Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
SON SAYIMIZ
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Haznedar Tarım, çözüm ortağı EYS ile “tek tuşla” gübresini yönetiyor

Kırklareli’nde çiğ süt üretimi yapan Hazinedar Tarım, Türkiye’nin süt üretimi ortalamasını artırmak için başarılı işlere imza atıyor. Yaygın sığır ırkları arasında en kaliteli sütü veren Jersey cinsi 120 adet ineğin yer aldığı modern bir çiftliğe sahip olan işletme, hayvancılık sektörünün en büyük problemlerinden biri olan gübre yönetiminde, teknolojik gelişmeleri makinelere entegre ederek sorunları ortadan kaldıran EYS markasını tercih ediyor.

Türkiye’de kurulan büyük çiftliklerin sayısı giderek artarken, çiftliklerde karşılaşılan sorunlar da azımsanmayacak derecede çoğalıyor. İşletmeler; hayvanların bakımı, süt verimliliği, arazinin uygunluğu ve gübre yönetimi gibi birçok problemle mücadele ediyor. Özellikle sektörün en büyük problemi olarak görülen gübre yönetiminde ise EYS tarafından işletmelere sunulan doğru ürün ve yöntemlerle hayvansal atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor. Çiftliklerde en çok önem verilmesi gereken konuların başında gelen gübre yönetimini sorun olmaktan çıkaran EYS, tek tuşla müşterilerinin gübre yönetimini sağlıyor. Kırklareli’nin merkez ilçesine bağlı Kayalı Köyü’nde süt hayvancılığı alanında faaliyet gösteren Hazinedar Tarım da gübre yönetiminde EYS’nin doğru ürün ve çözümlerini tercih ederek, sorunları ortadan kaldırıyor.

Çiftlik gebe sığırlarla kuruldu

Hazinedar Tarım’ı kurmak için bir buçuk yıllık araştırma sürecini tamamladıktan sonra adım attığını belirten İşletme Yöneticisi Selçuk Mutlu, edindiği bilgiler üzerine gebe sığırlar aldığını söyleyerek, “Kayalı köyünde bulunan bu çiftliği 120 adet gebe Jersey sığırı alarak kurdum. Ardından 3-4 ay sonra hayvanların doğumları gerçekleşti ve sayıları arttı. Bu süreçte araştırmalarımda doğru bilgiler edindiğimi fark ettim çünkü gerçekten sığırların doğumları çok kolay oldu. Normalde sorunlu geçebilecek bir süreci oldukça sorunsuz atlattım” dedi.

Çiftliklerin büyüme planı hazır olmalı

Çiftlik kurmanın kolay bir iş olmadığına ve bu süreçte gerekli tüm fizibilite çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çeken İşletme Yöneticisi Mutlu, en önemli konulardan birisinin büyüme projesi olduğunu söyledi. Mutlu, “Çiftliğimizin büyüme projesi hazır. Şu an bir ahır, bir samanlık ve bir silaj koridoru var ancak büyümek istediğimizde bunların sayısını arttırabilecek alanımız mevcut. Yani rastgele bir projeyle başlandığında büyüme hedefini gerçekleştirmek büyük sıkıntılara sebep olabiliyor. Bu sektöre adım atacak kişilere tavsiyem; büyüme projelerini önlerine koysunlar ve altyapılarını bu projeye göre kursunlar” şeklinde konuştu.

Selçuk MUTLU-Hazinedar Tarım İşletme Yöneticisi

“İnsanlar, Jersey sığırların sütünü tercih ediyor”

Çiftliğin kuruluş aşamasında Jersey cinsi sığırların sağlık sistemlerinden süt verimliliğine, gebeliklerinden doğumlarına kadar olan her süreci araştırdığını ve bu araştırmaların sayesinde işini olabilecek en iyi şekilde yaptığını ifade eden Mutlu, “Hayvanları aldıktan sonra araştırmalarımda elde ettiğim tüm bilgileri yaşama fırsatım oldu. Evet, söylenildiği gibi bu hayvanların gebe kalmaları ve doğumları çok kolay oluyor. Şu anda sağılır sürüde e gebelik oranı var, bu da oldukça iyi bir oran. Süt yağ oranımız şu anda 6.2’lere kadar çıkıyor. Ayrıca süt A2 proteini içeriyor, yani oldukça değerli” ifadelerini kullandı. Sığırların doğumlarının kolay olmasının yanı sıra sütlerinin de oldukça ilgi çekici olduğuna değinen Mutlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsanlar artık Jersey sütlerini tercih ediyor. Sütü kullanarak yaptıkları tatlılardan, yoğurtlardan ya da peynirlerden kalitesini anlayabiliyorlar. Ürettiğimiz sütün kalitesi sayesinde şu anda yalnızca bulunduğum bölgeden değil, İstanbul’dan bile talep alıyorum. Bu yüzden hep Jersey sığır üzerinden çalışmaya devam edeceğim.”

“10 çiftlikten 9’unda EYS’nin kullanıldığını gördüm”

Doğru araştırmalar yapılarak kurulan çiftliklerinin verimli bir şekilde faaliyetlerine devam ettiğine değinen Mutlu, bu araştırmalar sırasında dikkatini çeken en önemli konunun gübre yönetimi olduğunu söyledi. “Gübre yönetimi için bilgi almak üzere gittiğim 10 çiftlikten 9’unda EYS’nin ürünleri kullanılıyordu” ifadelerini kullanan Mutlu sözlerine, “Gezdiğim çiftliklerde gübre yönetiminde EYS’nin ürün ve çözümlerinin tercih edildiğini gördüm. Ardından EYS ile görüşüp, ürünlerini inceledim. Gerekli istişarelerden sonra EYS’yi kullanmaya karar verdim. Firmadan çok iyi hizmet aldım, almaya da devam ediyorum. Bütün sistemler sorunsuz çalışıyor ve şu ana kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım” şeklinde devam etti.

Gübre yönetimi neden önemli?

Bir hayvandan katı ve sıvı olmak üzere günde 60-70 kilo civarında gübre çıktığını ve hayvan sayısı arttıkça bu gübrenin oldukça büyük bir soruna dönüştüğüne dikkat çeken Mutlu, “Gübre yönetimi yapılmadığında ve gübreler uzun süre ahırda kaldığında çok ciddi koku oluyor. Sonrasında bu gübreleri çekmek için vidanjörler çağırmak zorunda kalıyorsunuz ve içine girip temizlemeniz gerekiyor. Bunlar çok zor işler ve aksadığı durumda çiftlik gübre tesisine dönüyor” dedi. Çiftliklerinde böyle bir sorun yaşamamak için EYS ile iş birliği yaptıklarını belirten Mutlu, 120 adet büyükbaşın yer aldığı çiftlikte koku ve sineklenme problemi yaşamamak için gübre toplama alanını çiftlikten uzak bir bölgeye kurduklarını ifade etti. Çiftliğin dışında yer alan gübre merkezinin içinde bir çukur bulunduğunu ve bu çukurun istediği her zaman temizlenebildiğini kaydeden Selçuk Mutlu, “Burada şu detay dikkat çekiyor; gübre temizleme çukurunun önünde ön çukur var. Taş ve buna benzer maddeleri ön çukurdan geçmiyor ve makinelerin pompalarının olduğu kısma gitmiyor. O ön çukuru da yılda 1 kez kepçeyle temizlemek yeterli oluyor’’ dedi.

EYS’den çiftliklere benzersiz çözümler

Çiftliğinde EYS’nin sıyırıcı ve gübre yönetim sistemleriyle beraber hayvan kaşıma fırçalarını kullandıklarına değinen Selçuk Mutlu, EYS’den son olarak 7 tonluk sıvı gübre tankeri aldığını ve bu tanker sayesinde püskürtme işlemi yaparak gübre sorununu bertaraf ettiklerini belirtti. EYS sistemleri hakkında bilgi vermeyi de ihmal etmeyen Mutlu, gübre yönetim sürecini şu şekilde anlattı: “Ahırların ön taraflarında koruge boruları var, gübreler oraya dökülüyor. Dökülen gübreler yaklaşık 70-80 metre ilerideki gübre havuzuna aktarılıyor. Orada da karıştırıcı, basma pompaları ve seperatör var. Buradaki pompa yöntemiyle sıvı ve katı gübre karıştırılıyor, daha sonra basarak ahırın önünde birikmiş gübre alınıyor. Bunu tek tuşla yapabiliyorum, yani gübre yönetimi dediğimiz olay bir tuşa basmaktan ibaret. Bu anlamda tamamen ahırdan uzakta, kokusuz çalışmayı sağlayan çok güzel bir sistem. Bunun yanında seperatör sayesinde katı ve sıvı ayrıştırılabiliyor. Sıvı bir Laguna aktarılıyor, katı da ayrı bir noktaya alınıp fermante edilerek gübre ihtiyacı olan kişilere veriliyor. EYS’nin seperatörü bu işlem sırasında istediğim gibi sıkım yapabiliyor ve tamamen ayrıştırabiliyor. Ayrıştırma sonrasında da sıvı gübre tankerinin püskürtme özelliği sayesinde gübreyi bertaraf edebiliyorum. Bütün bunlara bakıldığında EYS’nin çözüm odaklı bir firma olduğunu söyleyebilirim. EYS’nin geliştirdikleri makineler işleri gerçekten kolaylaştırıyor. Bunu görmek isteyen herkes gelip çiftliğimde inceleme yapabilir, zaten ben de başka çiftliklerden görerek almıştım.”

“Hizmet satışla bitmiyor, satış sonrasında da devam ediyor”

Hayvancılık sektöründe kullanılan tüm makinelerin öneminin büyük olduğuna değinen Selçuk Mutlu, bir günlük arızanın bile önemli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Makine arızalarının bütün işleyişi değiştirebileceğine ve bu yüzden konunun öneminin bilincinde firmalarla iş birliği yapılması gerektiğine vurgu yapan Mutlu, “EYS ile çalışmaktan en çok keyif aldığım nokta en ufak arızada gece, gündüz, hafta içi, hafta sonu ayrımı yapmadan çözüm sağlamaları. Herhangi bir makinenin 1 gün çalışmaması demek çok büyük problemler demek. EYS bunun bilincinde bir firma olduğu için sorunları 2 saat içerisinde çözmeye gayret ediyor” dedi.

“Hayvancılık için doğru ekip ve doğru çözüm ortağı şart”

Son olarak hayvancılık sektörüne adım atmak isteyen kişilere tavsiyelerde bulunan Mutlu, en önemli konunun işletmenin başında durmak olduğunu belirtti. Bunun yanında doğru ortaklarla çalışmanın da hayati önem taşıdığına vurgu yapan Mutlu, “Hayvancılık doğru ekip arkadaşı olmadan yapılabilecek bir iş değil, bu noktada güvenli ekipmanlara sahip olmak gerçekten önemli. Ayrıca teknolojik gelişmeleri de son derece etkin bir şekilde kullanmak gerekiyor. Burada çözüm ortağımız EYS’ye teşekkür etmek istiyorum çünkü bizleri son derece teknolojik ürünlerle çok büyük sorunlardan kurtardı” şeklinde konuştu.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

<strong>John Deere, iki ödül birden kazandı</strong>

SONRAKİ HABER

<strong>Tarım makineleri sektörüne Growmach ile yeni bir soluk</strong>

BENZER HABERLER
Total
0
Share