Danimarka, 20 yıl içinde tarım arazilerinin %10’unu ormana dönüştürmeyi ve gübre kullanımını azaltmayı hedefliyor.
Danimarka’da siyasi partiler, iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla 20 yıl içinde 1 milyar ağaç dikilmesi ve tarım arazilerinin %10’unun orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülmesi konusunda anlaşmaya vardı. Sosyal Demokratlar, Liberaller ve İlimliler’den oluşan hükümet, Sosyalist Halk Partisi, Muhafazakar Halk Partisi, Liberal İttifak ve Sosyal Liberal Parti ile tarım arazilerinin dönüştürülmesi ve sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar %70 oranında azaltılmasını sağlamak amacıyla bir plan açıkladı.
6,1 milyar dolarlık bütçe ayrıldı
Hükümet, bu sürecin gerekli yasal altyapısının oluşturulacağını ve 20 yıl içinde çiftçilerden arazi satın almak için 6,1 milyar dolarlık bütçe ayrılacağını duyurdu. Haziran ayında, çiftçiler, işçi sendikaları ve çevre grupları arasında yapılan “Yeşil Üçlü Tahsisi” anlaşmasının detaylarını paylaşan Danimarka Yeşil Üçlü Bakanlığı’nın başındaki Jeppe Bruus, “Danimarka’nın bu kadar büyük bir çevre dönüşümünü gerçekleştireceği, 1864’ten beri görmediğimiz bir döneme gireceğiz” dedi.
Çiftlik hayvanlarına vergi getiriliyor
Danimarka, iklim değişikliğiyle mücadele planının bir parçası olarak, 2030 yılından itibaren çiftlik hayvanlarının yaydığı sera gazları için vergi alacağını açıklamıştı. Bruus, “Danimarka’nın sera emisyonlarını 2030 yılına kadar %70 oranında azaltmayı hedeflediğini” belirtti. Çiftlik hayvanlarının saldığı metan gazı, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %20’sini oluşturuyor. 2030 yılı itibarıyla, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerden, metan salınımı başına ton başına 300 kron (yaklaşık 43 dolar) vergi alınacak.
Fosil yakıtlar, atıklar ve hayvancılık, metan gazı emisyonunun başlıca kaynakları arasında yer alıyor. Birleşmiş Milletler, Paris İklim Anlaşması kapsamında, küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulabilmesi için karbon salınımının 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesini talep ediyor.