Türkiye’de tarım alanında faaliyet gösteren kesiminin en çok kayırılan ve desteklenen kesim olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Son 3,5 yılda Gayri Safi Milli Hasılada ki yükselişle birlikte çiftimizin geliri yüzde 80 oranında arttı” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir programı kapsamında İzmir Medya Platformu ve gazeteciler ile bir araya gelerek tarım alanında ki gelişmeler ve yapılan destek paketleri hakkında açıklamalarda bulundu.
“Tarım kesimi en çok kayırılan kesim”
Çiftçilerin diğer sektörlerde çalışanlara göre destek paketlerinden çok fazla yararlandıklarını belirten Bakan Pakdemirli, “Tarım kesimi Türkiye’de en çok kayrılan kesimdir ve böyle olması gerekiyor. Bu tarım kesimi şımartmaz. Faizlerin sürekli silinmesi, yapılandırılması da bizi çok doğru bir noktaya getirmez. Tarım da en nihayetinde bir ekonominin önemli bir parçası. Son 3,5 senede Türkiye’de gerçekleri görmek istemeyenler, ‘Borçluluk arttı’ diyor. Borçluluk arttı ama Gayri Safi Milli Hasıla ile birlikte çiftçimizin geliri yüzde 80 oranında arttı. 2018 yılında çiftçinin hasıla oranına göre yüzde 52’ye gelmiş borcu bugün yüzde 40 seviyelerinde. Bunun anlamı şu; çiftçimiz para kazanıyor. Münferit örnekler maksatlı yapılıyor. Tüm sektörlerde bunun örneklerini görmek mümkün. Son 3,5 yılda çiftçimizin geliri artmıştır. Borçlarında azalma vardır” açıklamalarında bulundu.
“Desteklerin fazla olduğu bir dönem”
Tarım alanında son yıllarda önemli çalışmaların yapıldığını ifade eden Pakdemirli, “Bu dönemde kuraklık gibi diğer etkilerle de mücadele etmek zorunda kaldık. Bitkisel üretimimiz 118 buçuk milyon tona düştü. Önemli olan üretimin sürdürülebilir bir şekilde devamlılığının sağlanmasıydı. Birçok konuda çiftçimizin yanında olduk. Toplam destek oranı, 29 milyar liraya kadar geldi. Piyasada çiftçimizin alın terinin sigortası olmasını sağladık. Desteğin artması ve müdahale alımları rakamsal başarının en önemli unsurlarından biri” dedi.
“Yüzde 47 oranında süte zam yapıldı”
Yem fiyatlarındaki artışa da değinen Pakdemirli, “Türkiye hem ihracat hem de ithalat kapısı açık bir ülke olduğu için dünyadaki fiyatlar yansıyor. Boşta olan fonların da yatırım yapması gibi sebeplerle emtia fiyatları arttı. Son dönemde yaşanılan döviz geçirgenliği ile ciddi artış oldu. Yüzde 47 oranında süte zam yapıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından besici ve yetiştiricilerimize arpa ve mısır vermeye devam ediyoruz. Bunu ek ve gizli bir destek olarak veriyoruz. Hazine Maliye Bakanlığımız tarafından karşılanan bir sübvansiyon politikası izliyoruz. Tüketicimizin de bunları bir yandan astronomik rakamlara tüketmemesi gerekiyor. Şartların iyileştirilmesi konusunda çalışma yürütülüyor” ifadelerini kullandı.
“Pandemi sonrası normalizasyon başlayacak”
Tarım alanında yapılan önemli düzenlemelerden birinin de gelir koruması olduğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli, “Çiftçimiz ürünün diktiği günden itibaren satacağı fiyatı biliyor. Bu, fiyatı da garanti eden bir sistem ve aynı sistem Amerika’da da kullanılıyor. Önümüzdeki yıl bu sistemi daha da yaygınlaştıracağız. Sözleşmeli üretimle alakalı bir dijital tarım platformu kurduk. Bu konuyla ilgili de yasal düzenleme tekliflerimizi ilettik. Gazi Meclisi’miz de bunlarla alakalı çalışmasını bitirdiği zaman yasalaşacak. Çiftçimizi 5 taraftan kuşatacak bir sistematik içerisinde onları memnun etmeye çalışıyoruz. Bugün itibarıyla dünyada pandemi ile birlikte artan fiyatlar girdilere yansıyor. Tüketici tarafında da bu konuyla ilgili şikayet var. Pandeminin etkileri geçtikten sonra normalizasyon süreci başlayacaktır. Sağlıkla ilgili konularla paralel bir şekilde ilerleyeceğini düşünüyoruz. Dünyadaki emtia fiyatlarıyla ilgili dengesizlikler biraz daha rayına oturur diye düşünüyoruz. Hem lojistik hem gıda üretimi hem emtia fiyatlarında ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada problem var. Pandemi etkileri bitince rahatlama bekliyoruz” diye konuştu.
İzmir’e 22 milyarlık destek yatırımı
19 yıllık sürede İzmir’e 22 milyarlık destek yatırımın yapıldığını belirten Pakdemirli, “Tarımsal üretim değeri 19 yılda 8 misli artmış durumda. Kırsal kalkınma desteklerinde 232 milyon lira hibemiz var. Dikili, Kınık, Bayındır ve Bergama’da tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri tamamlandı. Orman alanında İzmir’e 155 milyon fidan diktik. Su alanda 20,2 milyar liralık yatırım var. İzmir’in farklılıkları bana göre zenginliktir. İzmir 81 ilden farklı. İzmir’in kozmopolit yapısı farklı bir noktaya geldi. Sıtkı Bey’in açıklaması talihsizdir. Hatadan dönmek de bir erdemdir. Ayrımcılığı doğru bulmuyorum. İzmir’in kendi toprağını bilen her insana gönlümüz de kalbimiz de açık. Bizim her an her saniye müjdemiz var. Yakın zamanda artan mazot ve gübreye yönelik girdi desteği sağlandı. Son dönemdeki en büyük müjdemiz; o oldu. Çiftçimize verilen destek yüzde 15 arttırılmış oldu. Gece çiftçimizin bir derdi var uyuyamıyorsa, bu derdin aynısı bizde var. Bakanlığımızın ışıkları açık ve uyuyamıyoruz demektir. Bu senenin bütçesi 29 milyara çıktı. Çiftçimiz, üreticimizi biz mağdur etmedik” açıklamalarını kullandı.