Türkiye’deki verimli araziler üzerinde çalışan Türk bilim insanları, soğuk ve kuraklığa dirençli, ürün kalitesi yüksek buğday ve arpa çeşidi geliştiriyor. Kıtlığa son verilmesi hedeflenen çalışmada ilk sonuçlar uzmanlar tarafından paylaşıldı.
Tüm dünya için büyük öneme sahip olan buğday ve arpaya; kuraklık ve savaşlar nedeniyle ulaşımın zorlanmasıyla, sıkıntının önüne geçebilmek için Türk bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor.

Soğuk ve kuraklığa dirençli buğday ve arpa yetiştiriliyor
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy öncülüğünde Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi tarafından soğuk ve kuraklığa dirençli, ürün kalitesi yüksek buğday ve arpa çeşidi geliştirilmesi için uzun zamandır çalışmalar sürdürülüyordu. Üniversitenin 250 dekarlık uygulama tarlasında kuraklık, soğuk ve hastalıklara dirençli 3 bin 500 çeşit adayından elde edilen ürünlerin hasadı gerçekleştirildi. Çalışmayla gelecekte dünyayı bekleyen kuraklık ve kıtlık tehdidine karşı önlem alınması hedefleniyor.

Çiftçilere ulaştırılacak
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, uygun gördükleri buğday çeşit adaylarını Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi’ne göndereceklerini ifade ederek şunları söyledi: “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Ar-Ge Merkezinde yürüttüğümüz ıslah çalışmaları var. Bu ıslah çalışmalarında tahılların hasat dönemi geldi. Özellikle arpa, buğday ve yulafta ıslah çalışmalarımız bulunuyor. Şu anda arpa ve buğdayın hasadını gerçekleştiriyoruz. Sivas’ın ekolojik şartlara uygun yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik olarak yaptığımız faaliyetler var. Her biri farklı genotipik yapıya sahip yaklaşık 3 bin 500 adeti çeşit adayımız bulunuyor. Bu çeşit adaylarımızdan bugüne kadar gözlemler aldık. Hasat sonrası da bunların verim düzeylerine ve kalitelerine bakarak uygun gördüklerimizi Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi’ne göndereceğiz. Yöremizde de ıslah edilmiş ilk çeşitleri çiftçimize ulaşmasını sağlamış olacağız.”

Türk tarımına kazandırılacak
Bu sene verimin oldukça iyi olduğunu belirten Tolga Karaköy, “Bu sene ekstra yağışlar vardı. Yağışların olmasından dolayı da materyallerimizde doğal bir epidemi oluştu. Burada pas ve septoria gibi hastalıklara karşı da incelemiş olduk. Bu sene verim oldukça iyi diyebilirim. Özellikle ekmeklik ve makarnalık buğdaylarda güzel çeşit adaylarımız var. Ekmeklikte yöremizde yaşanan en büyük problemlerden bir tanesi protein değerinin düşük olması ve enerji değerinin düşük olmasıydı. Çeşit adaylarımızın içerisinde protein ve enerji değeri yüksek. Bu şekliyle yöremizde ve ülkemizde benzer ekolojilerde kullanılabilecek kaliteli çeşit adaylarını Türk tarımına kazandırmış olacağız” dedi.

