AGCO Corporation’un yayınladığı bildiriye göre, tarım makineleri devi AGCO ile Hindistan merkezli TAFE, yıllardır süren ticari ve hukuki anlaşmazlıklarını sona erdirdi. Anlaşma, Massey Ferguson markasının bölgesel haklarından hisse düzenlemelerine kadar birçok kritik maddeyi kapsıyor.
Tarım makineleri sektörünün iki büyük oyuncusu AGCO ve TAFE, uzun süredir devam eden anlaşmazlıklarını çözüme kavuşturdu. AGCO Corporation’un yayınladığı bildiriye göre, taraflar arasında imzalanan yeni anlaşmalar; Massey Ferguson markasının Hindistan’daki haklarından hisse düzenlemelerine, ticari ilişkilerin sona ermesinden davaların kapatılmasına kadar birçok kritik başlığı kapsıyor. Bu adımla birlikte iki şirket arasındaki gerginlik resmen son buldu ve geleceğe dair net bir yol haritası çizildi.
Massey Ferguson’un Hindistan hakları TAFE’ye geçti
İki şirket arasındaki en dikkat çekici düzenleme Massey Ferguson markası üzerine oldu. Yeni anlaşmayla Massey Ferguson’un Hindistan, Nepal ve Bhutan’daki tüm mülkiyet ve kullanım hakları artık yalnızca TAFE’ye ait olacak. Böylece bu bölgelerde markanın geleceğini belirsiz kılan anlaşmazlık tamamen çözüldü.

Ticari ilişkiler sona erdi, davalar kapatıldı
Taraflar, geçmişte imzalanan tüm ticari anlaşmaları karşılıklı tasfiye hükümleriyle feshetti. Ayrıca devam eden tüm hukuki süreçler de geri çekildi. Bu adım, AGCO ve TAFE’nin iş ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısını araladı.
TAFE hissedar olarak kalmayı seçti
TAFE, AGCO’daki mevcut yüzde 16,3 oranındaki payını koruma hakkını aldı, ancak bu payı artırmayacağını taahhüt etti. AGCO’nun hisse geri alım programlarına katılmayı kabul eden TAFE, artık AGCO Yönetim Kurulu’nda temsil hakkına sahip olmayacak. Aynı şekilde AGCO’nun TAFE yönetimindeki temsilcisi de görevinden ayrılacak.
AGCO, TAFE’nin hisselerini geri satın alacak
AGCO, TAFE’nin elindeki AGCO hisselerini toplam 260 milyon dolar karşılığında geri satın alacak. İşlemin tamamlanması için Hindistan’daki resmi süreçlerin sonuçlanması bekleniyor.
“Artık çiftçilere odaklanıyoruz”
AGCO Yönetim Kurulu Başkanı, Başkanı ve CEO’su Eric Hansotia, anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “TAFE ile tüm ticari, yönetişim ve hissedarlık konularında dostane bir çözüme ulaştığımız için mutluyuz. Artık tamamen çiftçilere fayda sağlayacak stratejimize odaklanıyoruz” ifadelerini kullandı.