İklim değişikliği birçok sektörü etkilemeye devam ediyor. Adana’da aşırı sıcaklar ayçiçeğinde ciddi kayıplara yol açtı. Sıcak hava nedeniyle ayçiçeğini 1 ay erken hasat eden üretici kalitenin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtiyor.
Adana‘nın Kozan ilçesinde aşırı sıcaklar nedeniyle kuraklık yaşanınca ayçiçeği hasadı 1 ay erken başladı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisi ve Üretici Barış Kurtaran, bu yıl mayıs ayında yaşanan aşırı sıcakların ayçiçeğinin olgunlaşmasını erkene çektiğini ve olumsuz etkilediğini aktardı.
Dönüm başına rekolte, çoğu tarlada 200 kiloya düştü
Kuraklık nedeniyle rekoltenin yüzde 50’den fazla düştüğünü belirten Ziraat Mühendisi ve Üretici Barış Kurtaran, “Mayıs ayı çok kurak ve sıcak geçti. Ayçiçeği hasadı aşırı sıcaklar nedeniyle 1 ay erken başladı. Ancak dönüme 350-400 kilo rekolte alınırken kuraklık nedeniyle bu oran çoğu tarlada 200 kilo, bazı tarlalarda 200 kilonun da altına düştü. Bu da Çukurova ortalamasının 180 kilogramda kalacağını gösteriyor. Çiçek döneminde aşırı sıcak ayçiçeği çok etkiledi. Alt yapraklarda kuruma oldu ve bu da beraberinde ayçiçeği gelişimini engelledi. Ayrıca bu yıl kuraklık nedeniyle ayçiçeğinin yağ oranı da normalin altına düştü” diye konuştu.