Abdulhakim Özalp, hayallerini gerçekleştirmek üzere kurduğu Hakim Bey Çiftliği’ndeki ahırlarını, hayvanların refah seviyesini yükseltmek ve süt üretimini artırmak için kaliteli ve teknolojik ürünlerle donattı. 750-800 hayvan kapasitesine sahip olan işletme, gübre yönetiminde de çözüm ortağı olarak EYS’yi seçti. İşletme, EYS’nin doğru ürün ve yöntemleriyle çiftliğindeki gübre yönetimini sorunsuz bir şekilde yürütüyor.
Çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve çiftlik kurma hayali olan Abdulhakim Özalp, 2021 yılında Tekirdağ’da bitik halde olan bir çiftliği satın aldı. “Hakim Bey” ismini verdiği çiftliği baştan aşağı değiştirerek, yüzlerce hayvana ev sahipliği yapmasını sağlayan Özalp, gübre yönetiminde iş yükünü azaltacak bir çözüm ortağı ararken EYS ile karşılaştı. Çiftliğinde denediği ilk marka olan EYS’nin verdiği hizmetlerden memnun kalan Özalp, hayallerini gerçekleştirirken kendisine yardımcı olan EYS’yi kurduğu ikinci çiftlik için de ‘çözüm ortağı’ olarak seçti. EYS’nin seperatör, sıyırıcı ve kaşıyıcı ürünleriyle hayvanlarına ihtiyaçları olan konforu sunan Özalp, çiftlik yönetiminin inceliklerini ve EYS tercihini Profi Traktör Türkiye okuyucuları için anlattı.
“Bir hayalimiz var” diyerek adım attı
Harap haldeki çiftliği satın aldıktan sonra 6 ay pilot proje uygulayan ve projenin başarıyla sonuçlanmasının ardından hayvan kapasitesini artırarak, çalışmalarına başlayan Özalp, ‘Bir hayalimiz var’ diyerek başlattığı süreci şu sözlerle özetledi: “Çiftliği aldıktan sonra güneşin doğuşundan batışına kadar olan tüm hesaplamaları akademik bir ekiple organize ettik. 2 sağmal ahırımız toplamında 500 sağmal kapasitemiz var. Çiftlik genelinde ise toplam hayvan nüfusumuz 750-800 civarında bulunuyor.”
Hakim Bey Jersey Çiftliği de geliyor!
İlk çiftliğinde istediği başarıyı elde eden Özalp, “Hakim Bey Jersey” isimli bir başka çiftlik daha kurdu. Hayvan sağlığını gözeterek kaliteli süt üretimi yapma amacıyla ilerlediklerini belirten Özalp, “Kurduğumuz iki çiftlik de tamamen Jersey sığırlardan oluşacak. Verimli ve yüksek kaliteli süt üretimi için gerekli tüm çalışmaları yapıyorum. Süt üretimi çalışmaları Avrupa ve Amerika’da çok profesyonel bir şekilde yapılıyor. Ancak emin olun Türkiye’deki tesisler yurt dışındakilerden çok daha iyi. Tek sorun biz tam olgunlaşamadık. Henüz kendi genetiğini üreten veya embriyo transferini yapan firmalar olamadık ancak bununla ilgili çalışmalarımız da var” şeklinde konuştu.
“Yatağı rahat olmayan hayvanın süt vermesi zorlaşıyor”
Süt üretimi için sığırların konforlu bir ortamda olması gerektiğine dikkat çeken Özalp, “Bizim ayağımızın altında taş varken yürümemiz ne kadar zorsa, yatağı rahat olmayan bir hayvanın süt vermesi de o kadar zordur” dedi. Bununla beraber sığırların yavrularına da gerekli ilginin gösterilmesi gerektiğine, bu şartlar sağlanmadığında hayvanlardan verim alınamayacağına dikkat çeken Özalp, “Çocukları küçükken nasıl büyütüyorsak, yavrularımızı da o özenle büyütmeli, daha iyi verim almalıyız” ifadelerini kullandı.
Gübre yönetimi yapılmadığı takdirde işletme yönetimi zorlaşıyor
Çiftlik yönetme sürecinde başarıyı elde etmek için bazı aşamaların tamamlanması gerektiğine vurgu yapan Özalp, bunlardan en önemlisinin ‘gübre yönetimi’ olduğunu söyledi. Gün içerisinde çıkan yüksek miktarda gübrenin doğru şekilde kontrol edilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Özalp, Çiftlikte en büyük sorun günlük 50-60 ton arasında gübre çıkması. Bir işletmede gübre yönetimi yapılamıyorsa, o işletmeyi yönetemezsiniz. Bu konuda bizim en iyi çözüm ortağımız EYS. İşlerine olan saygıları, samimiyetleri ve iş takipleri, tam teşekküllü sisteme geçerken ilk tercihimiz olmalarını sağladı” ifadelerini sarf etti.
EYS sistemleriyle verimlilik garanti altında
Çiftliği kurduğunda gübre yönetimi konusunda ilk olarak EYS ile çalışmaya başladığını ve bu kararını hiç sorgulamadığını belirten Özalp, her iki çiftliğinde de EYS’yi tercih ettiğine değindi. Özellikle sıyırıcı, kaşıyıcı ve seperatörlerde EYS’yi tercih ettiklerine vurgu yapan Özalp, altyapı ve ekipman tercihlerinden yana duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özalp, kullandığı EYS sistemini ise şu sözlerle anlattı: “Ahırlarımızdan 200 metre uzaklıkta gübre çukurlarımız var. Boru hattını tamamen flashing sistemiyle çukura taşıyoruz. Orada gübredeki sıvı ve katıyı separe ediyoruz. Bütün sıvıyı da doğal gübre olarak kendi ektiğimiz tarım arazilerine gönderiyoruz.”
“EYS bu işin olmazsa olmazıdır”
Özalp, çiftliklerinde yerli marka kullanmanın gururunu yaşadığını belirterek başladığı konuşmasının devamında, EYS’nin kalitenin yanında samimiyet de sunduğunu ifade etti. EYS’ye yakın olmaktan dolayı mutluluk duyduğunun altını çizen Özalp, “Biz istemesek bile genel olarak rutin ziyaretler yapıyorlar. Çiftlik yönetiminde gerekli olan tüm hizmetleri sunmalarıyla beraber ilişkilerine de önem veriyorlar” dedi. Özalp, sözlerinin devamında “Altyapı ve gübre yönetimi yapmadığınız hiçbir yerde başarılı olma şansınız yok. Hakim Bey çiftliklerinde EYS bu işin olmazsa olmazıdır. Siz de eğer Türkiye’de hayvancılık yapacaksanız, gübre yönetimini EYS’ye danışmadan yapmamalısınız” ifadelerine yer verdi.