Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Çiftçilerin buluşma noktası: TrakKulüp

Tarım ve tarım makineleri konusunda çiftçileri bilgilendirmek amacıyla kurulan TrakKulüp, hayata geçirdiği projelerle sektöre büyük katkı sağlıyor. Farklı bölgelerde yer alan çiftçileri ve tarım makinelerine meraklı olan kişileri tek bir platformda buluşturan TrakKulüp, samimiyet ve yardımlaşma felsefesiyle çığ gibi büyümeye devam ediyor. Profi Traktör Türkiye olarak şu anda onaylanmış yaklaşık 70 bin üyesi bulunan TrakKulüp’ün iletişim ve tanıtım faaliyetlerinden sorumlu Ömer Faruk Koç ile bir araya gelerek, TrakKulüp’ü ve tarım makineleri sektörünü konuştuk.

Ömer Faruk Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? TrakKulüp’te üstlenmiş olduğunuz sorumluluk alanları nelerdir?

Çiftçi bir babanın oğlu olarak uzun yıllardır tarımın içindeyim. Aynı zamanda bilgisayar mühendisi olarak özel sektörde yapay zeka teknolojileri üzerine çalışmalar yapıyorum. TrakKulüp’te ise neredeyse kuruluşundan bu yana moderatörlük, içerik üreticiliği, markalarla iletişim, tanıtım gibi pek çok alanda görev aldım. Şu an iletişim ve tanıtım faaliyetlerinden sorumluyum. İnsanlığın temeli, ilk mesleği olan tarımla alakalı o kadar çok konu var ki. Bunları herkesin bilmesi, sofralarımıza gelen besinlerin ne imkanlarla üretildiğinin bilincinin kazanılması gerekiyor. Bu amaç için bizler de TrakKulüp olarak tarımla alakalı birçok alanda paylaşımlar ve bilgilendirmeler yapıyoruz.

TrakKulüp, kimler tarafından hangi amaçla, ne zaman kuruldu? TrakKulüp’ün ortaya çıkış hikayesini öğrenebilir miyiz?

TrakKulüp 2007 yılında halen yöneticilik görevini yürüten Mustafa Bey tarafından kuruldu. Bahsettiğimiz yıllarda bildiğiniz gibi sosyal medya gibi bir mecra henüz oluşmamıştı. İnternette tarım ve tarım makineleriyle ilgili bir şey aradığınızda klasik kopyala-yapıştır yazılar ve broşür fotoğraflarından başka bir şey bulmak imkansızdı. Çiftçilik yapan bireyler olarak bizler daha fazlasını istiyorduk. Bize işin içindeki insanların tecrübeleri, düşünceleri, yorumları lazımdı. Hayatta en önemli şeylerden birisinin tecrübe olduğunu bildiğimizden, denenmişi tekrar denemeyerek bize zaman kaybı ve maddi kayıplar yaşatmayacak bilgilerin olması çok önemliydi. Bu sebeplerle insanların birbirine yardımcı olması amacıyla TrakKulüp platformu hayata geçirildi. Hepimiz bundan faydalanarak, topraklarımızda ve bölgemizde hangi ürün daha verimli, doğru ilaçlama ve gübreleme yöntemi nasıl olmalı, hangi tarım ekipmanı bize daha uygun gibi pek çok konuda bilgi sahibi olduk.

TrakKulüp’ün kuruluşundan bugüne kadar geçen süreci değerlendirir misiniz? Bu süreç içerisinde neler değişti?

TrakKulüp o kadar ilgi gördü ki bu durum daha da ilerleyerek belki hayatında bir araya gelme ihtimali olmayan insanlar birbirine ürün göndermeye, ortak iş yaparak birbirlerinden alışveriş yapmaya başladı. İşin samimiyetini de buna katarak birbirinin mutlu ve hüzünlü günlerinde bir arada oldu. Bizi en çok sevindiren de budur. Aynı işi yapan, aynı hedef doğrultusunda ilerleyen, birbirine karşı çıkar gözetmeyen binlerce insan bir araya geldi. Üyelerimiz arasındaki ilişki sadece çiftçilik konularında değil. Üyelerimiz herhangi bir iş sebebiyle başka bir şehre gittiğinde mutlaka orada bir TrakKulüp üyesi onu karşılar, yardımcı olur. Başka bir şehirden traktör alacaksa yolculuk yapmasına gerek yok, o şehirde üyemizin olması yeter. Bunun o kadar farklı örneklerini gördük ki, böyle bir oluşumda yer almak bize tarifsiz bir mutluluk veriyor.

Kaç üyeniz bulunuyor ve üyeleriniz kimlerden oluşuyor? Sitenin istatistikleri hakkında bilgi verir misiniz?

TrakKulüp’ün onaylanmış yaklaşık 70.000 üyesi var. Üyelerimizin büyük çoğunluğu çiftçiler. Bunun yanında üyelerimizi çiftçiliğe ve tarım makinelerine meraklı kişiler, bayiler, servisler, ilaç, gübre ve tohum firmaları oluşturuyor. Kısaca üyelerimiz arasında doğrudan veya dolaylı olarak çiftçilik, tarım ve hayvancılıkla ilgili herkes var. Şu an TrakKulüp 1.400.000’e yakın gönderi içeren dev bir çiftçi kütüphanesi sayılabilir. Öyle ki Google’da çiftçilik ve tarım makineleriyle ilgili herhangi bir kavram aradığınızda mutlaka TrakKulüp’ten bir gönderi karşınıza çıkar.

Çiftçilere fayda sağlayacak projelerde yer alıyorsunuz. Bu kapsamda faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

TrakKulüp’ün temelinin samimiyete dayandığını daha önce söylemiştim. Samimiyetin olduğu yerde güven de olur, iş de olur. Bizim en önemli katkımızın öncelikle bilgi ve tecrübe paylaşımı olduğuna inanıyorum. Bir çiftçi olduğunuzu düşünün, ektiğiniz ürünün veya beslediğiniz hayvanın daha verimli olması için bilgiyi nereden bulabilirsiniz? Sosyal medyanın yoğun olarak kullanıldığı günümüzü bir kenara bırakarak 5 sene öncesine gidin. Ya büyüklerinize soracaksınız ya da çevrenizdeki birkaç kişiye. Oysa yaklaşık 13 seneden beri bunları soracağınız, sizin konuştuğunuz dilden konuşan binlerce kişinin olduğu bir platform var. Bunun yanında sosyal etkinlikler kapsamında üyelerimiz arasında her sene geleneksel Türkiye buluşmaları yapıyoruz. Bu buluşmaları her sene farklı bir markanın sponsorluğunda gerçekleştiriyoruz ki geçmişte Erkunt Traktör, New Holland, Türk Traktör, Bayer, Fiat Professional, İrtem, Çelikel gibi pek çok değerli marka ile gerçekleştirdik. Ayrıca buluşmalarımızı Bereket TV ve Agro TV gibi alanında yetkin tarım kanalları vasıtasıyla ekranlara da aktardık. Bazı firmalar ile yaptığımız anlaşmalar gereği üyelerimize özel fiyat indirimleri sağladık. Bunlardan farklı olarak üyelerimizin çözülmeyen sorunlarını firmalara ileterek sorunların hızlı çözülmesine katkı sunduk.

Çiftçilerle olan iletişiminizi nasıl sağlıyorsunuz?

Sitemize üye olan herkesin bir profili vardır. Üyelerimiz kendi arasında özel olarak mesajlaşabilir ve sitemizde konu açabilir, yorum yazabilir. İletişimleri sitemiz üzerinden yapıyoruz. Bunun yanında zaten çoğu üyemiz sosyal medyada da yer aldığı için ulaşım sıkıntımız bulunmuyor.

Üyelerinizle ne sıklıkla bir araya geliyorsunuz? Bir araya geldiğinizde ne tür faaliyetler yürütüyorsunuz?

TrakKulüp kurulduğundan beri pandemi dönemi hariç neredeyse her sene bir araya geldik. Bunu geleneksel hale getirdik. İş yoğunluğunun en az olduğu kış aylarında, ülkemizin farklı yerlerinden gelen üyelerimizle ulaşımın kolay olduğu bir şehirde toplanıyoruz. Konaklamalı olarak gerçekleştirdiğimiz bu toplantılarda sponsor firma yetkilileriyle birebir görüşerek sorunlarımızı iletiyor, mümkünse o civarındaki çiftçilikle ilgili fabrikaları, firmaları ziyaret ediyor, bilgiler alıyoruz. Son yıllarda üye sayımızın fazla olduğu Trakya bölgesine özel buluşmalara da başladık ve geçtiğimiz senelerde beşincisini gerçekleştirdik.

TrakKulüp’ün varlığını sürdürdüğü başka mecralar var mı? İleriye yönelik hedefleriniz neler olacak?

TrakKulüp’ün öncelikli hedefi çiftçilerin bilgi sahibi olması ve çiftçiliğin hak ettiği değeri görmesidir. Genel olarak bu hedef uğruna yapılan, farkındalık yaratan her işte varız. Bunları gerçekleştirebilmek için zaman zaman televizyonda, her zaman ise sosyal medyada aktifiz. 500.000’den fazla kişiye hitap eden etkili ve kaliteli paylaşımlar sunan hesaplarımızla bize ulaşamayana biz ulaşmaya çalışıyoruz. Youtube’da yaptığımız kaliteli içeriklerle çiftçilikle ilgili daha önce anlatılmayanları, merak edilenleri en anlaşılabilir şekilde sunuyoruz. Facebook ve Instagram başta olmak üzere tüm sosyal medya hesaplarımızdan aktif olarak düzenli paylaşımlarla bilgilendirmeye devam ediyoruz. Yakın zamanda yayına başlattığımız TrakKulüp Portal ile daha düzenli ve hap bilgileri üyelerimizle buluşturuyoruz.

Sektörün içerisinden biri olarak traktör ve tarım makineleri sektörüyle ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Globalde tarım makineleri sektörü oldukça ileride. Fakat ülkemizde istediğimiz seviye yakalanmış değil. Daha hızlı ilerlemeliyiz. Şöyle ki, vasfı önemli olmamakla birlikte bir demir parçasını teknolojinin nimetlerinden faydalanarak hidrolik, pnömatik sistemlerle elektroniğe, oradan da yazılıma çekerek 7/24 akıllı bir şekilde kolayca yönetebiliriz. Fakat ülkemizde hala sadece demir dövme üzerine tarım teknolojileri ilerliyor. Ülkemizin köklü tarım kuruluşlarının yeniliğe ve yeni teknolojiye açık olmaları ve yazılım teknolojisinin tarımla buluşmasına öncülük etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bizlerde bunu sağlamak için elimizden geleni yapıyor, bu amaç uğruna çalışan yeni oluşumları fark ettiğimiz zaman elimizden gelen desteği gösteriyoruz.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

TürkTraktör'ün Teknik Eğitimin Sanal Dünyası projesi saygın akademik makale yayıncısı Springer’da örnek gösterildi

SONRAKİ HABER

Yeşil sahalar Yanmar’a emanet

BENZER HABERLER
Total
0
Share