Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
SON SAYIMIZ
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Hanbey Tarım, Massey Ferguson ile verimliliği artırdı

Kahramanmaraş’ta 18 farklı noktadaki 10 bin dönümlük arazide tarımsal üretim yapan Hanbey Tarım, hasatta verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek için Massey Ferguson’un 7370 Beta Serisi’ni tercih etti. Bu yatırımla birlikte Türkiye’nin ilk Beta Serisi biçerdöverine sahip olan işletme, 370 beygirlik biçerdöverin yüksek dane kapasitesi, yüksek boşaltma hızı ve yakıt verimliliği özellikleriyle hasat dönemini sorunsuz geçiriyor.

Kahramanmaraş merkezli Kipaş Holding’in bünyesinde faaliyet gösteren Hanbey Tarım, doğal ve sürdürülebilir tarım ilkesiyle hareket ederek çalışmalarını yıllardır başarıyla sürdürüyor. 18 mahallede bulunan yaklaşık 10 bin dönüm arazide tarımsal üretimlerini yürüten işletme, sahip olduğu güçlü traktörler ve tarım makineleriyle zorlu işlerin üstesinden geliyor. Makine parkının yeni ve kaliteli olmasına da özen gösteren Hanbey Tarım, hasat döneminde herhangi bir aksaklık yaşanmaması ve verimliliğin artması için Massey Ferguson’un 7370 Beta Serisi biçerdöverini bünyesine ekledi. Profi Traktör Türkiye olarak gerçekleştirdiği son yatırımla birlikte makine parkının değerini yaklaşık 20 milyon TL’ye çıkaran Hanbey Tarım’ın 32 yaşındaki yöneticisi Enes İpek’i ziyaret ettik ve tarım makinelerindeki tercihleri hakkında konuştuk.

Enes İpek – Hanbey Tarım Yöneticisi

Nesilden nesile araziler genişliyor

Aile büyüklerinin uzun yıllardır tarım sektörü içerisinde yer aldığına dikkat çeken Hanbey Tarım Yöneticisi Enes İpek, “Kipaş olarak her zaman tarım sektörünün içerisindeyiz. Aile büyüklerimizden kalan arazileri hiçbir zaman boş bırakmadık. Tabi tarımın yanı sıra tekstil, çimento, kağıt ve enerji sektörlerinde de faaliyetlerimiz devam ediyor. Tarım tarafında da yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Aile büyüklerimizden 700 dönüm arazi kaldı. Hanbey Tarım’ın yöneticiliğini üstlendiğimde işlenen arazi yaklaşık 6 bin dönüme çıkmıştı. Şu anda ise yaklaşık 10 bin dönüm araziyi işleyerek, Kahramanmaraş bölgesinin öncü tarım firmalarından biriyiz” dedi.

“Her gün, dünden daha iyi olmayı hedefliyoruz”

18 mahallede bulunan 10 bin dönümlük arazi üzerinde birbirinden farklı ürünler yetiştirdiklerini belirten Enes İpek, ürün çeşitliliğiyle ilgili şunları söyledi: “Üzüm, ceviz, zeytin, Maraş biberi ve geniyle oynanmamış Kahramanmaraş’a özgü sarı çeltik pirinci üretiyoruz. Ayrıca soya fasulyesi, pamuk, mısır, buğday ve ay çekirdeği gibi sanayi bitkileri yetiştiriyoruz. Yıllık 2 bin ton mısır, 2 bin ton buğday ve 1300 ton kadar da pamuk üreterek kendi çırçırımız da işleyip satıyoruz. Bunun yanı sıra yaklaşık 200 ton pirinci iç piyasaya sürüyoruz. İlerleyen süreçte arazimizi büyütüp diğer şehirlere de yayılmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda en temel hedefimiz her gün, dünden daha iyi olmak.”

“Çiftçilikte bir gün bir sezon demektir”

Tarım sektöründe zaman kavramının önemli olduğuna değinen Enes İpek, çiftçilikte bir günün bir sezon olduğunu belirtti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Haftada 105 saat yoğun bir şekilde çalıştığımız günler oluyor. Mevsimine bağlı olarak çalışan sayımız artış gösteriyor. Bunun dışında işlerimizin büyük bir kısmında zamanı en iyi şekilde kullanmak için makine gücünden yararlanıyoruz. Bu sebeple tarlalarda kullandığımız makinelerin büyük segmentlerde olmalarına özen gösteriyoruz. Çünkü bizim arazilerimizdeki işler, küçük traktörlerle yapılacak işler değil. Çiftçilikte zaman ve hız önemli bir kavram. Traktörle yapmamız gereken işi, o an yapamayıp ertelersek ve üstüne yağan yağmurdan kaynaklı ürünler alması gereken vitamini alamazsa verim kaybına yol açar. Bu da sezonun kötü gitmesine sebep olur. Bunları göz önünde bulundurarak bize iş kaybı yaşatmayacak traktörler ve tarım makinelerini tercih ediyoruz.”

20 milyon TL’lik makine parkı

Çiftçilikte zamanı doğru kullanmak için güçlü bir makine parkına sahip olmak gerektiğinin altını çizen İpek, “İşlerimizde Massey Ferguson’un 180 beygirlik 7718 Serisi ve 200 beygirlik 7720 Serisi traktörlerini kullanıyoruz. Filomuza son olarak Massey Ferguson’un 370 beygir gücündeki 7370 Beta Serisi biçerdöverini kattık. Şu anda parkımızda Massey Ferguson’un dışında farklı markalara ait 8 adet traktör ve 2 adet biçerdöverimiz mevcut. Hanbey Tarım olarak güçlü ve toplam değeri 20 milyon TL’yi bulan bir makine parka sahibiz” ifadelerini kullandı.

Tüm filo tek marka olacak

Sezonda, bir traktör ile 3000 saat çalıştıklarını ifade eden Enes İpek, yoğun tempoda çalıştıkları için tercih ettikleri markanın da kendi çalışma şartlarına uygun olması gerektiğini söyledi. İpek, “Tercih ettiğimiz traktörün veya tarım makinesinin ağırlığı, kalitesi, kullanılan malzemeleri, beygir gücü ve dayanıklılığı çok önemli. Biz tüm bu kriterlerimizi karşıladığı için Massey Ferguson ile çalışıyoruz. AGCO Türkiye’den ilk olarak 180 beygirlik bir traktör satın aldık. Sonrasında traktörlerin dayanıklı ve kaliteli iş yaptığını görünce, elimizdeki traktörleri satarak Massey Ferguson traktörlerimizi almaya başladık. Ayrıca bundan sonraki süreçte de Massey Ferguson hizmet kalitesinden ödün vermediği sürece, tüm filomuzu tek markaya çevirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Auto Guide ve daha birçok özellik…

Massey Ferguson’un traktörlerinden duydukları memnuniyet sonrasında biçerdöver yatırımında da marka tercihi Massey Ferguson’dan yana kullandıklarını kaydeden İpek, Türkiye’nin ilk MF 7370 Beta Serisi biçerdöverini satın aldıklarına dikkat çekti ve şunları ekledi: “Kullandığımız traktörlerden memnun olduğumuz için biçerdöver alımında da Massey Ferguson’u tercih ettik. Yetkili arkadaşlar, biçerdöverin donanımlarını anlatıp, verim haritasını çıkardılar. Ayrıca Auto Guide (MF Guide) özelliğinin 20 cm’lik bir hassasiyet derecesini 2 cm’ye kadar indirilebildiğini ve ihtiyaca göre hassasiyetin ayarlanabildiğini söylediler. Bunların yanı sıra biçerdöverin altı sarsak olması, sarsak alanının genişliği, dökümün azlığı, uydu bağlantısı ve servis ağının kalitesi bizi çok etkiledi. Aynı zamanda etrafımızda biçerdöveri olan arkadaşlarımızla görüştük ve hepsi Massey Ferguson’dan çok memnun olduklarını söyledi. Biz de bütün bunları göz önünde bulundurarak biçerdöverimizi satın aldık.”

Dane kayıpları, MF 7370 Beta ile son buldu

2021 yılının yaz sezonunda makineyi teslim alarak buğday ve ay çekirdeği hasadında kullandıklarını belirten Enes İpek, “Biçerdöverde kaçırma ve sarsaktan kayıp kesinlikle olmuyor. Buğdayın yanı sıra ay çekirdeklerimizi de biçtik ve yine hiç bir sıkıntı yaşamadık. Önümüzdeki günlerde de mısır, çeltik, soya ve benzeri ürünlerimizi biçeceğiz. 8 metrelik buğday tablası 5-46’lık çeltik tablası ve 8 sıralı mısır tablası gibi farklı tablalar alarak değişik ürünlerimizde kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Yüksek dane kapasitesiyle zaman tasarrufu

MF 7370 Beta Serisi’nin yüksek dane kapasitesi, yüksek boşaltma hızı ve yakıt verimliliği özelliğinin işletmeye büyük avantajlar sağladığını vurgulayan İpek, “Küçük dane depolu makinelerle, büyük bir arazide çalışırken sıra başına gidene kadar makinenin dane deposu doluyor. Dolayısıyla ya TIR tarlanın ortasına kadar gelmek zorunda kalıyor ya da makine, TIR’ın olduğu yere götürülüyor. Orada inanılmaz bir zaman kaybı yaşanıyor. Bir dane deposunun günde yaklaşık 10 kere dolması demek, 2 dakika zaman kaybından 20 dakika yapıyor. Bu da hasat zamanında büyük bir kayıp oluyor. Ayrıca makinenin yüksek boşaltma hızı da zaman konusunda önemli bir etken oluyor. MF 7370 Beta Serisi, hareket halindeyken biçme ve boşaltmayı aynı anda yapma özelliğine sahip. Ayrıca makinenin kullanımı da oldukça basit. Türkçe olan arayüzü çok hoşumuza gitti. Menüye girildiğinde biçmek istediğiniz ürünü soruyor. Biçerdöverin kullanılacağı bütün ürünler menüye eklenmiş durumda. Ürün seçildiğinde makine size spesifik özellikleri gösteriyor. Aynı zamanda kılavuzluk yaparak sarsağın ve devirin hangi konumda olması gerektiğini belirtiyor. Çok basit şekilde biçime hazırlanıyor ve tarlada oldukça verimli bir performans sergiliyor” dedi.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Yeşil sahalar Yanmar’a emanet

SONRAKİ HABER

Şenateş Tarım’ın tercihi balyalama uzmanı “Kuhn” oldu

BENZER HABERLER
Total
0
Share