarı süt üretiyoruz. Üretimimiz kış ve yaz mevsimlerine göre değişiklik gösterse de hayvan başına günlük 33 litre süt üretiyoruz. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç kez sağım yapıyoruz.”

Rekabet olmayan sektör

Süt hayvancılığının avantaj ve dezavantajlarından bahseden Taner Karakaya; “En büyük avantajın ürettiğin malı pazarlama derdinin olmamasıdır. Düzgün ve kaliteli süt üretirsen kapından gelip alıyorlar. Aynı zamanda sektörde rekabet yok. Hiçbir çiftlik bir diğer çiftliğin rakibi değil. Çiftlikler arasında bilgi ve veri alışverişi gayet olağan bir şey. Dezavantajların en büyüğü tabi ki fiyat.  Ne yazık ki sattığın ve aldığın ürünün fiyatını belirleyemiyorsun” dedi.

“Gübreyi yönetemezseniz çiftlikte başarılı olamazsınız”

“Hayvancılıkta en zor iş, gübreyi yönetmek” ifadelerini kullanan Taner Karakaya, gübrenin hem çevreye atılmaması hem de kendi içinizde bir şekilde yok edilmesi gerektiğini söyledi. Karakaya “Gübre yönetimini kontrol altına alabilmek için öncelikle çiftlik altyapısının gübre yönetim ve üretimine uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde çiftliğin büyümesi ve başarılı olması nerdeyse imkansız bir hale geliyor. Biz çiftliğin kurulum aşamasından itibaren gübreyle ilgili altyapı çalışmalarını ciddi bir şekilde devam ettirdik. Aynı zaman da bu konuyla ilgili EYS firması ile çalışıyoruz. EYS bizi bu konuda hem bilgilendiriyor hem de makineleriyle yardımcı oluyor. Gübre yönetimi ahırdan başlıyor, sıyırıcılarla gübreleri sıyırıp yer altındaki kanala gönderiyoruz. Kanaldan da seperatörlere giden gübre, katı ve sıvı olarak ayrılıyor. Sıvı gübreler sıvı gübre çukuruna, katı olanları ise tambura gönderiyoruz. Tamburda tekrar kurutma işleminden sonra iyice kurutulup organik, kuru ham gübre haline getiriyoruz.”

Hayvansal atıklar EYS ile kazanç kapısına dönüştü

Sadece katı gübre anlamında ayda yaklaşık 300 ton civarı gübre ürettiklerini belirten Karakaya, gübrelerin kurutma işleminden sonra çuvallanarak satışa sunulduğunu söyleyerek şu açıklamaları yaptı: “Tesisimizdeki sıvı gübreyi yaklaşık 9-10 ay saklayabilecek bir gübre çukurumuz bulunuyor. Gübreyi çukurumuzda biriktirip ihtiyaç duyulduğu zamanda etrafımızdaki çiftçilerimize kendi vidanjörümüz ile bedelsiz olarak dağıtıyoruz. Katı gübreleri ise seperatör ve tamburdan geçip tamamen kuruduktan sonra çuvallayarak satışa sunuyoruz.“

Gübre yönetiminde EYS tecrübesi

Çiftliğin kuruluş süresince birçok çiftlik gezdiklerini ve EYS ile çalışan işletmelerin gübre yönetimi konusunda başarı olduklarını gören Taner Karakaya, “Gittiğimiz işletmelerle yaptığımız görüşmelerde EYS ile çalışmaktan memnun olduklarını gördük. Sonrasında ise herhangi bir alternatif arayışına girmeden EYS ile görüştük ve çalışmaya başladık. Gübre yönetimimizin tamamında EYS’nin ürün ve çözümlerini tercih ediyoruz. Satış öncesi ve sonrası hizmetlerinden de memnun kaldığımız için bugüne kadar EYS ile çalışmaya devam ediyoruz. EYS’nin gübre yönetimi konusunda uzun bir geçmişi ve tecrübesi bulunuyor. Bu noktada da bizi doğru bir şekilde yönlendiriyor. Bizim gibi hayvancılık yapan çiftliklerde satış öncesinden çok satış sonrası servis hizmeti önemlidir. Çünkü tesisteki herhangi bir arıza, aksaklık veya tamir edilememe durumu, tüm işlerin durma noktasına gelmesine yol açabilir. Sıyırıcı bir gün çalışmazsa rahat bir ortamda yaşamayan hayvandan kaliteli bir süt üretimi yapamazsınız. Ancak EYS ile hiç böyle bir sorun yaşamadık. Bu konuda EYS’den çok memnunuz ve bu yüzden 10 senedir aralıksız EYS ile çalışıyoruz” dedi.

Soldan sağa; EYS Metal Marmara Bölge Müdürü Oğuzhan Tepe – Aksüt Tarım ve Hayvancılık Yöneticisi Taner Karakaya

Aksüt’ün kullandığı EYS ürünleri

EYS Metal Marmara Bölge Müdürü Oğuzhan Tepe ise Aksüt Tarım ve Hayvancılık’ın gübre yönetiminde kullandığı ürünlerin detaylarından şu şekilde bahsetti: “Ahır içi ekipmanlarda 30’a yakın SF130 adı verdiğimiz hayvan kaşıma fırçaları bulunuyor. Bunun yanı sıra çiftlikte yine ahır içi ekipmanı olan ZS221 zincirli sıyırıcılar mevcut. Akabinde şirket olarak her fırsatta dile getirdiğimiz flaşing pompası ve flaşing hattı sayesinde taşınan gübre DK11 adını verdiğimiz dalgıç karıştırıcıyla karıştırılıyor. Homojen bir karışım elde ettikten sonra İşletme Yöneticisi Taner Bey’in de bahsettiği gibi gübre diğer çiftliklere satmak istenirse SP600 model seperatörle katı ve sıvı olmak üzere ayrıştırıyorlar. Ayrıca özel bir alanda paketlenebilir bir hale getirmek için BC14 adını verdiğimiz kompost tambur sistemi kullanılıyor. Trakya bölgesinde 500 ve üzeri büyükbaşa sahip 100’den fazla tesis bulunuyor. Aksüt Tarım ve Hayvancılık bölgede BC14 kompost tamburu kullanan tek işletme olarak dikkat çekiyor. BC14’den çıkan malzeme olgunlaşıp paketlenebilir kıvama gelmediğinden dolayı GK3000 adını verdiğimiz kompost karıştırıcısıyla namlu haline getirilmiş olan gübreyi belirli periyotlar da karıştırmak suretiyle paketleme kısmına getiriyorlar. Sonrasında ise paketlenmiş ürünü kendi isimleriyle satışa hazır hale getiriyorlar. Bu süreçte kullanılan ekipmanların tamamı da EYS tarafından üretiliyor.”

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Yangının zarar verdiği tarım arazileri kompost gübreyle iyileşecek

SONRAKİ HABER

EYS Metal’in Lüleburgaz Şubesi yeni yerinde hizmette

BENZER HABERLER
Total
0
Share