Türkiye’nin en büyük ikinci sulama projesi olan Diyarbakır-Silvan Barajları Projesi tüm hızıyla devam ediyor. Diyarbakır-Silvan Barajı Gövde Dolgu Çalışması Tamamlanması, Ergani Barajı, Başlar Barajı ve Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi Açılış Töreni’ne canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Diyarbakır Silvan Barajı Projesi’nin GAP’ın en önemli projelerinden biri olduğunu ve Atatürk Barajın’dan sonraki en büyük tesisi olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Reecep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin en büyük sulama projelerinden biri olan Diyarbakır Silvan Barajları Projesi’nin bir parçası olan Silvan Barajı Gövde Dolgu Töreni’ne video Konferans yöntemiyle , Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de tören alanından katılımıyla tamamlandı. Yapılan törende açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Proje çerçevesinde 263 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak tesislerin inşa halinde olduğunu ifade ederek, bu yılın sonuna kadar 105 bin dekarlık alanda sulama hizmeti verilmeye başlanacağını söyledi. Erdoğan, Projenin diğer safhalarını da hızlandırarak GAP’ın bu sembol eserini süratle bitireceklerini vurguladı.
Başlar ve Erganı Barajları toplamda 57 bin hektar alanı sulayacak
Proje kapsamında yapılan Başlar ve Erganı barajları ile ilgili bilgi veren Erdoğan, “Bugün açılışını yapacağımız bir diğer tesis olan Başlar Barajı yaklaşık 29 milyon metreküp su depolama hacmine sahip, 38 bin dekarın üzerinde araziyi sulayacak önemli bir eserdir. Barajımızın sulama tesislerinin yüzde 26’sı tamamlanmış durumdadır. Kalan kısmıyla ilgili çalışmalar ise sürüyor. Yağmurlama ve damlama sistemiyle inşa edilen buradaki sulama sistemleri sayesinde yüzde 60’a varan su tasarrufu yapılacaktır. İlave istihdamı 5 bin kişi, yıllık ilave kazancı 29 milyon lirayı bulacak Başlar Barajı’nın, Bismil ve Silvan’ın köylerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Ergani Barajı’nın ise 14,5 milyon metreküplük depolama hacmine sahip, 19 bin dekara yakın araziyi sulayacağını ifade eden Erdoğan, “2 bin 500 kişiye yakın ilave istihdam sağlayacak bir eserdir. Sulama tesisleri bu yıl hizmete girecek bu barajın, Erganili kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ergani’mize kazandırdığımız ve bugün resmi açılışını yapacağımız bir diğer eser de içme suyu arıtma tesisleridir. Dicle Barajından alınacak suyu, Ergani ilçemize aktaracak bu tesisin isale hattı 2018’de tamamlanmıştı. Pompa istasyonu ve deponun da inşasıyla belediye tarafından işletilmeye başlanan bu tesis 9 köyüyle birlikte ilçemizin 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir. Bu tesisin de Ergani’ye hayırlı olmasını diliyorum “ ifadelerini kullandı.
“Çiftçilere yıllık 250 Milyon Lira Gelir Artışı Sağladık”
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, inşası süren Silvan, Ambar, Kale, Kolludere ve Kuruçay barajlarının tamamının da bitme aşamasına yaklaştığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Bugüne kadar hizmete aldığımız 12 ayrı sulama tesisiyle 355 bin dekar araziyi sulamaya açarak çiftçilerimize yıllık 250 milyon lira gelir artışı sağladık. İnşallah Diyarbakır’da sulanmayan tek karış arazi bırakmayacağız. İnşası süren 13 ayrı sulama projesi de yatırım önceliklerimiz arasında yer alıyor. Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme faaliyetlerinde yaklaşık 6,5 milyon dekar da tescil işlemini tamamladık. Yapımı biten 58 ayrı dere ıslahı çalışmasıyla 59 farklı yerleşim birimini su taşkınlarından koruduk. İşletmeye aldığımız hidroelektrik santrallerinin kurulu gücü 47 megavata, yıllık enerji üretimi 150 milyon kilovatsaate ulaştı. Görüldüğü gibi Diyarbakır’ın sahip olduğu su kaynaklarını ve arazileri bölge insanımıza ve ülkemize en verimli tarım ve enerji faaliyetlerini yürütecek şekilde değerlendiriyoruz.”
Dünyada etkileri giderek artan ve daha çok hissedilen iklim değişikliğinin sonuçlarından birinin de Türkiye’nin de içinde yer aldığı bazı bölgelerde kuraklık tehdidinin baş göstermesi olduğuna işaret eden Erdoğan, “Geçtiğimiz 10 yılda sıcaklık ölçümlerinin düzenli olarak yapıldığı son 200 yılın en sıcak dönemini yaşadık. Ülkemiz sanıldığının aksine su zengini zaten değildi, kuraklık tehdidinin artmasıyla birlikte elimizdeki mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanma mecburiyeti kaçınılmaz bir hal almıştır. Şayet geçtiğimiz 18 yılda 255 milyar liralık bir yatırımla 600 adet barajı ve 423 adet göleti hizmete alarak 45 milyar metreküplük bir depolama hacmine ulaşmamış olsaydık işimiz gerçekten çok zordu.” diye konuştu.