Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

BKT’nin hedefi: “Birlikte büyümek”

Tarım, inşaat, hafriyat, liman ve madencilik sektörleri için lastik üretimi yapan BKT, Hindistan’daki Bhuj tesisi ile 2026 yılında 2 milyar dolarlık ciro elde etmeyi ve yılda toplam 600 bin metrik ton (MT) lastik üretmeyi hedefliyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan BKT Ortak Yönetici Direktörü Rajiv Poddar, “Lastiğe yönelik küresel talep artıyor ve önümüzdeki 5 yıl içinde de yavaşlayacağına dair hiçbir işaret görmüyoruz” dedi.

Hindistan’ın en büyük lastik üreticisi olan BKT, uluslararası medya mensuplarını Bombay’da ağırladı. Gezinin amacı hem BKT’yi ve Hint kültürünü tanıtmaktı. BKT’nin Bhuj’daki tesislerine yapılan iki günlük gezide üretim hattının tanıtımının yanı sıra fabrikada bulunan enerji santrali, su sıkıntısını aşmak için kullanılan su depolama tesisi ve su arıtma tesisi geziye katılan medya mensuplarını oldukça etkiledi. Hindistan, Çin’den sonra kendini hızla geliştiren ikinci ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Çok büyük bir nüfusa sahip olması ve dolayısı ile ucuz insan gücüne sahip olan Hindistan önümüzdeki yıllarda hepimizi şaşırtabilir. İşte BKT de bu gelişmenin ön safında olan firmalardan birisi. Hindistanlı çokuluslu şirketin 2015’te açılan Bhuj tesisi ile global anlamda arazi lastikleri sektöründeki ilerleyişi sağlam bir şekilde yapılandırılabiliyor. İyi bir şekilde ilerleyen proje, Bhuj’daki iyileştirme sayesinde yıllık 600.000 metrik ton (MT) lastik üretimi hedefleyen ve üç yıl içinde 2 milyar dolar ciro elde edileceğini öngören iyi tasarlanmış, çok önemli bir büyüme planı olarak görülüyor.

“Lastiğe yönelik küresel talep artıyor”

Bhuj tesisi için uzun yıllar boyunca hazırlık yaptıklarını belirten BKT Ortak Yönetici Direktörü Rajiv Poddar, “2012’de Bhuj’da başladığımız yolculuk asla bir dönüş yolculuğu değildi, kendimizi geleceği keşfetmeye hazırladığımız bir yolculuktu. İnsanlar bana bu kadar çok şeyi bu kadar kısa sürede yapmanın gerçekten gerekli olup olmadığını sordular. Bhuj tesisini açmaya karar verdiğimizde kendimize koyduğumuz hedefler, o zamanın finansal dayanıklılığın yanı sıra somut olduğu kadar büyük bir vizyonla da orantılıydı. Tüm bu yıllarda tutku ve öngörü ile piyasayı analiz edip tahminler yaptık. Lastiğe yönelik küresel talep artıyor ve önümüzdeki 5 yıl içinde de yavaşlayacağına dair hiçbir işaret görmüyoruz. 2012’de Bhuj’da başladığımız yolculuk asla bir dönüş yolculuğu değildi, kendimizi geleceği keşfetmeye hazırladığımız bir yolculuktu” açıklamalarını yaptı.

Bhuj tesisi 9 yılda %262,60 hektar büyüdü

2012 yılında ilk lastik, Bhuj üretim hattından çıktığında, tesis 123 hektarlık bir alanda yer alıyordu. Sonra ise 500 milyon dolarlık yeni bir yatırım yapıldı. Çalışmalar başlamadan önce, çölde yer alan arazi tamamen kuraktı. Ancak kilometrelerce içme suyu borusunun ve elektrik hattının döşenmesinden sonra tesis önemli ölçüde büyüdü. Tesis, 2016 yılında 126, 2019 yılında 131, 2021 yılında 137, 2022 yılında ise 258 hektar alana sahip oldu. 2023’ün sonuna kadar ise, 283’ü hali hazırda satın alınmış toplam 323 hektarlık bir yüzey alanına ulaşacak. Daha fazla alan yeni makineler kurmak, daha fazla test alanı barındırmak, hacimleri artırmak ve bunlarla bağlantılı her şey için daha fazla olanak anlamına geliyor. BKT’nin işleri pandemi öncesi döneme kıyasla %49 arttı ve bu da Hindistanlı çokuluslu şirketin yeni fırsatlara ve zorluklara karşı daima hazır olduğuna tanıklık eden, dikkate değer bir zirve noktada yer almasında etkili oldu. Bhuj, 2015 yılında günde 92 MT üretimden 2022 sonunda şimdiye kadarki en iyi sonucu olan günlük 436 MT üretime ulaştı.

Daha verimli makineler ile daha fazla üretim, daha fazla güvenlik

Bhuj tesisinde yer alan modern makineler, daha hızlı ve daha hassas çalışmayı mümkün kılan, üretim miktarını ve bitmiş ürün kalitesini artıran özelliklerle dolu. Bu, örneğin, atılan ürün miktarının azaltılması, üretim sürecindeki sürdürülebilirliğin artırılması ve nihayetinde üretim maliyetlerinin azaltılması gibi sonuçlar barındırıyor. Bu üretim yöntemiyle süreçler de giderek daha güvenilir hale geliyor ve BKT için en önemli husus olan mesleki riskler büyük ölçüde azalıyor ve çalışan konforu iyileştiriliyor.

Kendi kendine üretilen Karbon Siyahı

BKT Bhuj tesisinde strateji olarak kendi “Karbon Siyahı” yatırımını da yaptı. Tesis, faaliyete geçtiği 2017 yılında özellikle lastik sırtında kullanılan karbon siyahı türü olan Sert dereceli karbon siyahından ilk 65.000 MT/PA partiyi üretti.  Ertesi yıl, üretim 65.000’den 110.000 MT değerine yükseldi; bu esnada gövde hamurunun mukavemetini ve dayanıklılığını artırmak için kullanılan, daha az ısı üreten yumuşak dereceli karbon siyahı da üretime eklendi. 2021 yılında, iki tür karbon siyahının toplam üretimi yılda 138.000 MT değerine ulaşırken geçen yıl toplam 165.600 MT değerine bir artış görüldü.

Yıl sonu üretim hedefi 200 bin

2023 için 198.600 MT hedefleniyor; buna ek olarak, Araştırma ve Geliştirme departmanı üçüncü bir karbon siyahı türü olan “Özel karbon siyahı” eklemeyi planlıyor. Bu, kauçuk gövdelerde kullanılanlara kıyasla renklendirmeye karşı yüksek direnç, yüksek saflık seviyesi, düşük kül seviyesi ve çok düşük PAH seviyesi gibi benzersiz özelliklere sahip ve neticesinde boyalar, plastikler ve mürekkepler gibi belirli uygulamalarda kullanım için uygun bir karbon siyahı türü.

BKT Burj tesisinde 5 bine yakın çalışan

Burj tesisinin genişlemesi, üretim kapasitesinde bir artış anlamına gelse de operasyonel lojistik de önemli ölçüde gelişti. Yeni tesislerin inşası aynı zamanda BKT’nin de çok ciddiye aldığı bir husus olan çalışanların güvenlik koşullarında da bir iyileşme sağladı. Bhuj tesisinde Aralık 2022’nin sonunda çalışan sayısı 4.776 olarak belirtildi. BKT aynı zamanda çalışanlarının aileleri içinde sosyal faydalar sunuyor. Sağlık hizmeti, çocuklarının eğitimi gibi konularda topluluğunun refahı için önemli yatırımlar yapıyor. Tesis üretim sektöründe dünyadaki ilk örnekler arasında, erdemli bir model olmaya devam eden gerçek, çok yönlü bir “topluluk fabrikası” olarak adlandırılabilir.

Burj, enerji santralleri ile temiz enerji kullanıyor

BKT aynı zamanda çevrenin refahı içinde çalışıyor. Bhuj da bunun için bir model teşkil ediyor. 2013 yılında dahi dahili enerji santrali güvenilir ve kontrollü bir elektrik kaynağına sahip olacak şekilde kuruldu. Günümüzde hem güneş panelleri hem de birleşik üretim tesisi, kendi kendine enerji üretmeyi mümkün kılıyor. 2022 yılında birleşik üretim tesisi 20 MW’tan 40 MW’a genişletildi ve kendi kendine üretilen yenilenebilir kaynakların gücünü artırmak için devam eden projeler mevcut bulunuyor. 2019’dan bu yana, tesis dışına sıvı atık salınmamasını temel alan Sıfır Sıvı Boşaltımı (ZLD) ilkesi benimseniyor. Tesiste kullanılan tüm sular işlenerek arıtılarak yeniden kullanılıyor. ZLD ilkesinin hedefi su kaynaklarını korumak, atık su boşaltımının çevresel etkilerini azaltmak ve tesisin genel verimliliği ile sürdürülebilirliğini artırmak olarak sıralanabilir.

Burj tesisinde %70 enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor

BKT ayrıca, tüm süreci daha sürdürülebilir hale getirerek karbon siyahı üretimine yeni bir yaklaşım getirdi. İlk olarak karbon siyahı taşımacılığı: BKT, yük torbası konteynerlerini mobil silolarla değiştirdi. Bu, lastik üretim tesisinin karbon ürünlerini pnömatik olarak depoya taşınan mobil siloların yardımıyla aldığı anlamına geliyor. Bu, BKT’nin önümüzdeki birkaç yıl içinde ambalajdan, yani 100.000 yük torbasından tasarruf etmesini sağlayacak. Aynı zamanda tüm taşımacılık sistemi de enerji kullanımını, tüketimini ve miktarını azaltacak şekilde tasarlandı. Her transfer sistemi ağırlık ve kullanılan enerji ile kontrol ediliyor. BKT Burj tesisinde gelecek hedefi olarak %70 enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyor. Bu oran, her yıl iki milyon kilogramın üzerinde CO2 emisyonundan tasarruf yapılacağı anlamına geliyor. Bu miktar, ölçek olarak her biri 100 metrekareden 5.000 apartmana karşılık geliyor. Aynı zamanda, artık karbon siyahı üretmek için kullanılan gazın son durağı, yılda 75.000 metreküp gazı yeniden kullanabilen bir birleşik üretim tesisi. Bu, yılda 215.000 MT kömür tasarrufu anlamına geliyor.

Araştırma, geleceğin yolunu açar

BKT’nin Araştırma ve Geliştirme bölümü, Bhuj tesisinin bugünkü haline gelmesine olanak veren bir merkez oldu. 2017 yılında kurulan bu merkez, şirketin uluslararası liderliğini sürdürebilmesini sağlamak için hem ürünler hem de süreçleri geliştiriyor. Uzman bir araştırmacı ve analist ekibi tarafından yönetilen merkez, lastik sektöründe dünyanın en önemli ve güncel araştırma merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. 2017 yılında özel bir test pisti açıldı. 6 farklı piste sahip olan bu alan, kuru ve ıslak koşullarda lastik performans testleri için pistler, asfalt bir pist ve eğimli beton bir pist içeriyor. Çok çeşitli testler sayesinde, yüksek hassasiyetli cihazlar ve aletlerin de yardımıyla çekiş, elleçleme, konfor, toprak sıkıştırma gibi birçok önemli özellik burada ölçülebiliyor.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Yeni Faz 5 Motora Sahip Solis XL serisi traktörler Konya Tarım Fuarı’nda sektörle buluşuyor

SONRAKİ HABER

Yanmar mini ekskavatör ve yükleyiciler ile üretimi artırın

BENZER HABERLER
Total
0
Share