Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

“Z kuşağını, tarım ve hayvancılık sektörüne çekmeyi hedefliyorum”

Çiftçiexpress markasıyla çiftçilerin ürettiği ürünleri, zamanında doğru fiyatlar ile direkt olarak satmasını sağlayan Seçil Yurtseven, geliştirdiği sanal pazar sistemiyle Türkiye’de bir ilke imza attı. Profi Traktör Türkiye olarak tarım ve hayvancılık sektörüne Z kuşağını çekmeyi ve tüm bunları yaparken sektöre farklılık getiren bir lider olmayı hedefleyen Seçil Yurtseven görüştük ve gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında konuştuk.

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Tarlada dolaşmayı, hasat zamanı traktör tepelerinde olmayı, ineklerle vakit geçirmeyi seviyorum. Özgür ve pozitif bir ruha sahibim. Bu durumu, tarzıma ve iş hayatıma çok yansıtırım. Küçüklüğümden beri hayvanlarla ve doğayla çok iyi anlaşırım. Toprağa basmayı severim. Çevremdekiler beni doğal, inatçı ve pozitif olarak tanımlar. Tam bir oğlak kadınıyım. Olaylara bakış açım oldukça olumludur, mantık insanıyım ve zor durumlardan bile kazançla çıkmayı hedeflerim.

Seçil Yurtseven

Hayvancılık sektörüne ne zaman giriş yaptınız? Hayvancılık sektörüne giriş hikayenizi öğrenebilir miyiz?

Öncelikle üzülerek söylemek istiyorum ki, ailemde çiftçi yok. Hayvancılıktan anlayan ya da bu işi merak eden bile yok. Kendimi bildim bileli doğayı, toprakla oynamayı, hayvanlarla zaman geçirmeyi sevdim. Mesleğimi seçerken de oldukça nettim. Ege Üniversitesi Zootekni bölümünü okudum. 2017 mezunuyum ve hayatımın ilk hayvancılık deneyimlerini de meslek hayatına başlayınca yaşadım. Hatta bir köye, ilk kez o zaman adım attım ve bu işe aşık oldum.

Tarım ve hayvancılığın hangi alanında faaliyet gösteriyorsunuz? Sektöre yönelik projelerinizden bahseder misiniz?

Girişimci ruhum, aslında üniversite 2. sınıftayken ortaya çıktı. İlk e-ticaret sitemi (petbutik35.com) o zaman kurdum. Evcil hayvanlar için kıyafet ve aksesuarlar tasarladım. Tasarımlarımın üretimleri yapıldı ve B2C olarak satılmaya başlandı. 2021’de kedi ve köpek maması markalarımı da çıkardım. (Mr. Balky & MasterCat) Meslek hayatıma girdiğimde ise tarım ve hayvancılık alanında bir çok çözüm geliştirdim. 2020 yılında ÇiftçiExpress platformunu oluşturdum. Çiftçiexpress, çiftçilerin kendi mağazalarını açıp ürünlerini kolayca ekleyebileceği bir sanal pazar yeri. Burada; çiftçilerin ürettiği ürünleri zamanında ve doğru fiyatlar ile direkt olarak satmasını sağlıyoruz. Ayrıca gıda ürünlerinin gerçek zamanlı ulaşılabilirliğine çözüm bulduk. Yem hammaddelerini de çiftçiler bu platformda anlık, ödeme alarak pazarlayabiliyor. Bu sistemle Türkiye’de bir ilkede imza atmış olduk.

Faaliyetlerinizi sürdürdüğünüz çiftlik tam olarak nerede? Bu çiftlikte kaç adet büyükbaş/küçükbaş hayvan yer alıyor?

Ortaklarımdan birinin, profesyonel süt hayvancılığı çiftliği var. Çiftliğimiz İzmir’de, ben de genelde oradayım ve ineklerle (benim söylemimle kızlarımla) çok vakit geçiriyorum. Çiftliğimizde yaklaşık 2000 büyükbaş hayvanımız var ve bunların büyük bölümü Holstein ırkı. Bugünlerde süt yağıyla popüler olan Jerseylerden 250 baş hayvanımız var. Çiftliğimizde toplamda yaklaşık 27 ton günlük süt sağılıyor.

Tarım ve hayvancılık zorlu bir sektör. Bu kapsamda bir kadın olarak sektörde zorlanıyor musunuz? Bu sektörde sizi en mutlu ve mutsuz eden faktörler nelerdir?

Sektörümüz, dışarıdan bakan biri için zor gelebilir. Şartlarımız biraz ağır. Hayvan çiftliklerindeki amonyak kokusu, yem kokuları, hayvan pislikleri, sinek yoğunluğu, sert mevsim koşullarını sektörümüzün zorlukları arasında sayabiliriz. Bunlar bizim hayatımızın bir parçası olduğu için beni zorlamıyor. Bir kadın olarak, zor koşullarla başa çıkmak konusunda oldukça başarılıyım. Pes etmek nedir bilmiyorum. Beni, iş hayatımda en çok mutlu eden; insanların işime duyduğu saygıyı kazanmış olmak. İşimle anılmayı seviyorum. Kadın olduğum için pozitif ayrımcılık istemiyorum, ihtiyacımda yok buna. Beni kişi ya da davranışlar olumsuz etkilemiyor. Buna izin vermiyorum. Enerjimi bu tarz kişiler yüzünden düşürmüyorum. Beni üzen bir şey varsa oda; tarım politikalarında çiftçileri koruyan iyileştirmeler yapılmaması olabilir. Tarım ve hayvancılık, tüm zorluklara rağmen devam ederken kazancın tatmin edici olmaması; çiftçilerimi üzdüğü için dolaylı olarak beni de üzer.

Birazda tarım mekanizasyonu ve teknolojiye değinmek istiyorum. Faaliyetlerinizde kullandığınız traktör ve tarım ekipmanları nelerdir? Kaç adet traktörünüz bulunuyor? Marka ve model olarak öğrenebilir miyiz?

Çiftliğimizde drone teknolojilerini yakından takip ediyoruz. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü kullanmayan ya da işimize yarar mı? diye düşünen çiftlikler varsa, mutlaka bir drone edinmelidir. Traktöre gelince, kendi çapımızda iyi bir araç parkuruna sahibiz. Sadece hayvancılık bölümünde kullandığımız traktörlerimizden bahsetmek istiyorum. 2 adet JCB marka kazıcı yükleyici (yem yapımında kullanılıyor), 3 adet Massey Fergusun traktör (yem karma için), 1 adet Alpin mini yükleyici (çiftlik temizliği için), 2 adet traktör arkası yem karma, 1 adet sabit yem karma makinelerimiz bulunuyor.

Sizleri takip ettiğimiz kadarıyla iyi bir traktör kullanıcısı olduğunuz söyleyebiliriz. Bu kapsamda traktör kullanmak sizce nasıl?

Traktör kullanmak çok keyifli, yeni teknoloji sayesinde zaten pek bir şey yapmanıza gerek kalmıyor. Uydu sistemiyle, direksiyona bile dokunmuyorsun, her şeyi kendisi hallediyor. Ben, traktörle yapılacak en basit işleri seviyorum aslında. Hayvanların önündeki yemi itmek, bir saman balyasını yerleştirmek gibi profesyonellik istemeyen işleri yapıyorum.

Kadınların tarım ve hayvancılık sektöründe yer almasına dair neler söylemek istersiniz? Kadın istihdamını artırmak için çalışmalarınız bulunuyor mu?

Kadınların, sektörümüze bakış açısını değiştirmek adına kendi Linkedin ağımda sıklıkla hayvancılık hikayelerimi paylaşıyorum. Takipçilerim arasında birçok kadın, benimle iletişime geçip bu alanda çalışmak istediklerini ve neler yapabileceklerini soruyorlar.

ÇiftçiExpress ile de kadın istihdamına destek veriyor, kadın çiftçi ve üreticilerinin ürünlerini ön plana çıkarıyoruz. Çiftliğimizde, sağımhanede, buzağı bölümünde ve doğumhanede sadece kadın çalışan istihdam ediyoruz. Bu kararı alırken, bir kadının anne şefkati ile yaklaşacağı hayvanların daha sakin olacaklarını ve verimin daha iyi olacağını ön görmüştük.

Önümüzdeki süreçlerde hedefiniz nelerdir?

Yakın zamandaki hedeflerim arasında, Kendi markalarım olan ‘Mr. Balky ve Mastercat’ kedi ve köpek mamalarını, tüm Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi, ÇiftçiExpress ile daha fazla çiftçinin ihtiyacına anlık müdahalelerle çözüm sunmayı, Tarım ve hayvancılık sektörüne Z kuşağını çekmeyi ve tüm bunları yaparken sektöre farklılık getiren bir lider olmayı hedefliyorum.

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Agroexpo Kapılarını 02-06 Şubat 2022’de 17. kez Açıyor

SONRAKİ HABER

ASKO-Claas iş birliği 4.yılında başarılara koşuyor

BENZER HABERLER
Total
0
Share