Yurtdışı pazarındaki faaliyetlerini genişletmeyi hedefleyen Türk firmalar, uluslararası alanda makine ve ekipmanlarını tanıtmaya devam ediyor. Bu kapsamda TARMAKBİR tarafından düzenlenen ‘Kiev Ticaret Heyeti Programı’nda da Ukraynalı ithalatçı firmalar ile bir araya gelen yerli üreticiler, uzun soluklu iş bağlantıları kurma şansı elde etti.
Tarım Makineleri Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi kapsamında 8- 12 Kasım tarihleri arasında TARMAKBİR tarafından düzenlenen ‘Kiev Ticaret Heyeti Programı’nda Türk tarım makine imalatçıları, Ukraynalı ithalatçı firmalar ile buluşarak ürünlerini tanıtma ve bağlantı kurma şansı elde etti.
Türk üreticilere yoğun ilgi
Geçtiğimiz yıl tüm dünyayı etkileyen COVİD-19 salgını nedeniyle sekteye uğrayan ticaret heyeti programlarının proje kapsamında devam etmesi planlanıyor. Bu kapsamında Türkiye tarım makineleri sektöründe yer alan önemli firmaların üretim kabiliyeti ve potansiyeli nedeniyle dış pazarlarda Türk üreticilere yakın ilgi gösteriliyor. Türkiye tarım makineleri sektörü, Avrupa Emisyon Standartları ve diğer imalat normlarına uygun kalitede üretim yaparak dünya pazarına ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye’de üretilen tarım makineleri kalite, fiyat performansı açısından büyük avantajlara ve küresel markalarla rekabet edebilecek tüm standartlara sahip.
Tarımsal arazi satış engelini kaldırıldı
2011’den bu yana Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasının müzakere sürecine devam eden Ukrayna, son dönemde toprak reformu konusunda yürürlüğe giren mevzuat değişiklikleri çerçevesinde 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde tarımsal arazi satışı konusundaki engellemeyi kaldırdı. Mevzuat değişiklikleri Ukrayna’da en çok beklenen yasa niteliğinde olduğundan ülkede tarım sektörünün gelişiminde en önemli konu olarak değerlendiriliyor. Düzenlenen yasa ile 1 Temmuz 2021’den itibaren sadece Ukrayna vatandaşlarının kamu arazisi vasfında 100 hektar büyüklüğü kadar tarım arazilerini mülkiyetini alabileceğini öngörmekte. Düzenlemeyle birlikte 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle Ukraynalıların sahip olduğu tüzel kişiler de 10 bin hektara kadar arazi satın alabilecek.
Türkiye – Ukrayna ticaret hacmi
Ukrayna’nın 2020 yılında tarım ekipmanı ithalatı ortalama 882 milyon dolar olurken, traktör ithalatı ise 520 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşti. Ukrayna’ya yapılan İthalatın büyük kısmını başta Almanya, Polonya ve Belarus olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri oluşturuyor. Türkiye’nin ise 2020 yılında toplam tarım makineleri ihracatı 65 milyon dolar seviyelerine ulaştı. 2020 yılında gerçekleştirilen toplam 65 milyon değerindeki hacmin 8 milyon dolarlık kısmı tarım traktörü ihracatından elde edildi. Aynı dönemde gerçekleştirilen 32 milyon dolar değerindeki ekipman ihracatına karşın Ukrayna, Türkiye’den 24 milyon dolar değerinde yedek parça alımı yapıyor.