TARMAKBİR Genel Sekreteri M. Selami İleri, bu sayıdaki köşesinde “Tarımda bilgi, teknoloji ve yönetim” kaleme aldı.
Tarımda başarılı olmak ve hedeflere ulaşmak için 3 anahtar unsur söz konusudur: Bilgi, teknoloji ve yönetim. Bilgi faktörü, yapılacak işe uygun araç seçilmesinden, o işin en verimli bir şekilde nasıl yapılacağına kadar oldukça kapsamlı bir unsurdur. Örneğin bilimsel sonuçlar, buğday tarımı için 20 cm’den daha derin toprak işlemenin gereksiz olduğunu rapor etmekte, 20 cm yerine 25 cm derinliğindeki işlemenin, yakıt tüketimini yaklaşık yüzde 25 oranında arttıracağına vurgu yapmaktadır.
Teknoloji faktörü ise verime çok önemli bir katkı sunmaktadır. İstatistikler, tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, kayda değer verim artışının yaşandığını göstermektedir. Teknoloji kullanımında dünyanın yaşadığı son endüstriyel devrimin yani Endüstri 4.0 sürecinin, tarım teknolojilerine olan yansıması, tarımsal verimliliği çok daha üst bir seviyeye çıkarmaktadır. İstatistikler, tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, kayda değer verim artışının yaşandığını göstermektedir. Tabii her yeni makine, içinde yeni teknolojileri barındırmayabilir. Yani her yeni makine, son teknoloji ürünü olmayabilir. Tarımsal mekanizasyon araçlarının seçiminde mutlaka ürünlerin teknik özellikleri, performans raporları, test sonuçları ve kullanıcı yorumları incelenmeli ve bu konuda profesyonel destek alınmalıdır.
Yönetimse başarı için üçüncü anahtardır ve mevcut olan bu teknolojileri birleştirerek entegre bir sistem oluşturur. Tarım üreticilerinin, bilginin nasıl yorumlanacağını, teknolojinin nasıl kullanılacağını ve bilinçli kararların nasıl alacağını çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Gelişmiş ülkelerde modern mekanizasyon araçları ile yapılan tarımda birim alandan alınan verim son derece yüksektir. Örneğin bizden sonra başlamalarına rağmen Gürcistan’da, Azerbaycan’da fındık verimi çok daha yüksektir. FAO verilerine göre; 2013–2017 yılları arasındaki dekara ortalama fındık verimi ABD’de 221 kg, Gürcistan’da 178 kg, Azerbaycan’da 122 kg ve İtalya’da 157 kg’dır. Dünyada dekar başına ortalama verim 106 kg iken Türkiye’de fındık verimi sadece 96 kg’dir. Fındıkta verim düşüklüğü sorununun çözümü için bahçelerin yenilenmesi gerekmektedir. Avrupa’da ve Türkiye’de fındık, çalı veya çok gövdeli çalı ağacı olarak yetiştirilirken, ABD’de tek gövdeli ağaç formundaki çeşitleriyle, geniş bahçelerde, ileri teknoloji kullanılarak mekanizasyona dayalı yapılmakta olup, ABD’nin fındık üretimindeki artışı büyük ölçüde verimdeki iyileştirmelerle sağlanmıştır. Türkiye’de gerçek manada kurulan bir fındık çiftliğinde modern tarım teknikleri ve mekanizasyon uygulamaları ile 500 kg’a yaklaşan verim elde edilmiştir. Fındıktaki bu fark, bitkisel ve hayvansal üretimin bütün unsurları için geçerlidir. Örneğin Türkiye’de hayvancılık işletmelerinde günlük ortalama süt verimi 18–22 kg arasında değişirken ve profesyonel çiftliklerde verim 28–32 kilograma kadar çıkarken, Türkiye’de akıllı tarımın uygulandığı modern bir çiftlikte hayvan başına ortalama 39,5 kg süt elde edilmektedir. Türkiye’de dekar başına mısırda ortalama verim 1 ton iken, yine Türkiye’de akıllı tarım yapılan modern bir çiftlikte 2 tonun üzerinde verim elde edilmiştir.
Neticede tarımın modern usullerle yapılması, bu amaçla son teknoloji tarım ekipmanları kullanılması, verim için son derece önemlidir. İklim, işletme büyüklükleri gibi diğer faktörlerin de olumlu olması halinde birim alandan alınan verim arttıkça çiftçimizin gelir seviyesi yükselecek, gelir seviyesi yükseldikçe daha modern tarım ekipmanları ile çalışma imkânına kavuşacaktır.