Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Tarımsal ilaçlama, ZİHA ile hızlı bir şekilde yapılıyor

Drone teknolojisi birçok sektörde aktif bir şekilde kullanılıyor. Fiziki olarak ulaşılması zor konumda bulunan tarım alanları, zirai ilaçlama hava aracı olarak tasarlanan ZİHA’larla daha kolay ve sağlıklı bir şekilde ilaçlanıyor. Bitlis’te çiftçilik yapan Halil Süleymanoğlu’da ZİHA kullanarak günde 1000 dekar alanı ilaçladıklarını söyledi.

Bitlis’teki çiftçiler, teknolojiye ayak uydurarak zirai ilaçlama hava aracı (ZİHA) ile tarım alanlarında ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Bu yöntem ile aynı anda daha fazla alan ilaçlanıyor ve ekinler zarar görmüyor.

Akıllı tarım uygulamaları destekleniyor

“Kırsal Kalkınma Desteklenmesi Programı Kırsal Altyapı Yatırımları B İş Planı” kapsamında akıllı tarım uygulamaları alt başlığında desteklenen ZİHA ile çiftçiler, iş gücünü hafifletirken zamanı daha efektif bir şekilde kullanabiliyor. Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Traktör ile yapılan zirai mücadelede, traktör tekerlek iz genişliğinden dolayı ürünlerde yüzde 3’e varan kayıpların oluştuğu, iş gücü ve zaman kaybının çok olduğu, makine ekipman amortismanlarıyla beraber bu yöntemin ekonomik anlamda verimli olmadığı belirtilirken ZİHA ile yapılan mücadele yönteminde bu risklerin ortadan kaldırıldığı ifade edildi.

“ZİHA ile günde 1.000 dekar alanda ilaçlama yaptık”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği verdiği ZİHA ile çiftçi Halil Süleymanoğlu, buğday tarlalarında pas hastalığına karşı ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Bitlis’in Ahlat ilçesinde çiftçilik yaptıklarını belirten Süleymanoğlu, bu şekilde günde 700 dekar alanı fazladan ilaçladıklarını söyledi ve konuşmasını sürdürdü. Süleymanoğlu, “ZİHA’lardan önce traktörlerle ekinlerimizi ilaçlıyorduk. Bu şekilde ilaçlama yaparken büyük bir zarar yaşıyorduk. Traktörün ekinlere ve toprağa verdiği zararlardan dolayı büyük bir sıkıntı yaşıyorduk. Bunları bertaraf etmek için ZİHA kullanmayı tercih ettik. Hem de bu şekilde teknolojiden faydalanmak istedik. Ekinlerimizi hem zamansal hem de çok güzel bir kalitede ilaçlamış olduk. Daha önce günde 200-300 dekar ancak ilaçlama yapabiliyorduk ama şimdi ZİHA ile günde 1.000 dekar alanda ilaçlama yaptık.”

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

New Holland Şereflikoçhisar Bayisi Ünyaz Otomotiv’in plaza açılışı TürkTraktör üst yönetimi katılımıyla gerçekleştirildi

SONRAKİ HABER

UTÇEM Projesiyle Sakarya’da ilk kez avokado fidanı, toprakla buluştu

BENZER HABERLER
Total
0
Share