Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İstanbul Tarım Platformu kuruldu

İstanbul ve İstanbul’u etkileyen bölgelerde yaşanan yakıcı ve yıkıcı tarım sorunlarının çözümü içinİstanbul Tarım Platformu” kuruldu.

Farklı iş kollarından sendikaların, meslek örgütlerinin, dernek ve federasyonların dahil olduğu 18 bileşenden oluşan İstanbul Tarım Platformu, Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle açılış yaptı. Etkinlikte topluluğa ilişkin açıklamalarda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kapıkıran, bileşen sayısının artacağını ve amaçları doğrultusundaki çalışmalarına hızla başlayacaklarını belirtti.

Halkı aydınlatma hedefiyle çalışacaklar

Platform bileşeni kurumlarla disiplinli bir şekilde çalışacaklarını dile getiren Kapıkıran, Tarım Platformu’nun; tarım, gıda, hayvancılık, balıkçılık, orman ve çevre alanında faaliyet yürüten meslek ve emek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, üretici ve tüketici örgütleri olarak ülkedeki tarım politikalarının hayati önem arz ettiği, tarım ve gıda sektörlerinin kamu yararını ve toplum çıkarını esas alarak ekolojiye duyarlı ve halkın refahına dayalı olması gerektiği düşüncesiyle kurulduğundan söz etti. İstanbul ve ülke düzeyinde koordinasyon içinde çalışarak seslerini daha gür bir şekilde duyurmaya çalışacaklarına da değinen Kapıkıran, “Bilim ve tekniği temel alan ekolojik ve kamucu tarım-gıda politikalarının yaşama geçirilmesi için mücadele etmeyi ve halkı aydınlatmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte sektördeki yanlış hamlelere dikkat çekildi

Açıklamalarında; 1980’li yıllarda uygulamaya başlanan politikalarla kamu kurumlarının işlevsizleştirildiğine, üretici kooperatiflerin güçsüzleştirildiğine ve tarımsal desteklerin azaltılmasıyla üreticilerin büyük şirketler karşısında ezdirildiğine dikkat çeken Kapıkıran, “Bu süreçte üretim ekonomisi yerine rant ve faiz ekonomisinde ısrar edilmesi, girdi ve ürünlerde dışa bağımlılığın kesintisiz sürdürülmesi sonucunda üreticinin alandan çekilmesi hızlanırken sektör dışı piyasa aktörleri, sektörü daha fazla etkiler hale geldi. Kronikleşen gıda enflasyonu tüketicinin yeterli gıdaya ulaşmasını engelledi” dedi.

“Olağanüstü koşullara rağmen korumacı politikalar uygulanmıyor”

Tarımın mutlak korunması ve uzun vadeli planlanması gereken bir sektör olmasına rağmen, Türkiye’de gerekli önlemlerin alınmadığına ve desteklerin verilmediğine dikkat çeken Kapıkıran, “Ülkemizde olağanüstü koşullar yaşanmasına rağmen, korumacı tarım ve gıda politikalarının yaşama geçirilmemesi, yerli üretimi ve üreticiyi koruyucu somut desteklerin gündeme gelmemesi, üreticiler ve tüketiciler açısından yaşanan sorunların giderek artması sonucunu doğurmuştur” şeklinde konuştu.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

TMO, un ve yem regülasyonu çalışmasını sürdürecek

SONRAKİ HABER

Okuyucularımız Bursa Tarım Fuarı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu

BENZER HABERLER
Total
0
Share