Türkiye’nin farklı coğrafyalarında üretim yapan çiftçilere eşlik etmek için başlattığımız Tarım Kaşifi programının ilk konuğu Edirne Keşan’da tarım faaliyetlerini yürüten Oğuz Kaan Gökçen oldu. Bölgenin genç çiftçilerinden olan Gökçen’in bir gününe hep beraber ortak oluyoruz.
Tarımın gençlerle daha ileriye taşındığı bu günlerde, Oğuz da işini çok severek yapan ve Türk tarımına katkı sağlayan bir çiftçi. Keşan’da; biber, domates ve karpuz gibi birçok ürünün üretimini sağlıyor.
Onunla beraber biz de sabahın ilk ışıklarında tarlanın yolunu tutuyoruz. Oğuz, günlük rutinini bize anlatırken, uygulamayı da ihmal etmiyoruz. İlk durağımız domates ve karpuz tarlası oldu. Domatesleri incelerken, zararlılarla mücadele hakkında bilgi alıyoruz. Oğuz, bitki hastalıklarında toprağın yapısını ve sulamanın önemini vurguluyor.
Karpuzları incelemeye başlarken, herkesin çok merak ettiği o soruyu cevaplıyor. Karpuz seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun cevabını da açıkça öğreniyoruz. Bu konu da ki en önemli husus; sapının kuru olması ve renginin canlı olmasına dikkat etmemiz gerektiğini öğreniyoruz.
Gençler, tarıma yön veriyor
Rotamız hız kesmeden devam ediyor. Traktörle domates ara çapası için yerimizi alıyoruz. Traktörde keyifli bir sohbette bizi bekliyor. Gençler olarak sektöre yön vermeyi hedeflediklerini ve devamlı üretmek zorunda olduklarının altını çiziyor. Domates demişken salçayı konuşmayı da ihmal etmiyoruz. Kullanmış olduğumuz salçanın bilindik bir markadan alınmasının önemini vurguluyor.
Kapya biber yetiştiriciliği ile devam ediyoruz. Oğuz, biberde kalsiyumun öneminden bahsediyor. Burada da işin püf noktalarını öğreniyoruz. Bölgede biber yetiştiriciliğinde tek olan Oğuz, bize yine çok önemli bilgiler veriyor.
Birçok alanda çok önemli işler yapan, tarımın ve çiftçinin değerinin farkında olan Oğuz’la bir günümüz tamamlanmış oluyor. Tarım Kaşifi 2. bölümünde farklı konuklarla sizlerle olacak. Takipte kalın!