Türk firmaları, KOSGEB ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen destek projesiyle, Sudan’da çeşitli alanlarda tarımsal projeler gerçekleştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.
40. Hartum Uluslararası Fuarı dolayısıyla Sudan’a gelen Türk yatırımcılar, özellikle tarımsal projelerdeki iş birliği ve ortaklığı hızlandırmanın yanı sıra mevcut iş birliklerini geliştirmek amacıyla da temaslarda bulundu. Sanayi Bakanlığına bağlı KOSGEB finansmanıyla Sudan’a gelen 18 Türk firması; tohum, traktör ve tarım aletleri konularında iş ve ortaklık imkanlarını araştırdı.
“Hedefimiz, Türkiye’nin tecrübesini Sudanlı kardeşlerimize aktarmak”
KOSGEB Başkan Yardımcısı Recep Ali Erdoğan, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon KOBİ’ye destek veren KOSGEB’in desteklerinden birinin de ülkede faaliyet gösteren işletmeleri yurt dışı iş gezisi kapsamında çeşitli ülkelere götürerek, eşleştirme faaliyeti yoluyla ticaret yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Bu kapsamda, Trakya bölgesinden tarım sektöründe ve tarıma bağlı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerle hafta başında Sudan’a geldiklerini belirten Erdoğan, “Sudan’da eşleştirme faaliyeti içerisine girdiler. (Sudan merkezli mühendislik sanayi şirketi) GIAD ile yakın bir çalışma içerisindeler. Silo üretimi noktasında Türk işletmelerle GIAD arasında önemli bir iş birliği var. Bunun yanı sıra El Cezire Çiftçi Birliği Projesi nezdindeki arazi içerisinde birtakım tohumlama işlemleri var. Buna ilişkin işletmelerimiz bugün orayı ziyaret ettiler” ifadelerini kullandı.
Türkiye Sudan ortaklığında milli traktör fabrikası kurulacak
TrakyaKa Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “2021 ve 2022 yıllarında Sudan’a yaptığımız ziyaretlerde burada Trakyalı firmalarımızın tohum üretimi, traktör üretimi ve tarım makineleri aletleri üretimiyle ilgili El Cezire bölgesine bir şirket kurulumu için gelmiştik ve o şirketin kurulumunu tamamladık” diye konuştu. Şahin, El Cezire bölgesinde ayçiçeği ve tohumunun üretimiyle ilgili anlaşmalar yaptıklarını ve aynı bölgede Türkiye-Sudan ortaklığında traktör fabrikası üretimi için daha önce vardıkları anlaşma üzerine üretim tesisi için gerekli yerleri aldıklarını belirterek, haziranda üretime geçmeyi planladıklarını aktardı. Tarım aletleri ve makineleri ile ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getiren Şahin, “El Cezire bölgesi ile iş birliği içerisinde oradaki çiftçilerimizin makine modernizasyonu konusunda, sulama konularında ve diğer konularda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bu gelişimizde KOSGEB finansmanıyla 18 firmamız olarak tohum, traktör, tarım aletleri ve diğer konularda Sudan’daki iş ve ortaklık imkanlarını araştırmaya geldik. Türkiye-Sudan ortaklığındaki proje ile yerli ve milli bir Sudanlı traktör fabrikası kurulumu gerçekleştirilmiş olacak ve Sudanlı çiftçilere satmış olacağız” dedi.
Sudan-Türkiye tarım ve hayvancılıkta işbirliği mutabakat zaptı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Sudan Kabine Bakanı Osman Hüseyin Osman, 20 Ocak’ta Ankara’da Türkiye ile Sudan arasında tarım ve hayvancılıkta iş birliğini hedefleyen mutabakat zaptına imza atmıştı. Mutabakat kapsamında; tarım üretimi, hayvancılık ürünleri ve işleme endüstrisinin geliştirilmesi alanlarında iş birliği ve ortak çıkarları gerçekleştirecek şekilde iki ülke arasındaki ticaretin üst seviyelere çıkartılması hedefleniyor. Buna göre Türkiye, Alhawad Projesi için üç sulama kaynağı olan Nil Nehri, yer altı suları, vadi suları için sulama altyapıları konusunda bütüncül bir teknik araştırma yapacak. Araştırma, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanlığınca koordineli şekilde sürdürülecek. Ayrıca Alhawad Projesi kapsamında, iki ülkenin ortaklığında, tohum ıslahı, doğal meraların geliştirilmesi ve hayvansal üretimin yapılmasını kapsayan pilot bir çiftlik kurulacak ve bu proje içinde yer alan hayvancılık ve tarım yapan çiftçilere destek verilecek.