Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2025’in ilk yarısında tarımsal üretimi etkileyen olumsuzluklara karşı çiftçilere toplam 7,3 milyar liralık hasar tazminatı ödemesi yapıldığını açıkladı.
Bakan Yumaklı sosyal medyada yaptığı açıklamasında, TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) aracılığıyla devletin sağladığı güvenceyle üreticilerin emeğinin korunduğunu belirtti. “Tarımda güvence bizden, üretim çiftçimizden” ifadelerini kullanan Yumaklı, sigorta primlerinin %70’e kadarının devlet tarafından karşılandığını hatırlatarak, bu destekle çiftçilerin risklere karşı daha dayanıklı hale getirildiğini söyledi.

En fazla tazminat dondan zarar görenlere ödendi
Yumaklı’nın paylaşımında yer alan verilere göre, 1 Ocak – 10 Temmuz 2025 tarihleri arasında yapılan hasar ödemeleri şu şekilde gerçekleşti:
Zirai don nedeniyle: 3,6 milyar TL
Dolu ve fırtına nedeniyle: 445 milyon TL
Hayvancılık branşlarında: 3 milyar 170 milyon TL
Sera üretiminde: 82,5 milyon TL
Bu kapsamda 34 bin 227 üreticiye tazminat ödemesi gerçekleştirildi.
TARSİM kapsamı genişlemeye devam ediyor
TARSİM’in sağladığı teminatlarla üreticiler don, dolu, fırtına gibi doğal afetlerin yanı sıra hayvan hastalıkları ve seralarda oluşabilecek zararlara karşı da koruma altına alınıyor. Yumaklı, desteklerin kararlılıkla süreceğini ve üretimin sürdürülebilirliğinin öncelik olduğunu ifade etti.
