Tarmakbir Genel Sekreteri M. Selami İleri, bu sayıdaki köşesinde ”İstanbul, Türkiye’nin Tarım Makineleri ve Teknolojileri Sektöründeki İlk B2B Fuarı’na Ev Sahipliği Yapacak! konusunu kaleme aldı.
2019 yılında ilk kez 1 milyar dolar ihracat barajını aşan ve dünya sıralamasında 16. sıraya yükselen tarım makinaları endüstrimiz, 2020 sıralamasında 15. sıraya yükselmiş olmakla birlikte, hedeflediği ilk 10 için 2,5 milyar dolar bandına yaklaşmak durumunda. 2021 yılında 1,5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiren sektörümüz, küresel pazarların –en azından şimdilik- durağan bir seyir izlemesi nedeniyle 2022 yılının ilk aylarında arzu ettiğimiz bir gelişmeyi gösteremedi. Resmi verilere göre ihracatını ilk 4 ayda sadece 4,4 puan arttıran sektör, iç pazarda özellikle ekipman segmentinde etkisi daha fazla hissedilen daralma sonucu rotasını alternatifsiz bir şekilde ihracata odaklıyor.
Traktörde segmentinde ilk 4 ayda iç pazar bir önceki yıla göre yüzde 23 daraldı. Ekipmanda ise elimizde resmi bir veri olmamakla birlikte daralmanın yüzde 40 seviyelerinde olduğu konuluşuyor. Tabii durum diğer ülkelerde de çok farklı değil. Örneğin Avrupa’da tarım makineleri endüstrisi için genel iş ortamı endeksi hala pozitif bölgede bulunuyor ama yılbaşından bu yana devam eden düşme eğilimini de sürdürüyor. Avrupa Tarım Makineleri Birliği CEMA’nın anketine göre haziran ayında endeks 16 puandan 13 puana düşmüş durumda (-100 ile +100 arasında). AB’li sanayicilere göre, mevcut iş durumu bir önceki aya göre bir kez daha belirgin şekilde kötüleşmiş olmakla birlikte önümüzdeki altı aya ilişkin beklentiler yılın başından bu yana ilk kez biraz artmış durumda. Ayrıca, 2022 yılının tamamına ilişkin olarak, Avrupalı endüstri temsilcileri, şirketlerinin cirosunda hala ortalama olarak +5’lik bir artış öngörüyor. Bununla birlikte –yine CEMA anketine göre- tedarikçi tarafındaki fiyat artışları ve arzda yaşanan sıkıntılar sektörü ağır bir şekilde zorlamaya devam ediyor. Bu nedenle şirketlerin yüzde 40’ı önümüzdeki dört hafta içinde darboğazlar nedeniyle üretimlerini geçici olarak durdurmayı planlıyor. Aslında bu geçici durmalar, tedarik zincirindeki bozulmalar yeni bir konu da değil, salgının başından beri süregelen bir konu. Bu sorunlar kısmen ve zaman zaman bizde de yaşansa da bu noktada çok daha iyi bir noktada olduğumuz söylenebilir. Bu fırsatı kazanca dönüştürmemiz içinde daha fazla alıcıya ulaşmamız öncelikli bir konu.
İşte tüm bu olumsuzluklar ve fırsatlar içinde TARMAKBİR ve TÜYAP, ihracat odaklı yeni bir fuar hazırlığına girişmiş durumda. 07 – 10 Aralık 2022 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek AgroShow Eurasia, Tarım, Tarım Makineleri, Teknolojileri ve Yan Sanayileri Fuarı, ülkemizde tarımsal teknolojiler alanında tamamen yabancı müşterilere odaklanan ilk B2B fuarı olma özelliğini taşıyor. AgroShow Eurasia, ihracat odaklı bir fuar olmakla birlikte, küresel bir marka olmak ve daha fazla ziyaretçiye ulaşmak için sektörün bütün global markalarını içinde barındıran marka bir fuar olma hedefiyle kurgulanıyor. Yani kapılarını yabancı firmalar için de açacak. Yerli ziyaretçilere yönelik herhangi bir tanıtım çalışması yapılmayacağı belirtilen fuarda, çalışmalar tamamen yurt dışı ziyaretçiye yönelik olacağı söyleniyor. Potansiyel distribütör adayları, yakın zamanda yatırım planlayan profesyonel ziyaretçiler (büyük çiftçiler, müteaahitler, ortak makine parkı olan kooperatifler), tarım makinesi alımı yapan devlet kurumları, çiftçi örgütleri, önder çiftçiler, tarım makineleri sanayicileri ve profesyonel yöneticiler, tarım makineleri dış ticaret şirketleri, araştırmacılar ve akademisyenler fuarın ziyaretçi profilini oluşturacak kesim olarak belirlenmiş durumda. TÜYAP tarafından verilen bilgiye göre fuar sadece son gününde yerel ziyaretçilere kapılarını açılacak.
Fuarın diğer ilginç bir yanı, sektörün yan sanayisini de bir bütün olarak kapsaması. Boya, motor yağı gibi kullanım ve sarf malzemelerinden cıvata, zincir, kayış-kasnak gibi genel yedek parçalara, test ve belgelendirme hizmetlerinden otomasyon sistemlerine kadar tarım makinelerine dair ne varsa profesyonel ziyaretçiler bu fuarda bulacak.
Yapılan açıklamaya göre fuar kapsamı şu şekilde belirlenmiş:
1. Tarım makineleri ve teknolojileri (Tarım traktörleri ve tarım ekipmanları)
2. Sera teknolojileri (sera konstrüksiyonu, donanım ve ekipmanları)
3. Sektörel start-up firmaları
4. Tarım makineleri için aksam ve parçalar, aksesuarlar (traktör kabinleri, toprak işleme makineleri için disk, ayak, uç demiri vb. işleme organları, tarım römorkları için dingil, makaslar, fren ekipmanları, tarım makineleri için jant ve lastikler, lamba ve reflektörler, hidrolik sistemler, elektrik motorları, iklimlendirme sistemleri, valf, pervane, depo vs.)
5. Tarım makineleri için kullanım ve sarf malzemeleri (boya, hidrolik yağı, motor yağı, gres, akü, lamba, antifriz, hava filtresi, tarımsal ilaçlama memeleri vs.)
6. Tarımsal üretime yönelik sarf malzemeleri (balya ipi, malç naylonu vs.)
7. Genel yedek parçalar (cıvata, zincir, kayış-kasnak, rulman, keçe, hortum, filtre vs.)
8. İlintili sektörler (ikinci el satış, test ve belgelendirme hizmetleri, inovasyon ve AR-GE kurumları, servis ekipmanları, otomasyon sistemleri, yazılım, kiralama, danışmanlık hizmetleri, lojistik hizmetleri, sektörel medya vs.)