Lastik koruyucu zincir üretiminde 40 yılı aşkın tecrübeye sahip ŞDL Las Zırh, traktör ve orman makineleri için pazara sunduğu kaliteli zincirler ile dikkat çekiyor. İstanbul ve Kırıkkale’deki modern tesislerinde yerli zincir üretimi gerçekleştiren firma, ürettiği traktör kar zincirlerinin büyük çoğunluğunu iç piyasaya, orman makine zincirlerini ise daha çok dış piyasaya sunuyor. Profi Traktör Türkiye olarak ŞDL Las Zırh’ın Teknik Müdürü Dr.Faruk Usluoğulları ile bir araya geldik ve Las Zırh’ın traktör ve orman makinelerine sunduğu zincir çözümleri hakkında konuştuk.
ŞDL Las Zırh’ın traktör ve orman makineleri sektörüne yönelik ürettiği zincirler hakkında bilgi alabilir miyiz?
1997 yılında Ankara’da kurulan ŞDL Zincir, patinaj zinciri imalatına başlamasıyla, binek otomobilden, iş makinesine daha sonra da orman makinelerine kadar tüm lastik ölçüleri için zincir üretimi yapmaktadır. İstanbul ve Kırıkkale’de toplam 13.000 m2 alana sahip modern üretim tesislerinde kar zincirleri, lastik koruyucu zincirleri ve ormancılık zincirlerini hammaddeden son mamule kadar kendi bünyesinde bulunan kaynak, dövme, ısıl işlem, talaşlı imalat, metal laboratuvarı ve ambalaj tesislerinde üretmektedir. Traktör ve orman makineleri için de patinaja düşmemek, araçların çekişini arttırmak amaçlı mahmuzlar ile destekli patinaj zincirleri imal etmekteyiz.
Traktör ve orman makineleri zincirleri ürün grubunda kaç farklı zincir üretiminiz bulunuyor? Ürünlerinizi özellikleriyle beraber anlatabilir misiniz?
Traktör ve orman makineleri için, kar zinciri grubumuzda ve orman zinciri grubunda zengin model çeşitliliğimiz bulunmaktadır. Kar ile mücadele eden orman kamyon ve iş makinelerine “Mahmuz” olarak adlandırılan bileşenlerin daha küçük ölçekli olduğu patinaj zincirleri imal edilmektedir. Endüstriyel ormancılık alanında tomruk çekme, özel ağaç kesme makineleri, tomruk taşıma gibi fonksiyonları olan makinelere ise daha büyük ölçekli, bina temellerinde kullanılan kazık uygulamasına benzer sürtünmeyi ve dolayısı ile çekişi arttıracak ürünler imal edilmektedir.
Orman zincirlerinde yeni teknoloji ürünler geliştiriyor musunuz?
Orman makine teknolojilerinin gelişmesi ile zorlu orman koşullarında araçların batmasını ve diğer bir tabir ile yüzmesini (floatation) sağlayan paletli orman makine ekipmanları geliştirilmiştir. Bu ekipman ile zincirlerin aksine zemine uygulanan basınç kuvveti azaltılıp makinenin daha az batması sağlanmaktadır. Her ne kadar yurt içinde bu makinelerden kullanılmamasına rağmen ŞDL Zincir Sanayi olarak teknolojinin ve sektörel taleplerin gerisinde kalmamak adına bu ürünü geliştirmekteyiz ve şu an Ar-Ge aşaması tamamlanmış imalat aşamasına geçmiş bulunmaktayız.
Zincirleriniz, tüm traktör ve orman makinelerinde kullanılıyor mu?
İhtiyaç doğrultusunda tüm traktör ve orman makinelerinde kullanılabilir. Araçların büyüklüklerine ve işlevlerine göre önerdiğimiz ve ürettiğimiz zincirlerin desenleri, bileşenlerinin kalınlıkları, modelin sıklığı ve mahmuz çeşidi değişiklik gösterebilmektedir. Karla mücadele ve endüstriyel ormancılık sektörü zincir ihtiyacının en fazla olduğu alanlardır.
Traktör ve orman makinelerinde zincir kullanmanın avantajları nelerdir?
Traktörlerde ve orman makinelerinde zincir, araçlara iki avantaj sağlamaktadır. Zincirlerde kullanılan çelik malzemeli bileşenler lastik malzemesi kauçuğa göre sürtünme katsayısı yüksek olduğundan araçların patinaja düşmesine engeller ve çekiş gücünü arttırır. Diğer önemli bir avantaj olarak ise basıncın alan ile ters orantılı olma özelliğinden zincirlerimiz faydalanmaktadır. Zincirin zemine temas ettiği alan lastiğin tabana bastığı alana oranla küçük olmasından dolayı traktörün zemine uyguladığı basınç artar ve ekstra çekiş gücü sağlanmış olur.
Traktör ve orman makineleri kullanıcıları, sizce neden ŞDL – LASZIRH zincirlerini tercih etmeli? Sizi diğer firmalardan farklı kılan özellikler nelerdir?
ŞDL-Las Zırh, 40 yılı geçen üretim ve tedarik sürecinde tecrübeli ve teknik personeli ile yüksek kalitede pek çok ürünün altına imza atmıştır. En önemli özelliklerimizin başında üretim tesislerimiz, özel alaşımlı çelik ham maddeden bitmiş mamül zincire, sıcak dövme, kumlama, kaynak, kalıp hane, ısıl işlem, kalite kontrol, boyama ve ambalaj gibi imalatın tüm aşamalarını kendi bünyesinde barındırmaktadır. Böylelikle tüm aşamalar Ar-Ge ile önce geliştirilip daha sonra kontrolümüz altında imalatlar yapılmaktadır. Patinaj zincirlerinin en önemli unsurlarından olan aşınma dayanımı özel ısıl işlem fırınlarımız ile tamamen kendi kontrolümüzde en yüksek kalitede yapılmaktadır. Böylelikle ürettiğimiz zincirler sadece kopma dayanımı yüksek değil aynı zamanda uzun ömürlü olmaktadır. Diğer bir avantajımız ise dünyanın 5 kıtasında, 60’dan fazla ülkeye ihracat yapmanın verdiği tecrübe ile dünyadaki diğer rakipler ile yarışabilecek yüksek kalitede ürün çıkarmaktır. Yurt içi satışlarımızda da aynı yüksek seviyede uzun ömürlü ve dayanıklı zincirler üretmemiz en önemli avantajlarımızın başında gelmektedir.
Traktör ve orman makineleri zincir üretiminizi daha çok iç piyasa mı yoksa dış piyasaya mı sunuyorsunuz?
Kar patinaj zincirlerinde iç piyasadaki yüksek talep ve son birkaç yıla kadar döviz kurlarındaki düşük seviyeler o gruptaki üretimin daha çok iç piyasaya olmasını sağlamıştır. Traktör kar zincirlerinin de çoğunluğu iç piyasaya yönelik olmaktadır. Endüstriyel ormancılığın Türkiye’de gelişmemesi ile aynı doğrultuda bu sektörde kullanılan makine çeşitliliği de artmamıştır. İç piyasada sadece traktörler bu alanda kullanılmakta ancak gelişmiş orman makineleri sadece yurt dışında kullanılmaktadır. Ormancılık patinaj zincirlerinin asıl yoğun olarak kullanıldığı makineler Türkiye’de kullanılmadığından dolayı orman makine zinciri üretimimizin çoğunluğu yurt dışına yapılmaktadır.
Hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz? Yurt dışında ŞDL Las Zırh’ın zincirlerine bakış açısı nasıl?
Yurtdışında endüstriyel ormancılıkta 3 farklı orman makine modeli yaygın olarak kullanılmaktadır. Tomrukları sürükleyerek çeken sürükleyici (Skidder) makineler, kesilmiş ağaçları arkasında toplayıp taşıma amaçlı kullanılan taşıyıcı (Forwarder) araçlar ve ağaçları aynı zamanda kesip, soyup, parçalara ayıran hasatçı (Harvester) makineleri kullanılmaktadır. Bu araçların kullanıldığı Balkanlardan (Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Slovenya), Doğu Avrupa’dan (Estonya, Slovakya, Ukrayna, Rusya), Batı Avrupa’dan (Fransa, Almanya, İspanya, İsviçre), İskandinavya’dan (Finlandiya ve Norveç), Güney Amerika kıtasından Brezilya ve Şili ülkelerine traktör ve orman zinciri satışlarımız bulunmaktadır. Başlangıçta Türkiye’de imal edilmiş ürünlere bazı bölgelerde ön yargılar bulunsa da son yıllarda ülkemizin ürünlerindeki kalite artışı, bizlerin uzun yıllardır o bölgelerdeki satışlarımız ve ürünlerimizin kendini ispatlayan kalitesi olumlu bir bakış açısı sağlamaktadır.