Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
SON SAYIMIZ
Abonelik Formu
Abonelik Formu

TAS ve TASAI çözümleri, tarımsal üretim yönetimini kolaylaştırdı

Tarımsal otonomi üzerine çalışmalar yapan MOVE ON, TAS ve TASAI traktör otomatik dümenleme sistemleri ile tarla sürümünden hasada kadar olan tüm süreçleri anlık olarak tek bir yerden yönetilebilmesini sağlıyor. Firmanın geliştirdiği çözümler, marka ve model gözetmeden tüm traktör ve tarım ekipmanlarında bir güncelleştirme/yükseltme şeklinde eklenti olarak uygulanabiliyor.

Tarımda girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve insan hatasının minimizasyonu ile ürünlerin kalitesinin artırılması için tarımsal otonomi üzerine çalışmalar yapan MOVE ON, 1 yıllık AR-GE çalışmaları sonucu geliştirdiği TAS ve TASAI otonom sistemlerini sektöre kazandırdı. Kural bazlı traktör otomatik dümenleme sistemi TAS ve yapay zeka tabanlı traktör otomatik dümenleme sistemi TASAI ile çiftçinin tarla sürümünden hasada kadar olan tüm süreçleri, anlık olarak tek bir yerden yönetilebilmesi amaçlanıyor. Profi Traktör Türkiye olarak MOVE ON’un Kurucusu Ömer Faruk Koç ile görüşerek, geliştirdikleri traktör otomatik dümenleme sistemlerini konuştuk.

Öncelikle MOVE ON’u tanıyabilir miyiz?

MOVE ON, Tarım 4.0 (AgTech) ve Endüstri 4.0 alanlarında sürekli ilerlemeyi ve gelişmeyi amaç edinmiş; bilgisayar, elektrik-elektronik ve mekatronik olmak üzere disiplinler arası yetkinliklere sahip çiftçi çocuğu bir grup mühendis ekibin 2020 yılı başlarında kurduğu bir derin teknoloji girişimidir.

MOVE ON’un faaliyet alanları nelerdir?

Bilgisayarlı görü, yapay zeka ve elektromekanik özelinde yazılım, elektronik, mekanik, hidrolik-pnömatik gibi multidisipliner çözümlerin bir arada bulunduğu yeni nesil komplike tarım teknolojileri ve fabrikaların dijital dönüşümü kapsamında endüstriyel teknolojiler geliştirmekteyiz.

Tarım sektörüne sunduğunuz teknoloji ve çözümler nelerdir? Detaylarıyla beraber anlatabilir misiniz?

Tarımda girdi maliyetlerinin düşürülerek insan hatasının minimizasyonu ile ürünlerin kalitesinin artırılması için tarımsal otonomi üzerine çalışmalar yapmaktayız. Yaklaşık 1 yıllık AR-GE sürecinde geliştirmelerini tamamladığımız TAS ve TASAI çözümlerimizle tıpkı bir traktör operatörünün gözleri ile görüp elleri ile direksiyonu çevirmesi gibi insan yetilerini, otonomi sistemlerimize kazandırmaktayız.

TAS ve TASAI çözümleri dikkatimiz çekti. Bu çözümlerin avantajları ve kullanıcılarına sağladığı faydalar nelerdir?

TAS adını verdiğimiz kural bazlı traktör otomatik dümenleme sistemimizi çim üretim çiftliklerinde kullanılması için geliştirdik. Çim kesme makinesi ve traktöre birlikte entegre olabilen ve yazılım, elektronik, mekanik ve hidrolik olmak üzere birçok disiplini bir arada bulunduran TAS sistemimiz ile canlı çimin tarladan hasadı sırasında eller serbest sürüş sağlıyoruz. Kesim genişliğinin sürekli sabit kalmasını sağlayarak kesilmeden yerde kalan çim zayiatını ortadan kaldırıyoruz ve üreticilerimizin ürünlerini daha değerli kılıyoruz. Operatörün bir tuşa basması ile sistemimiz devreye giriyor ve traktör yarı otonom bir şekilde ilerlemeye başlıyor. Bu sayede operatörün sürekli çim sırasını takip ederek direksiyona hareket verme zorunluluğu ortadan kalktığı için insan sağlığını da gözetmiş oluyoruz. Otonom elektrikli otomobillerin yaygınlaşmaya başladığı günümüzde otonom traktörlerin de yakın gelecekte kullanılmaya başlanmasını kaçınılmaz olarak görüyoruz. Bu sebeple TASAI adını verdiğimiz yapay zeka tabanlı traktör otomatik dümenleme sistemimizi tam otonomiyi amaçlayarak geliştirdik. Traktörün üzerine taktığımız bir kameradan aldığımız görüntüleri yapay zeka yazılımlarımızla işliyor ve anlam çıkarıyoruz. Rota planlama, engel algılama, hat takibi, bitki sağlığı takibi ve toprak analizi gibi çıkardığımız anlamlar doğrultusunda traktör üzerinde bulunan operatörün dokunmatik olarak kullanabildiği bir kontrol modülünde gösterim yaparak ve aynı anda operatörden de bilgi alarak traktör dümenlemesi yapabiliyoruz. Aynı zamanda traktörün işini icra ettiği esnada önüne çıkan elektrik direği, hayvan, sulama kuyusu, insan vb. gibi engelleri anlık olarak algılayıp traktörü durdurabiliyoruz veya engel sabit ise etrafından dolaşmak suretiyle yeniden rota planlaması yapabiliyoruz.

Bu çözümler tüm traktör veya tarım ekipmanı markalarında kullanılıyor mu?

Çözümlerimizi traktör ve tarım ekipmanı marka modeli fark etmeden tüm traktörlere bir güncelleştirme/yükseltme şeklinde eklenti olarak uygulayabiliyoruz.

Sunduğunuz teknolojik çözümler sektöre nasıl bir bakış açısı kazandırdı?

İnsanlığın temelinde tarım bulunuyor, fakat gelişen teknolojiden en son nasibini tarım alır düşüncesinin değiştiğini düşünüyoruz. Çünkü içerisinde bulunduğumuz pandemi tüm insanlığa gıda zincirinin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Bu sebeple yeni nesil kuruluşlarda ve girişim ekosisteminde MOVE ON gibi oldukça fazla Tarım 4.0 (Agtech/Agritech) çözümleri geliştiren startuplar ortaya çıktı. Ve tarımsal teknolojinin önemini herkes kavradı. Bu duruma paralel olarak biz de bu zamana kadar sürekli anlattığımız tarımsal otonominin gerekliliğini TAS ve TASAI çözümlerimizle gösterdiğimize inanıyoruz.

Bu teknolojilerin gelecekteki yeri ne olacak?

İlerleyen zamanlarda TASAI projemizin devamı niteliğinde yeni AR-GE projelerimizle, çiftçinin TASAI altyapısına sahip traktörlerinden bilgileri cep telefonundan anlık olarak görebildiği, traktörüne görev atayarak iş verebildiği ve traktörün de otonom olarak o görevi gerçekleştirebildiği bir platform ile tarımın sürümden hasada kadar olan tüm süreçlerini tek bir yerden yönetilebilmesini amaçlıyoruz.

Farklı alanlarda teknolojik çalışmalarınız olacak mı?

TAS ve TASAI çözümlerimiz kapsam olarak tam anlamıyla ayrılmamış olsa da otomotiv sektörünün altında hizmet veren traktör üreticilerini de ilgilendirmekte. Bu sebeple MOVE ON olarak çalışma alanlarımız kapsamında fabrikaların üretim süreçlerinin iyileştirilmesi ile alakalı Endüstri4.0 ve dijital dönüşüm çalışmaları da yapmaktayız.

Eklemek istedikleriniz nelerdir?

Yeniliğin, ilerlemenin ve öğrenmenin her şeyden çok daha önemli olduğuna inanıyoruz. Profi Traktör Türkiye olarak siz de bu kapsamda önemli bir rol oynuyorsunuz. Bu anlamda sizlere çok teşekkür ederiz.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Gaziantep'te tarım eğitimi alan 7 kadın kurdukları kooperatifle ihracata başladı

SONRAKİ HABER

Norveç koşullarında mandıra işletmeciliği: 20 inek için sağım robotu

BENZER HABERLER
Total
0
Share