Kırıkkale’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen “Tarım Sektörü İstişare Toplantısı”na katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, sözleşmeli hayvancılık ve tarım uygulamasının hayata geçirileceğini açıkladı.
Bakanlığın çalışmalarına dair açıklamalarda bulunan Gizligider, daha önceden duyurulan mevzuat çalışmalarının neticelendiğini, sürekli olarak konuşulan ancak uygulamaya konulamayan sözleşmeli hayvancılık ve tarım uygulamasının hayata geçirileceğini belirtti.
Açıklamasında söz konusu uygulamanın üretici, tüketici ve satın alanın da korunduğu bir sistem olduğuna dikkat çeken Gizligider, “Mevzuat içerisinde öncelikle sözleşmeli hayvancılık ve tarım var. Sözleşmeli hayvancılık ve tarım hep konuşulur ama bir türlü Türkiye’de sistematik olarak başlayamadı. Artık buna geçiyoruz. Herkesin sözünde durmak zorunda olduğu, sisteme girenin baştan sigorta zorunluluğunun bulunduğu, ardından ‘benim param ödendi, ödenmedi, çiftçi bana ürünü verdi, vermedi’ gibi tartışmaların tamamının biteceği bir sistem getiriyoruz. Bu sisteme girenlerin de ciddi kolaylığı ve kazançları olacak” dedi.
“Hangi toprağa ne ekileceği belirlenecek”
Gizligider, söz konusu sistemle hangi toprağa ne ekileceğinin önceden belirleneceğini ve bu uygulama yapılmazsa destek vermeyeceklerini ifade ederek, “Buna girilmezse biz destek vermeyeceğiz. Çünkü başka türlü bu ürün desteğini yönetemiyoruz. Dönemsel bir ürün para ediyor ve herkes ona yükleniyor. Alttaki suyun, deponun veya pazarın durumu ne, bilemiyoruz. Bunları sistematik olarak bitirmek istiyoruz. Aslında toprağa ne ekilecek, yüzyıllarca belli. O kendini anlatıyor, söylüyor. Biz ona dayatıyoruz bir şeyleri. Ama doğayla oyun olmaz. Eninde sonunda doğa kazanır. Önce bu toprağı ve suyu korumak zorundayız. Bunun dışındaki seçeneklerin tamamı fantezi” şeklinde konuştu.
“Kent tarımı sistemi de başlayacak”
Şehirlerde taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması hedefiyle planlanan ‘kent tarımı’ destekleme modelinin de büyük kentlerin civarında devreye gireceğini söyleyen Gizligider, “Bu kapsamda seracılık, kullanılmayan vadiler ve hazine arazilerinin tarıma kazandırılması söz konusu” ifadelerini kullandı.
Hayvancılıkta yeni sistem
Gizligider, hayvancılıkta da “eNabız” gibi bir sisteme geçiş yapılacağına dikkat çekerek, “Örnek olarak hayvanın anası ve babası kim, aşısı ne, hastalığı ne olmuş, cinsi ne, bunların hepsini gözlemlemek lazım. Yine bu sistemi bitkisel üretim bazında da yapmak istiyoruz. Bunları cep telefonuna sığdıracağız. Bu bizim için çok önemli. Çünkü ne yazık ki hep beraber büyük bir insan kaynağı israfında bulunuyoruz” dedi.
Destek sistemi değişecek
‘Gelir Koruma Sigortası’ hakkında da açıklamalarda bulunan Gizligider, pilot il olarak Konya’da başlayan uygulamanın şu anda Cihanbeyli, Karatay ve Kadınhanı’nda yürütüldüğünü söyledi. Gizligider, destek sisteminin de değişeceğini eklediği konuşmasında ayrıntıların yakın zamanda açıklanacağına dikkat çekerek, “Çiftçilerimize ekim zamanı desteklerin çoğu gelecek. Yani baştan alacaksınız. Bunun içerisinde mazot, gübre, ilacı var. Bunu da parasal olarak değil, ayni olarak vermek istiyoruz” diye konuştu.