TETA Teknik Tarım, hayvancılık faaliyetlerinin doğru ve etkin bir şekilde yapılması için güncel teknolojiyi en uygun fiyat ve en yüksek değerle müşterilerine sunuyor. Doğumhaneden yemlemeye, ahır iç donanımlardan sütün ve süt ürünlerinin soğutulmuş olarak satışına kadar tüm ekipmanlar ile hizmetlerini sürdüren firma, talep olduğunda anahtar teslim çiftlik kurulumu da gerçekleştiriyor.
Hayvancılık işletmesinde yer alacak her türlü yapılanma, teknoloji seçimi, yem programı, teknik eleman ve yönetici eğitimi, yem bitkisi üretimi, yıllık planlama ve yatırım için çözüm sunan TETA Teknik Tarım, çiftlikleri bütünsel ve döngüsel şekilde tasarlıyor. Profi Traktör Türkiye olarak, firma hizmetlerinin detayını ve kaliteli hayvancılığın getirilerini TETA Kurucu Ortağı ve Teknik Koordinatörü Başat Tömek ile konuştuk.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? TETA Teknik Tarım’da üstlenmiş olduğunuz görevinizin sorumluluk alanları nelerdir?
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri bölümünde lisans eğitimi aldıktan sonra büyükbaş hayvan yetiştirmeye yönelik zootekni bölümünde yüksek lisans yaptım. Şu anda TETA Teknik Tarım’da Teknik Koordinatör olarak görev yapıyorum. Bununla beraber, firmamızın çeşitli ölçeklerde yapmış olduğu 500’ün üzerinde projede işletmenin tüm aşamalarında yer aldım ve AR-GE faaliyetlerini de yürütüyorum.
TETA Teknik Tarım ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?
TETA Teknik Tarım 1989 yılında Doç. Dr. Ömer Tömek tarafından kuruldu. Firmamız, hayvancılık alanında çiftçilerimize doğru ve uygulanabilir bilgi ile güncel teknolojiyi en uygun fiyat ve en yüksek değerle sunmak için hizmet vermeye başladı.
Sürdürülebilir hayvancılık işletmeleri kurmaya yönelik üretimler yapıyorsunuz. Bizlere ürettiğiniz ürünler hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?
TETA, hayvancılık yatırımlarını bir bütün olarak projelendiriyor. Bununla beraber çalıştığımız bölgeleri, dünyada hayvancılık alanında en gelişmiş ve ekonomik üretim sağlayan teknolojilerle donatıyoruz. Ayrıca talep olduğunda anahtar teslim çiftlik kurulumu da yapıyoruz. Ürün yelpazemizde doğumhaneden yemlemeye, ahır iç donanımlardan sütün ve süt ürünlerinin soğutulmuş olarak satışına kadar tüm ekipmanlar bulunuyor. Ekipmanlarımız arasında en teknolojik olanı ise süt hasadının gerçekleştirildiği sağım makineleri. LAKTO markamız altında ise işlev ve nitelik olarak yurt dışı menşeili önemli markaların ürünleriyle rekabet edebilen, özgün tasarımlı unsurların bileşiminden oluşan endüstriyel, kompleks yapılı sağım sistemleri üretiyor ve yerinde kurulum yapıyoruz. İşletmenin yönetimi sorumluluğunu taşırken, alanında en iyisi ve çok kapsamlı bir sürü yönetim sistemi olan Afimilk’i de üreticilerimize sunuyoruz. Sağım ve sürü yönetimi dışında, çiftlik ve sağım sistemlerine yönelik hijyen ürünleri, meme dezenfektanları ve meme kremi gibi sarf malzemeleri de tedarik ediyoruz. Diğer çiftlik donanımlarımız ise şu şekilde:
- Ahır, ahır içi ve diğer çiftlik ekipmanları: Ahır içi ekipman, serinletme fanı, buzağı kulübesi, kaşıma fırçası, gübre yönetimi, elektrikli tel çitler.
- Yem parçalama ve dağıtma makineleri: TMR makineleri, kaplamalı konsantre Balchem besleme ürünleri.
- İnovatif ürünler: Gezen hibrit sağımcı (Sütliman), portatif sağımhane, mobil sağım için yıkama makinesi (LAKTOWASH), çiftlik otomatları.
Çiftçilere hayvancılık alanında sunmuş olduğunuz çözümler tam olarak nelerdir?
Kaliteli süt, hayvan sağlığı ve refahı,üretici ve tüketici sağlığı, enerji verimliliği ve çiftlikte daha çok kârlılık ilkeleriyle hayvancılık alanında A’dan Z’ye tüm çözümleri sunuyoruz.
Ürünlerinizin rakip ürünlere göre sağladığı avantajlar nedir?
En etkin işlev ve yüksek kalite beklentisi olan üreticilerimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Uzman teknik servis ekibimiz ile kurmuş olduğumuz işletmeler faaliyete başladıktan sonra da hizmetlerimiz devam ediyor ve her aşamada yatırımcımızın yanında oluyoruz. Bilgi birikimimizi işletmelere aktararak daha fazla kazanç sağlamaları konusunda destek veriyoruz. Bunların tamamını da sürdürülebilirlik ilkemizle yapıyoruz.
İşletmeler için danışmanlık ve eğitim hizmetleri de veriyorsunuz. Bu hizmetlerle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Hayvancılık işletmesinde yer alacak her türlü yapılanma, teknoloji seçimi, yem programı, teknik eleman ve yönetici eğitimi, yem bitkisi üretimi, yıllık planlama ve yapılacak yatırım için IPARD ve KK gibi teşvik alımlarında yol göstermek gibi birçok konuda hizmet veriyoruz. Biz projelendirme çalışmasına salt ahır, bina çizimleri ve yerleşim olarak bakmıyor, bahsettiğim tüm hizmetleri sunuyoruz. Ayrıca 1989 yılından beri sürdürdüğümüz eğitim hizmetini de 2012 yılında yapılandırarak TETAKADEMİ altında üretici ve yatırımcılarımızla buluşturuyoruz. Dünyadan ve Türkiye’den eğitimcilerin yer aldığı eğitimlerle bilgi yaymaya devam ediyoruz.
AR-GE departmanınız ve şu anda aktif yürüttüğünüz projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
“Kaliteli süt hareketi” ve “Yeşil çiftlik” kapsamında ürünlerimizi hayvan refahı, tüketici-üretici sağlığı ve enerji verimliliği açısından iyileştirerek sürekli geliştiriyoruz. LAKTO girişimimiz, patentli girişimleri izleyen “Patentpreneurs 2021 En İyiler” listesinde ilk 10’da yer aldı. AR-GE faaliyetlerimiz, değişiklikleri ve yeni fikirleri uygulanabilir hale getirmek üzere sürekli olarak sürüyor. AR-GE’de en özen gösterdiğimiz husus, tamamen özgün olmak. Başkasının deneyim ve bilgisiyle geliştirdiği ürünleri kopyalamayı ahlaklı bulmuyoruz. Şu anda AR-GE faaliyetlerimiz teknolojik yeniliklere odaklı bir şekilde sürdürülüyor. Yeni ve yenilikçi çözümler ile ürünlerimizi kısa süre içerisinde müşterilerimize duyuracağız.
Çiftlik kurmak isteyenler sizinle neden çalışmalı ve ürünlerinizi neden tercih etmeli?
TETA, hayvancılık işletmelerini bütünsel ve döngüsel şekilde tasarlıyor. Tüm ürünlerimiz, insan-hayvan-çevre odaklı üretiliyor. Ürünlerimiz, uzun ömürlü ve sağlam olmalarının yanında işletmedeki kar artışında da önemli farklar yaratıyor. Enerji tüketiminde tasarruf sağlayan, en az enerji ile en fazla performansı sunan hayvan ve çiftçi dostu ürünler geliştiriyoruz. Ayrıca gıda güvenliğine verdiğimiz önem sebebiyle ‘gıdaya uygun sağım’ gerçekleştiriyoruz. Öte yandan daima ürünlerimizin arkasında durarak, olası sorunları çözüme bağlıyor, bağlayacak çözümler geliştiriyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana geçen 34 yılda bu hususlara önem verdik. Bizimle çalışan üretici ve yatırımcılarımıza da bu 34 yılda edindiğimiz ve her aşamada ihtiyaç duyabilecekleri doğru bilgileri aktarıyoruz.
“Gıdaya uygun sağım” sizin için önem taşıyor. Peki, bu kavramı ve bu kavram kapsamında yaptığınız çalışmaları açıklar mısınız?
Süt sağımının yapıldığı sağım makinelerinin gıdaya uygun olması, sağılan sütün kalitesindeki temel etkenlerden biri ve tüketiciler açısından çok önemli. Gıdaya uygun ürünlerin kullanılmaması durumunda, süte ağır metaller ve fitalat gibi toksin maddeler karışıyor. Biz ürünlerimizin gıdaya uygunluğu konusunda oldukça hassas davranıyoruz. Örneğin, memelik lastiklerimiz ve süt hortumlarımız %100 gıdaya uygun malzemeden üretiliyor. Türkiye’de gıdaya uygun muteber sertifikalı kauçuk imalatçısı olmadığı için, sağım kauçuklarının yurt dışında kendimize ait kalıplarımızla üretilmelerini sağlıyoruz. Maalesef bu konuda bir denetim olmadığı için isteyen herkes bu parçaları üretebiliyor ve üreticiye satıyor. Bu hem halk sağlığını etkiliyor hem de ticari olarak haksız rekabete sebep oluyor. Biz ise asla halk sağlığını olumsuz etkileyecek ürünler üretmiyoruz.
Çiftçiler ve çiftçi olmak isteyen kişilere yönelik eğitimler verdiğiniz TETAKADEMİ’de nasıl bir yol izliyorsunuz?
TETAKADEMİ’de en yetkin ve saha deneyimli eğitmenler, çiftçiler ve çiftçi olmak isteyen kişilere yönelik eğitim veriliyor. Ülkemizde son dönemde her ne kadar ekonomik olarak zor bir dönem yaşansa da hayvancılık yatırımı hala geleceğin en parlak sektörlerinden biri olarak yerini koruyor.
Sektörde TETA Teknik Tarım’ı nerede konumlandırıyorsunuz?
TETA, ülkemizin özgün koşullarını en iyi değerlendirebilmiş uzmanlara sahip. Tüm Türkiye’de yüzlerce işletme ile çalışıyor, yüzlerce çiftçiye her gün bilgi ve deneyim aktarıyoruz. TETA, yıllardır dünyanın hayvancılık teknolojisinde en ileri üreticilerinin Türkiye temsilcisi. Gelişmiş ve teknolojik hayvancılık işletmeleri kuran, sektörün en eski ve aynı zamanda en inovatif şirketi TETA’dır. İş birlikleri ve dayanışma temelli yaklaşımımızla tarım makine ve teknolojilerindeki ilk güç birliği şirketi NARAS’ın da kurucularındanız.
İhracat çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Yurt dışında hangi ülkelere ürün gönderiyorsunuz?
LAKTO markamız yurt dışında da aynı ilkelerle hizmet veriyor. Markamız, sürdürülebilir süt hayvancılığının önde gelen bir oyuncusu olma yolunda. Bugüne kadar Vietnam, Lübnan, Suriye, Irak, Angola, Pakistan, İsrail, Etiyopya, Hollanda ve Kıbrıs Türk Cumhuriyetine süt sağım makineleri, sürü yönetim sistemleri ve çiftlik ekipmanları ihracatı yaptık.
Yurt dışı çiftlikler için LAKTO markası altında hizmetler veriyorsunuz. LAKTO, yeni ürünü LAKTOWASH ile hayvancılık alanında dünyanın en prestijli inovasyon ödüllerinden Gümüş Madalya’yı kazanan ve Eurotier ödüllerden birini alan ilk Türk firma oldu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Ödülü almak elbette bizleri sevindirdi. Ancak ben zaten bu sonucu bekliyor ve aslında altın madalya alacağımızı umuyordum. Çünkü büyük bir sorunu çözecek alternatifsiz bir ürün. Türkiye’de sütün yaklaşık %90’ını 5 ile 30 arasında ineklik sürülere sahip küçük aile işletmeleri üretiyor. Gelişmekte olan ülkelerin hemen hepsinde de bu oran aynı. Bu işletmeler, hayvanlarını basit güğümlü ve mobil sağım makineleriyle sağıyor. Daha ileri sağımhanelere yetersiz sürü ölçeği ve ekonomik açıdan karlı olmaması sebebiyle yatırım yapılmıyor. Alınan mobil güğümlü sağım makinelerinin de temizliği yapıları gereği çok zahmetli ve zor oluyor. Üretici, her sağımdan sonra (bu ölçeklerde genelde günde 2 sağım yapılır) makinesini yıkamıyor. Dolayısıyla sağım makinesi, sütü kirletici bir unsur haline geliyor. Kirli makinelerle sağılan hayvanların memeleri mikropla temas ettiği için enfekte oluyor bu da sütteki somatik hücreyi artırıyor. Gerek sanayiciler gerek bakanlıklar, yıllardır çiğ süt kalitesinin artırılması gerektiğine dair açıklamalarda bulunuyor. Zira yüksek miktarda bakteri ve somatik hücre, süt ve sütle üretilen malzemelerin kalitesini etkiliyor. LAKTO-WASH ile çözümü bir türlü bulunamayan bu sorunu çözebiliyoruz.
Ürün ve hizmetlerinizin yanı sıra müşterilerinize sunduğunuz satış sonrası servis tarafındaki çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Üretimi gerçekleşen makinelerin sevke hazır hale gelmesiyle satış sonrası servisimiz başlıyor. Montaj ekibimiz tecrübeli teknik personellerimizden oluşuyor ve müşterilerimize montajı yapılan ürünler hakkında eksiksiz teknik bilgi veriyorlar. Teknik personellerimiz de 7/24 hizmet veriyorlar. Ayrıca ürünlerimizin periyodik bakımlarını gerçekleştirip olası arızaların ve kayıpların önüne geçiyoruz. Süt işletmeleri ve sağımhaneler için de çok önemli olan ölçümler, performansı artırıcı ayarlar ve öneri hizmetleri gelişmiş cihazlar ile çalışıyoruz.
TETA Teknik Tarım’ın gelecek dönem hedefleri nelerdir? Firmanızı önümüzdeki 10 yıl içerisinde nerede konumlandırıyorsunuz?
TETA, bilgi ve tecrübesini aktaracağı teknolojik ürünler üretmek için AR-GE faaliyetlerini sürdürüyor. Örneğin çalışmaları devam eden platformumuz üzerine sürekli yeni uygulamalar ve sensörler ekleyerek yaptığımız geliştirmeleri sürdüreceğiz. Sürdürülebilir hayvancılık alanında dünyanın sayılı üreticilerinden biri olmayı hedefliyoruz. Ayrıca Hollanda’da LAKTO markamızın ofis ve sevk noktasını oluşturmuş bulunuyoruz. Avrupa’da da yenilikçi ürünlerimiz ile yer alarak, 10 yıl içinde dünyanın önemli bölgelerinde pazar payı elde eden ve tarımda etki yaratan şirketler topluluğu olma hedefindeyiz.