Bakımlı kesme sistemi, zahmetsiz harman için önemli bir faktördür. En yaygın iki sistemin, demirci (dövme) ve Schumacher sistemi bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç ipucunu özetledik.
Temiz bir harmanlama için çalışma hızı ve harman ünitesine sorunsuz ürün akışı belirleyici bir rol oynar. Zincirdeki ilk halka, biçerdöver başlığının kesme sistemidir. Eğer çok aşınmış veya hasar görmüşse, çalışma hızı azaltılmalıdır, hatta tamamen durdurulmalıdır. Kesme ünitesinin bakımı için bazı ipuçlarını özetlerken, Ürün Uzmanı Florian Schneider ve önde gelen kesici parça tedarikçilerinden biri olan Schumacher firması Müşteri Hizmetleri Müdürü Max Balkenhol tarafından desteklendik.
Dövme (demirci) sistemi
Esasında orijinal kesim sistemi dövme sistemidir. Bu sistem, kesim masasına alttan vidalanan dövme kesme parmaklarına dayanır. Kesim, kesitin alt kesici kenarı ile ana bıçağın bıçakları arasında gerçekleşir. Bıçaklar, bıçak sırtı dediğimiz kısımlara vidalanır veya perçinlenir. Baskı parmağı, temiz bir makas kesimi sağlamak için bıçağı aşağı doğru bastırır. Perçinli bıçağı vidalı bir bıçakla değiştirin, daha yüksek vida başları için baskı parmaklarının geçtiğinden emin olun.
Schumacher Sistemi
Schumacher sisteminde biçme parmakları çelikten yapılmıştır. Yedek parça olarak, dövme parmaklardan biraz daha ucuz olma eğilimindedirler. Parmaklar masanın kenarına yerleştirilir ve her iki taraftan vidalanır. Önde eşit bir kesim boşluğu sağlamak için, kesme tablasının kalınlığına bağlı olarak, vidalamadan önce parmakların yarısı arasına uygun bir kılavuz plaka yerleştirilir – kılavuz plakanın ve kesme tablasının kalınlığı birlikte, markaya bağlı olarak 12 mm 14 veya 17 mm olmalıdır. Plakalar ayrıca bıçak için kılavuz ray görevi görür.
Bıçaklardan bahsetmişken: Dövme sistemindeki tek taraflı kesimden farklı olarak bıçaklar dönüşümlü olarak çalışır. Bu, bıçakların, kesici kenarları yukarı ve aşağı bakacak şekilde sırayla ana bıçağın arkasına monte edildiği anlamına gelir. Bu, parmakların üstte ve altta kesik kenarlarının da kullanıldığı anlamına gelir. Küçük kılavuz makaralar, baskı parmağının ve dolayısıyla üst bıçak kılavuzunun görevini üstlenir.
Bıçak aşınması ve değiştirilmesi
Yeni bıçaklarla, her tarafta 25 diş (14 tpi) standart diş aralığı veya 11 veya 7 tpi ile kalın bıçak arasında seçim yapabilirsiniz. Bunlar esas olarak baklagillerde ve soya pamukçukları gibi kalın saplar için kullanılır Ayrıca dövme sisteminde endüktif olarak sertleştirilmiş bıçaklar, Schumacher sisteminde ise tam sertleştirilmiş bıçaklar kullanılmaktadır. İlki daha esnektir, ancak bükebilir ve parmaklara zarar verebilirler. Tamamen sertleşirse de kopabilir.
Bıçağı çok gevşek bırakmak bıçakların yıkanmasına neden olabilir. Saplar temiz kesilmez ve kerf içine çekilir. Bu, dişler arasındaki boşlukların genişlemesi ve uzun uçların oluşması ile anlaşılabilir. Bu aynı zamanda bıçağın üstündeki alıştırma işaretleriyle de gösterilir. Böyle bir aşınma fark ederseniz, çoğu durumda parmaklar ve bıçak kılavuzu da aşınmıştır. Yabancı cisim teması ve makara darbeleri kesici kenarlarda kırılmalara neden olur. Testere dişi profili de zamanla özellikle kesici kenarların ortasında aşınır. Bu durumlarda da bıçakların değiştirilmesi gerekir. Bir bıçak bölümündeki tüm bıçakların çoğunda ciddi aşınma görülüyorsa, çoğu durumda bıçağın arka kısmı da dahil olmak üzere tam bir değiştirme yapılması faydalı olacaktır.
Bıçağı her değiştirdiğinizde vidalara bir göz atın. Vida başlarının altındaki tırtık aşınmışsa, bıçağın arkasındaki vidalar tekrar kullanıldığında bıçaklar gevşeyebilir. Güvenli bir tutuş için, örneğin, Schumacher sisteminin bıçak sırtındaki delikler hafifçe konik olarak delinir, bu nedenle bıçak sırtının montaj yönü önceden belirlenir.
Makara etkilerine karşı ipucu
Makara darbelerine karşı bir ipucu, Schumacher’in Kombi-Gripp makara dişleridir. Plastik çatallar, kesilmiş çelik çatallara basitçe takılır ve bir pim ile yay bobinine sabitlenir. Montaj z yapar. Ortada daha geniş, tek parça makaralar olması mantıklıdır, çünkü bunlar hafifçe bükülür ve böylece ortada çatal çarpması riski artar. Genel olarak, en düşük makara ayarında makara dişleri kesme sisteminden 2 cm’den fazla uzağa ulaşmamalıdır.
Biçme makinesi parmaklarını inceleme
Solda Schumacher sistemi ve sağda dövme sistemi: Kesilen kenarlara (oklar) özellikle dikkat edin. Bunlar belirgin şekilde yuvarlaksa, makas kesimi artık doğru yapılamaz ve saplar bıçaklar ile parmaklar arasında sıkışır. Makaslı kesim Schumacher sistemi ile dönüşümlü olarak yapıldığı için kesici kenarlar arasındaki mesafe doğru olmalıdır. Mesafe bir gösterge ile belirlenebilir. Yeni bir parmakla 4 mm’dir. 5,4 mm veya daha fazla ise parmak aşınmıştır. Vidaları sıkmak onları hafifçe gereceğinden, mesafeyi parmak takılıyken ölçmek önemlidir. Tüm parmakların birbiriyle hizalı olup olmadığını kontrol etmek için görsel bir test kullanılabilir. Aynısı mahsul kaldırıcılar için de geçerlidir. Temel olarak, bir kesme parmağının ömür boyu iki bıçağa dayanabileceği söylenebilir.
DÖVME SİSTEMİNDE BIÇAK KULLANIMI
Dövme sisteminde, arka bıçak kılavuzu, diğer şeylerin yanı sıra, biçme parmağındaki bir köprü aracılığıyla gerçekleşir. Bu çok aşınmışsa, kesim sırasında bıçak çok geriye itilir ve bu da kesimin kalitesini etkiler. Eğer köprü de çok aşınmışsa, parmaklar değiştirilmelidir. Ayrıca bıçak, baskı parmağının arka flanşı üzerinden arkaya doğru desteklenir. 25 mm’den daha dar ise değiştirilmelidir. Normalde, bıçak kılavuzunun bileşenlerindeki aşınma ve yıpranma belirtileri birlikte oluşur, bu nedenle baskı parmağını kesici parmakları birlikte değiştirmek daha iyi sonuç verir. Bıçak, baskı parmağı kullanılarak aşağı bastırılır. Baskı parmağı ile bıçak arasındaki mesafe 0,3 mm’den fazlaysa, mesafe yeniden ayarlanmalıdır. Bunun için gösterilen ara plakaları kullanabilirsiniz. Hiçbiri kalmadıysa ve mesafe hala çok büyükse, baskı parmakları veya parmaklar aşınma sınırındadır.
SCHUMACHER SİSTEMİNDE BIÇAK KULLANIMI
Schumacher sistemi ile arka kılavuzluk ve yukarıya doğru sınırlama için basınç silindirleri kullanılır – bunlar hemen hemen baskı parmağı rolünü üstlenirler. İnceleme sırasında tüm silindirlerin kolayca döndürülebildiğinden emin olun. Üst çubuğun kalınlığını da hissedebilirsiniz: Silindirler çok aşınmışsa, çok incelmiş olabilirler.
Altta bıçaklar kılavuz raylar üzerinde çalışır. Bunları ön kenarlarda giriş izleri için inceleyebilirsiniz. Temel olarak, tek bir parçanın değişmesi genellikle işe yaramaz. Ağır aşınma durumunda tüm kılavuz elemanların değiştirilmesi tavsiye edilir.
SÜRÜCÜLERİ VE BIÇAK VURUŞUNU KONTROL EDİN
Bıçak darbesi, dişliyi soldan sağa döndürürken her bıçağın kat ettiği mesafedir. Bu durumda 85 mm’dir. Parmak aralığı 78 mm’dir. Buna göre, her bıçakta, kesimin kalitesi için belirleyici olan hafif bir aşırı vuruş vardır. Her bıçak, değişim noktasında parmakların çentiğine tamamen dalmalıdır. Aksi takdirde şanzıman aşınabilir. Değiştirme noktası parmaklar arasındaysa, yanlış bıçak veya yanlış yedek dişli takılmış olma ihtimali çok yüksektir. Birbirine karşı çalışan iki tahrik kasnağı boyunca tam olarak doğrusal bir merkez oluşturan planet dişliler vardır. Bu versiyonda, dişli kutusunda hiçbir oynama olmamalıdır ve kayış kasnağı döndürüldüğünde bıçak hemen hareket etmelidir. Diğer dişliler, merkezi bir sarkaç yoluyla oluşturur. Bu versiyonda, bıçak hareket etmeden önce kasnak 2 cm’den fazla dönmemelidir.
Bıçağın baş yatağını elinizle oynatarak kontrol edin. Eksik bıçak darbesi hatasının kaynağı da burada bulunabilir. Bileşen, bıçaklar yıkandığında özellikle gerilir, çünkü kesme parmaklarının kesme boşluğuna çekilen saplar, bıçağı güçlü bir şekilde frenler ve bu nedenle yatağın bükülmesi daha olasıdır. Ancak başın her yöne yaklaşık 5 derece eğilmesi normaldir.
MAHSUL KALDIRMANIN AŞINMASI
Mahsul kaldırıcıların ön üçte birlik kısmı hafifçe zemin üzerinde sürüklenir. Çok aşınmışlarsa, artık yeterli stabiliteye sahip değillerdir ve en kötü durumda kırılırlar ve biçerdövere takılırlar. Bu nedenle kısa bir inceleme ve aşınmış mahsul kaldırıcıların zamanında değiştirilmesi gereklidir.
Schumacher, hızlı açılan bir tutturucuya sahip mahsul kaldırıcılar sunar. Bunları alet kullanmadan çıkarabilir ve değiştirebilirsiniz. Ancak yeni parmakları vidalarken, mahsul kaldırıcıların alıcı vidalarının doğru konumlara takıldığından emin olun.