Traktör pazarının önemli oyuncuları arasında yer alan Erkunt Traktör, “Türkiye’nin en çok AR-GE harcaması yapan şirketleri” listesinde 181. sırada yer aldı. Erkunt Traktör CEO’su Tolga Saylan, “Erkunt Traktör, gelecek 10 yıl boyunca en büyük yatırımını AR-GE’ye yapacak ve hep Türkiye’de AR-GE’ye en çok kaynak ayıran şirketlerden biri olmaya devam edecek” dedi.
Toprak şartları, iklim koşulları ve ürün çeşitliliğini inceleyerek, çiftçilerin ihtiyaçlarına yönelik traktör üretimiyle çiftçilerin hayatında vazgeçilmez bir konuma ulaşan Erkunt Traktör, Sanayi Bakanlığı tarafından 2015 yılında AR-GE Merkezi olarak kabul edildi ve 2022 yılında da “Türkiye’nin en çok AR-GE harcaması yapan şirketleri” listesinde 181. sırada yer aldı. Profi Traktör Türkiye olarak, şirketin CEO’su Tolga Saylan ile bir araya gelerek AR-GE çalışmalarını ve son gelişmeleri değerlendirdik.
2004 yılından bu yana yaptığınız kesintisiz AR-GE çalışmalarının Erkunt Traktör yapılanmasındaki yeri ve önemi nedir? Bu çalışmalar, Erkunt Traktör’e neler kazandırdı?
Kurulduğumuz günden bu yana sürekli olarak AR-GE çalışmaları yapan bir şirketiz. Ayrıca Türkiye’de yurt dışından lisans almadan, kendi tasarımıyla üretime başlayan ilk firma olma özelliğini taşıyoruz. Yaptığımız AR-GE çalışmaları bizi yenileyen, geliştiren ve nihai kullanıcılarımız ile olan bağımızı kuvvetlendiren en önemli faaliyet alanlarından birini oluşturuyor. 18 yıldır her yeni projemizi kullanıcılarımızın istek ve talepleri ile harmanlayarak geliştiriyoruz. Bu da bize, herhangi bir lisansa bağlı olmadan, Türkiye’nin yerli tasarım traktör markasını daha da büyütme fırsatı veriyor. AR-GE çalışmalarımızın sonuçları; yeni bir ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli geliştirme fırsatı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda bize yeni pazarların kapısını da aralıyor. İhracat markamız ArmaTrac’ın satış hacmi her yıl daha da büyüyor. 33 ülkenin çiftçisine ve pazar koşullarına uygun üretim yapma becerimiz, çiftçilerimizin desteğiyle gün geçtikçe daha da gelişiyor.
Teknoloji ve AR-GE çalışmalarına yaptığınız yatırımlardan bahseder misiniz?
2021 ve 2022 yıllarında eş zamanlı olarak çok sayıda proje yürüttük. Bunların içinde yeni bir traktör modelinden, var olan traktörün teknoloji açısından geliştirilmesine; kabin içi iyileştirmeden, yeni yönetmeliklere uyum çalışmalarına ve yeni emisyon seviyesine hazırlanmaya kadar çeşitli projelerimiz var. Son dönemde faaliyetlerimizi yoğunlaştırdığımız çalışma alanlarından biri olan sürdürülebilir üretim ise, rekabet koşulları giderek zorlaşan sanayinin bu dengeyi sağlaması açısından önemli bir araç. Biz de Erkunt Traktör olarak bu konunun üzerinde titizlikle duruyoruz. Aslında hali hazırda örnek olarak sunacağım birçok projemiz var ama ben sadece Türkiye’de ilk kez uyguladığımız CRD teknolojisini hatırlatmak istiyorum. Sadece sanayiyi değil, tarım sektörünü de göz önünde bulundurarak hem sektörün hem de çiftçilerin sorunlarına çözüm bulmak, duyurmak ve gerekirse taşın altına önce kendi elimizi koyarak örnek olmak için sarf ettiğimiz gayret, Türkiye’nin dışa bağımlılığını önleyecek ve milli geliri destekleyecek büyük bir adıma dönüştü. Bu yılın başında lanse ettiğimiz yeni markamız eCapra Engine, kendi motorumuzu ve bu motor ile kendi traktörlerimizi üretmek adına başlattığımız en önemli yatırımlarımızdan biri. Hassas tarım uygulamalarına yönelik AR-GE çalışmalarımıza da başladık ama bu çalışmalar tabii ki bugünden yarına bitecek çalışmalar değil. Uzun araştırma, geliştirme ve test süreçleri gerektiriyor.
Erkunt Traktör’ün AR-GE merkezinin olması müşteriler üzerinde nasıl bir etki bırakıyor?
2 modelle başladığımız üretimimize, bugün 9 tip ve 160’a yakın modeli barındıran geniş bir ürün yelpazesi ile devam ediyoruz. Yatırım kararlarımızı verirken önceliğimiz son teknolojiyle tasarlanmış, her koşula uygun traktör üretmek için gerekli olan alt yapıyı oluşturmaktı. Biz traktörlerimizi tasarlamaya başladığımızda bir grup mühendis arkadaşımız binlerce kilometre yol yaparak aylarca Türkiye’yi gezdi. Toprak şartları, iklim koşulları, ürün çeşitliliği hatta Türkiye’deki ağaçların bölgelere göre büyüklüğüne kadar her şey incelendi. Çiftçilerle tek tek konuşuldu, yeni bir traktörden beklentilerinin ne olabileceği araştırıldı. Ve tasarım süreci bu bilgilerle beslenerek devam etti. İşte avantaj burada çıktı ortaya. Tamamen Türkiye’nin toprağına, iklimine ve ürün çeşidine göre tasarlanınca, ortaya çok az mazot tüketen, eğimli arazide yüksek performans gösteren, nakliyede çiftçiye zaman kazandıran teknik özellikte traktörler çıktı. Eğer bu traktörler bir başka ülkeden alınan lisansla üretilseydi, üretilen traktörler o ülkelerin toprak, bitki ve iklim yapısına göre tasarlandığından bizim sağladığımız tasarruf ve performansı sağlamayacaktı. Bu süreç bizim diğer firmalardan farklı olmamızı sağlayarak hızlı büyümemizin alt yapısını oluşturdu. Bu altyapıyı hiçbir zaman bozmadık; hala her yıl binlerce kilometre yol yaparak Türkiye’yi dolaşıyor ve çiftçilerimizin sesini dinliyor, ürünlerimizi onlardan gelen geri bildirimlere göre tasarlıyoruz. Başarımızın sırrı da burada galiba; Türkiye’nin traktörünü yapabilmiş olmak…
Erkunt Traktör’ün Sanayi Bakanlığı tarafından AR-GE Merkezi olmaya hak kazanması şirket içinde nasıl bir değişim yarattı?
2015 yılının Aralık ayında Sanayi Bakanlığı tarafından AR-GE merkezi olarak onaylandıktan sonra, AR-GE çalışmalarımıza daha fazla zaman ve bütçe ayırdık. Test makine ve ekipmanlarını, aynı şekilde her sene artan bir yatırım programı çerçevesinde geliştirmeye devam ediyoruz. İnanıyorum ki Erkunt Traktör, gelecek 10 yıl boyunca en büyük yatırımını AR-GE’ye yapacak ve hep Türkiye’de AR-GE’ye en çok kaynak ayıran şirketlerden biri olmaya devam edecek.
AR-GE çalışmalarına daha fazla önem verilmesinin avantajları nelerdir?
Tarıma dayalı sanayi modelinin bir sonucu olarak doğan sürdürülebilir tarım alanı, ülkemizde büyük bir potansiyele sahip. Söz konusu potansiyelin önemli bir ayağını ise AR-GE ve inovasyona dayalı üretim teknikleri, katma değerli ürün ve pazarlar oluşturuyor. Topraktan alınan verimi arttıracak tekniklerin yanı sıra farklı tohum türlerinin ekonomiye kazandırılması, farklı pazarlarda tüketimi yoğun ürünlerin ülkenin belirli bölgelerinde üretimi gibi çalışmalar, AR-GE ve inovasyon sürecinde değer yaratacak unsurların başında görülüyor. Gelinen süreçte geleneksel tarım tekniklerinin yerini bilişim, yazılım, bilgisayar, cep telefonları, akıllı sistemler ile entegre AR-GE merkezli destekli uygulamalar aldı. Türkiye’de geleneksel tarımın kabuk değiştirerek, sürdürülebilir tarım evresine ulaşmasında belirtilen teknolojik gelişmelerin tarıma entegre edilmesi çok önemli. Küresel pazarda rekabet edebilmenin, yakın gelecekte öngörülen kıyamet senaryolarının, açlıkla mücadelenin anahtarı olarak yine teknolojinin önemi ortaya çıkıyor. Ayrıca bu teknoloji, başta israfın azalmasını, kaynakların daha etkin kullanılmasını, verimliliği ve kaliteli üretim süreçlerini de destekleyecek.
“Türkiye’nin en çok AR-GE harcaması yapan şirketleri-2021” listesinde 181. sırada yer aldınız. Bu başarınızdan dolayı sizi tebrik ederiz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Erkunt Traktör ailesi olarak çiftçisinden çalışanına kadar hepimiz bir bütünüz ve insan olma bilincinin en üst seviyede korunması ve geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Amacımız sadece para kazanan ve kazandıran bir şirket olmaktan öte, örnek bir “Aile” olarak da topluma katkı sağlayabilmek. Bundan sonra da işimize duyduğumuz aşkla, birlik ve beraberlik içinde ülkemizin gelişmesi için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.
Son olarak Erkunt Traktör’ün AR-GE çalışmaları kapsamındaki hedefi nedir?
Türkiye’de yerli tasarım ile üretilen ilk traktör firması olarak, nihai kullanıcısının sesi ile beslenen inovasyon kanallarına sahibiz. Dolayısı ile kullanıcının AR-GE’ye iç ses olarak yön verebilmesi müşteriyi memnun edebilecek tasarım çalışmalarının hızla uygulanmasını sağlamaktadır. Büyümenin çekirdeğinde sanayi vardır. Biz büyüteceğiz, yatırım yapacağız, ürünlerimizi yurt dışına satacağız ki ülkeye para gelsin, milli gelirimiz artsın. Erkunt Traktör, çiftçi dostlarımıza yıllar önce bir söz verdi; biz Türkiye’nin traktörü olacağız ve dünya markaları ile rekabet edecek kadar kaliteli ve ekonomik ürünler tasarlayacağız. Özetle Erkunt Traktör olarak Türkiye’de istihdam yaratmayı, AR-GE çalışmalarımızla yeni teknolojiler geliştirmeyi, çiftçilerimizi dinleyerek onların işini ve hayatını kolaylaştıracak ürünler tasarlamayı ve Türkiye’nin kalkınması için yeni projeleri hayata geçirmeyi ana hedeflerimiz olarak belirledik.