Türkiye’nin farklı coğrafyalarında üretim yapan çiftçilere eşlik etmek için başlattığımız Tarım Kaşifi programının yeni konuğu, Eskişehir’de tarım faaliyetlerini yürüten Çolpan Çiftliği Sahibi Özer Çolpan oldu. Bölgenin önde gelen çiftçilerinden olan Çolpan’ın bir gününe hep beraber ortak oluyoruz.
Uzun yıllardır çiftçilik yapan Özer Çolpan, bilgi ve birikimleriyle Türk tarımına katkı sağlıyor. Eskişehir bölgesinde mısır üretiminden, kuş yemine kadar birçok ürününün üretimini sağlıyor.
Sabahın ilk ışıklarında biz yine tarladaki yerimizi alıyoruz. Oldukça büyük bir alan karşılıyor bizleri. Özer Bey işini bilinçli yapan çiftçilerden. Kuş yemi, Buğday, tohumluk ayçiçeği ve tohumluk mısır tarlasında yaptıkları üretimden söz ediyor. Aynı zamanda danelik mısırda Özer Bey’in üretimini yaptığı ürünler arasında yer alıyor. Bu sırada tohumluk mısırları incelemeye başlıyoruz.
Mısır ekimi hakkında bilgi alırken, dane mısırların da ekim ayının sonunda hasat edileceğini öğreniyoruz. Ekilişlerden hasada kadar iklim değişikliğinin tarım sektörü üzerindeki etkilerini konuşmayı da ihmal etmiyoruz.
Sırasıyla tüm alanları tek tek gezip, ürünler hakkında Özer Bey’den tüm bilgileri alıyoruz. Dolu risklerini azaltmak ve kaynakları daha iyi kullanabilmek için ekimde doğru yolu anlatıyor bize. Bitkilerin hassas ve sürekli bakım istediğini vurgulayan Özer Çolpan, verim sağlamak için işin başında durarak kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kendisi oldukça bilinçli bir tarım yapıyor.
Son olarak sulamanın önemini ve drone ile ilaçlamayı konuşarak günü sonlandırıyoruz. Yaptığı işi yakından ve büyük bir özveriyle takip eden Özer Bey’le bir günümüz tamamlanmış oluyor. Tarım Kaşifi 3. bölümünde farklı konuklarla sizlerle olacak. Takipte kalın!