Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
SON SAYIMIZ
Abonelik Formu
Abonelik Formu

‘Antioksidan kaynağı Aronya Yayım’ projesiyle Bilecik’te ilk hasat yapıldı

Sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen Aronya’nın üreticilerle tanıştırılması ve üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hazırlanan ‘Antioksidan kaynağı Aronya Yayım’ projesi kapsamında Bilecik’te ilk hasat yapıldı. 3 dekar alanda 6 bine aşkın aronya bitkisinin hasadının yapıldığı etkinliğe Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal’ın ve İl Tarım Müdürü Necmettin Yoldaş katılım gösterdi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hazırlanan ‘Antioksidan kaynağı Aronya Yayım’ projesi ile 3 dekar alana 6 bin 666 aronya bitkisi, 2021 yılı Mayıs ayında Bilecik’in Osmaneli ilçesinde toprakla buluştu. 16 ayın ardından aronya bitkisinin ilk hasadı Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal’ın ve İl Tarım Müdürü Necmettin Yoldaş’ın katılımı ile yapıldı. Bilecik’in Osmaneli ilçesinde bir çiftçi tarafından yetiştirilmeye başlanılan tıbbi ve aromatik bitki Aronya’nın hasadı da Yüksel Ünal’ın ve İl Tarım Müdürü Necmettin Yoldaş’ın katılımı ile yapıldı.

“Bir aronya fidesinden yaklaşık 10-15 kilo verim alınabiliyor”

Aronya hasadına katılın Kaymakam Yüksel Ünal, hasat sürecinde açıklamalarda bulundu. Ünal, “Aronya yayım projesi 2021 yılı istatistiklerine göre 3 dönüm olarak başlayan aronya ekimi 2022’de 135 dönüme kadar çıktı. Bu artış aronyanın talep edilen bir ürü olduğunu gösteriyor. Aronya geniş iklim kuşağına ve toprak şartlarına kolay adapte olabiliyor. Beş yaşından sonra iyi bakıldığında ortalama bir aronya fidesinden yaklaşık 10-15 kilo verim alınabiliyor. Ürünün güncel fiyatlarına bakıldığında tazesinin kilosu 90 TL ila 150 TL arası satılıyor. Kuru aronyanın kilosu ise 400 TL ila 450 TL arası piyasada yer buluyor. Bu da çiftçilerimize oldukça güzel kazanç elde etmesinde önemli katkılar sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“135 dekar alanda üretim yapıyoruz”

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş ise, “Elimizde geçen sene önce başlatmış olduğumuz aronya bitkisinin dikimi ile ilgili 6 bin 660 adet fidenin dikimini gerçekleştirdik. Bugün ise diktiğimiz aronya bitkisinin hasadını yapmak için toplandık. Şuan ki durumda 135 dekara alanda üretim yapıyoruz. Aronya bitkisi özellikle piyasada çok kabul gören 90 TL ile 130 TL arası fiyatla satışı yapılan bir ürün, çiftçilerimize özellikle hayırlı olmasını diliyorum. Bu konuda desteklerini esirgemeyen başta geçmiş dönem valimiz Bilal Şentürk ve mevcut valimiz Dr. Kemal Kızılkaya’ya ve Kaymakamımız Yüksel Ünal’a çok teşekkür ediyorum. Aronya’nın çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” açıklamalarını yaptı.

“Aronya bitkisinin ileride büyük bir katma değer oluşturacağına inanıyorum”

Kaymakam Yüksel Ünal, bugün ilk defa tropikal iklim meyvesinin Adliye Köyü gibi yüksek bir köyde yetiştiğini gördüklerini belirtti. Ünal, “Üreticiden önce biz tüketiciyiz, tadına baktığımız zaman alıça benziyor ama alış değil, tadı kiviye benziyor ama kivi değil, yaban mersinine benziyor ama yaban mersini değil, tadım yapığımız zaman hani uzaktan bir adamı tanırsın da adını çıkartamasın aronyada işte öyle bir bitki. Her birimiz bu ürünü bir meyve suyunda ya da bir şekerlemede mutlaka yemişizdir. Tabi bu 3 dönüme ekilmiş bir aronya bitkisinin ileride büyük bir katma değer oluşturacağına inanıyorum. Başta bu ürünü yetiştiren işletme sahibi çiftçimiz Osman Nuri’ye sonrada emeği geçen herkese hayırlı ve uğurlu olsun” sözlerini kaydetti.

Tarla sahibi çiftçi Osman Nuri Kutlu, 3 buçuk dönüm arazi üzerine geçen yıl fidelerini diktikleri bu sene de aronya bitkisinin ilk ürünlerini topladıklarını belirterek, “Bu projede bizlere desteklerini esirgemeyen Bilecik valimize, Osmaneli Kaymakamımıza, il ve ilçe tarım müdürlerimize ve personeline verdikleri desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Traktörlerde en çok hangi ataşmanı kullanıyorsunuz?

SONRAKİ HABER

"Sözleşmeli besicilik projesi" hayata geçti

BENZER HABERLER
Total
0
Share