TÜİK’in açıkladığı verilere göre Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Kasım’da aylık bazda yüzde 8,88 artarken, yıllık bazda yüzde 46,91 yükseldi. Tarım-ÜFE, Nisan 2022’den bu yana aylık bazda 31 ayın en yüksek seviyesini gördü.
Tarım-ÜFE, Kasım’da aylık bazda yüzde 8,88 yükselirken, yılık bazda yüzde 46,91 arttı. Endekste, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 37,55 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 48,83 artış gerçekleşti. Tarım- ÜFE aylık bazda Nisan 2022’den bu yana yükseliş kaydederek 2,5 yılın zirvesini gördü.
Ana gruplarda da artış görüldü
Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 19,49 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 4,91 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,93 artış gerçekleşti. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 263,86 artış ile turunçgiller, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 43,95 artış ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.
