Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

EYS ile doğru gübre yönetimi

Konya’da tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren Çağrı Lojistik, gübre yönetimi konusunda EYS’nin ürünleriyle önemli çalışmalara imza atıyor. Hayvansal atıkları kullandığı doğru ürün ve yöntemlerle geri kazandıran işletme, 300 büyükbaşın yer aldığı çiftlikte yılda yaklaşık 7 bin ton sıvı, 400 ton katı gübre üretiyor. Ürettiği gübreleri öncelikle tarım alanlarında kullanan işletme, ihtiyaç fazlasını da paketleyip satışa sunuyor.

Hayvansal atıklar, çevresel ve ekonomik anlamda hem büyük bir risk hem de büyük bir potansiyel arz ediyor. Bu atıklar gereği gibi kontrol edilmediğinde çevreye zarar veriyor.  Ancak doğru yöntemlerle işletmeye geri kazandırıldığında ise hem maddi hem de verimlilik anlamında büyük fayda sağlıyor. Bakıldığında hayvancılığın en önemli sorunlarının başında gelen “Gübre Yönetimi” kimi işletmeler için büyük tehlike oluştururken kimisi için ise yeni bir kazanç kapısı haline geliyor. Bu konuda yurt dışındaki büyük çiftlikler harekete geçerek, gübre yönetimi konusunda önemli çalışmalar yürütüyor. Türkiye’de de son dönemlerde bu konuda önemli adımlar atılıyor. Bunun bir örneği; Güney Amerika’dan büyükbaş hayvan ithal ederek Konya’da besi hayvancılığı yapan Çağrı Lojistik çiftliğinde karşımıza çıkıyor. 300 büyükbaş hayvanın bulunduğu çiftlikte, işletme sahibi Mehmet Can Dönüş tarafından kazandırılan gübre yönetim sisteminde EYS’nin makine ve ekipmanlarıyla organik gübre üretimi gerçekleştiriliyor.

Besi hayvancılığı

Konya’nın Karapınar İlçesi’nde 36 dönüm arazi üzerine kurulu Çağrı Lojistik’e ait çiftlikte besi hayvancılığı yaptıklarını ifade eden Çiftlik Sorumlusu Ferhat Ece, hayvancılığın yanı sıra tarım işiyle de uğraştıklarını belirterek tarlalarında mısır ve yonca yetiştirdiklerini söyledi. Hayvanları Güney Amerika’dan ithal ettiklerini aktaran ve sadece besi hayvancılığı üzerine yoğunlaştıklarının altını çizen Ferhat Ece, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Çiftliğimizdeki büyükbaş hayvanlar yurt dışından ithal ediliyor. Burada hayvanlara belli bir süre baktıktan sonra kesime gönderiyoruz. Yani sadece besi hayvancılığı yapıyoruz. Çiftliğimiz toplamda 600 hayvan kapasitesine sahip ama 3 ay önce hayvanları kesime gönderdiğimiz için şu anda yaklaşık 300 büyükbaş hayvanımız bulunuyor. Fakat yakın zamanda hayvan sayımızı artıracağız.” Hayvanlarının kaba yemlerini kendi arazilerinden karşıladıklarını ifade eden Çiftlik Sorumlusu Ece, “Hayvancılığın yanı sıra tarımsal üretim olarak 1.500 dekarlık arazimizde mısır ve yonca ekiyoruz. Ekilen ürünleri hayvanlarımızın yem ihtiyacında kullanıyoruz. İhtiyaç fazlası ürün kalırsa o ürünleri de piyasaya satıyoruz” dedi.

Ferhat Ece – Çiftlik Sorumlusu

Traktör ve ekipmanlar

Tarım ve hayvancılık yapmanın zahmetli bir iş olduğunu değinen Ece, son zamanlarda teknoloji ile işlerinin kolaylaştığını aktardı ve şunları ekledi :”Hayvancılık ve tarımla uğraşmak zahmetli bir iş ama önceki yıllara bakacak olursak; işimiz teknoloji ile epeyce kolaylaştı diyebiliriz. Şu anda çiftlikteki tüm işleri 4 kişi ile rahatlıkla halledebiliyoruz. Örneğin; günde iki kez hayvanları yemliyoruz. Bu yemleme işi, yem voganlarımız sayesinde epeyce kolaylaştı. Onun haricinde ahır temizliğini yine makine ve robatlarla  yapıyoruz. Açıkçası tek bir tuşla çiftliğimizi idare edebiliyoruz.” Çiftlikte kullandıkları traktör ve tarım ekipmanlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ferhat Ece, “Çiftliğimizde şu anda New Holland, John Deere ve Fendt markasına ait 6 adet traktör bulunuyor. Onun haricinde Claas’ın biçerdöver ve balya makinesi ile JCB’nin telehandlerini kullanıyoruz. Traktörlere daha çok tarımsal faaliyetlerde ihtiyacımız oluyor. Onun dışında traktörleri hayvan yemleme işinde kullanıyoruz. Büyük saman balyalarını yükleme ve boşaltma işini ise telehandler aracılığıyla yapıyoruz. Traktör ve telehandler sayesinde çiftlikteki bir çok işimiz kolaylaştı.” diye konuştu.

“Gübreden kar etmeye başladık”

Traktör ve tarım ekipmanlarının dışında çiftliklerinde gübre yönetim sisteminin bulunduğuna dikkat çeken Ece, hayvansal atıklardan gübre ürettiklerini ve bu gübreyi öncelikle kendi tarlalarında kullandıklarını, ihtiyaç fazlasını ise paketleyerek satışa sunduklarını söyledi. Hayvansal atıkların her çiftlikte mutlaka bir şekilde geri dönüşüme uğraması gerektiğini ifade eden Çiftlik Sorumlusu Ferhat Ece, “Hayvansal atıklar her çiftliğin en büyük sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunu faydaya çevirerek tarlalarımızda katı ve sıvı gübre olarak kullanmak ve daha da ilerisinde ihtiyaç fazlasında paketlemeye geçerek piyasaya kazandırmak üzere çiftliğimizde EYS öncülüğünde bir sistem kurduk. Yaklaşık 7 yıl önce EYS ile başladığımız gübre üretiminde epeyce bir yol kat ettik. Önceden gübreyi bir alanda biriktiriyorduk ve uzun bir zaman geçtikten sonra tarlamızda kullanabiliyorduk. Fakat bu süreç çok uzun olduğu için verim almakta zorlanıyorduk. Yaklaşık 7 yıl önce EYS ile tanışıp gübre yönetimi konusunda önemli çalışmalara imza attık. Bu çalışmayla beraber çiftliğimizde sistemimizi kurduk ve çiftliğimizdeki gübreyi doğru bir şekilde yöneterek atıklardan kar elde etmeye başladık” şeklinde konuştu.

EYS ile sorunsuz sistem

Gübrenin ham halinden paketlenecek hale gelene kadar gerekli tüm makine ve ekipmanın çiftliklerinde yer aldığını aktaran Çiftlik Sorumlusu Ece, gübre yönetiminde EYS’nin ürünleriyle birlikte dünya standartlarında gerçekleştirdikleri gübre yönetiminden ve gübre üretiminde kullandıkları ürünlerden şu şekilde bahsetti: “Çiftliğimizde EYS’nin yüksek basınçlı pompası, DK 75 karıştırıcısı, BC28 kompost tamburu, SP 600 HD seperatörü, SGT 1400 sıvı gübre tankeri ve kompost karıştırma makinesi bulunuyor.” Çiftliklerindeki gübre yönetim sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Ece, “Öncelikle ham gübre sıyırıcılarıyla ahırlardan toplanarak, direkt gübre çukuruna düşüyor. Burada karıştırıcılar sayesinde karıştırılarak pompa ile kompost tamburumuza sevk ediyoruz. Ondan sonra seperatörler yardımıyla gübre, katı ve sıvı olarak ayrılıyor. Sıvısı havuza yönlendirilirken,katısı ise kompost tamburunda işlenerek son halini alıyor. Daha sonra katı gübre kompost karıştırma makinesi ile fermantasyon sürecini tamamladıktan sonra paketleniyor” dedi. Çiftliklerindeki gübre ekipmanlarını havuzun dolmasıyla beraber çalıştırdıklarını aktaran Ece, “Gübre çukurlarının dolma süresi hayvan sayısına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Örneğin; yazın ekili olan bir araziye sıvı gübre atmak oldukça zor. Hasat yapıldıktan sonra tarlada katı ve sıvı gübre ihtiyacı oluyor. Bu nedenle hasat sonrası döneminde ekipmanları aktif olarak çalıştırıyoruz” diye konuştu.

Verim arttı, maliyetler düştü

Gübre üretimi yapmaya başladıktan itibaren artık tarlalarında ürettikleri gübreyi kullandıklarını aktaran Ece, “Tarlalarımızda kendi gübremizi kullanmaya başladık. Bu gübreler ile tarlalardaki ürünlerin kalitesi arttı. Kimyasal gübre kullanımımız azaldı. Dekarda 5 kilo daha az gübre kullanıyoruz. Bu da bize ciddi anlamda maliyet avantajı sağladı. Kısacası gübre üretmeye başladıktan sonra gübreden kar ettik ve ürünlerimizin kalitesi arttı” dedi. Ürettikleri gübreyi tarlalarında kullandıklarını yineleyen Ece, ihtiyaç fazlası durumunda ise gübreyi paketleyerek satışa sunduklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Katı gübreyi satabiliyoruz ama sıvı gübreyi tamamen sıvı gübre dağıtma tankerlerimizle kendi tarlalarımızda kullanıyoruz. EYS’den satın aldığımız SGT 14 serisi gübre tankeri, sabit bir noktadan 70 metreye kadar dağıtma yapabiliyor. Bu dağıtmayı genelde tarlanın içerisine girmeden de yapabiliyoruz. Çamur olduğu zaman tarlanın dışında püskürtme yapabiliyoruz” dedi. Gübre yönetimi sisteminde uzun yıllardır EYS’nin ürünlerini kullandıklarını ve ürünlerle ilgili en ufak bir sorun yaşamadıklarını kaydeden Ece, EYS’nin satış sonrası hizmet ve servis konusunda iyi bir hizmet verdiğini aktardı.

“Gübre yeni bir kazanç kapısı olabilir”

EYS’nin gübre yönetimiyle ilgili tüm makine ve ekipmanları ürettiğine dikkat çeken EYS Konya Bölge Müdürü Ali Tatlıpınar ise çiftliklerin gübre yönetimi konusunda oldukça sorun yaşadıklarını ifade ederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İşletmelerde gübre yönetimi konusu oldukça sıkıntılı geçiyor. Eğer bir işletmede gübre doğru bir şekilde yönetilmezse ortaya büyük bir sorun çıkıyor. Çünkü hayvansal atıkların kapladığı alanlar veya farklı yerlere taşınması zahmetli ve bir okadar da maliyetli bir süreç. Çevre Bakanlığı bu konuda bir tasarı hazırlayarak, gübrelerin kanallara atılması ve tarlalarda yanlış kullanılması gibi yapılan hatalarda cezalar uygulanmaya başladı. EYS olarak çiftçilerimize gübre yönetimiyle ilgili bilgi, destek ve makine konusunda yardımcı oluyoruz. Bu destek olduğumuz çiftliklere sıyırıcılarımız, karıştırıcılarımız, seperatörlerimiz, kompost tamburlarımız, sıvı ve katı gübre tankerlerimiz olmak üzere temel ekipmanlarımızın yanısıra daha sofistike çözümler de sunuyoruz. ” Bir çiftlikte organik gübre üretilmesi için gereken tüm ekipmanların Çağrı Lojistik işletmesinde yer aldığına dikkat çeken Ali Tatlıpınar, “Çağrı Lojistik çiftliğinde pompamız, karıştırıcılarımız, sıvı gübre tankerimiz, kompost tamburumuz ve kompost karıştırıcımız bulunuyor. EYS olarak tüm ekipmanlarımızla çiftliğimizin hizmetindeyiz.” diyerek gübre yönetimi konusunda çiftçilere şöyle seslendi: “Çiftçilerimiz, gübreyi atıl bir malzeme olarak görüyorlar. Fakat gübre atıl bir malzeme değil, aksine çiftlik için yeni bir kazanç kapısıdır. Bunun için gerekli Tarım İl Müdürlükleri’nin desteklerini ve üniversitelerdeki araştırmaları yakından takip etmelerini tavsiye ediyorum.”

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Tanmanlar’ın traktör parkı New Holland’a emanet

SONRAKİ HABER

“İşinizi şansa değil Massey Ferguson’a bırakın”

BENZER HABERLER
Total
0
Share