Tarım sektörünün en önemli araçlarından birisi olan traktörlerin bakımının düzenli aralıklarla yapılması, uzun ömürlü ve yüksek performanslı çalışmaya katkı sağlıyor. İlkbaharın gelmesiyle birlikte sıcaklıklar ve su seviyeleri artmaya başladı. Böylece tarım sektöründe işler daha da yoğunlaşıyor. Bu süreçte, kullandığınız traktörün bakımının zamanında yapılması veriminizi önemli oranda etkiliyor. Profi Traktör Türkiye olarak traktör bakımında üstünde durulması gereken ve genellikle kullanıcılar tarafından bilinen fakat göz ardı edilen konuları sizler için hazırladık.
Tarımdaki mekanizasyonun kilit noktalarından birisi olan traktörlerin kullanımı kadar bakımları da çiftçinin işlerinin geleceği için hayati öneme sahip. Traktörlerin daha verimli, güvenli, uzun ömürlü ve yüksek performanslı çalışması için bakım ve onarımın zamanında yapılması gerekiyor. Traktörler son derece kullanışlı araçlardır ve doğru bakım ile çok az sorunla yıllarca çalışabilirler. Pazarda çok sayıda farklı türde traktör olduğundan, bakım rutinleri traktörden traktöre büyük farklılıklar gösterebiliyor. Traktörü nerdeyse haftanın her günü kullanıyorsanız iki haftada bir ya da haftada bir kez düzenli olarak muayene işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Traktörü ara sıra kullanıyorsanız da hasar veya bozulmaya maruz kalmadığından emin olmak için kullanım öncesinde muayene işlemine tabi tutulmalıdır. Tüm bu süreçlerde, size yardımcı olacak bakım süreçleriyle ilgili ipuçları hazırladık.
Traktörü detaylı bir şekilde inceleyin
Günlük rutin İşinize başlamadan önce traktörü detaylı bir şekilde inceleyin. Herhangi açık hasar, aşınma ve çatlak, sızıntının olmadığına emin olun. Traktörün her tarafını dikkatlice incelediğinizden traktörün tüm parçalarını gözden geçirdiğinize emin olun. Daha sonra motoru muayene işlemine alıp bağlantısı kesilmiş boruların veya aşınmış parçaların olup olmadığını kontrol edin.
Düzenli temizlik kusurlu noktaların erken teşhisine fayda sağlıyor
Hareketli parçalar zamanla kir, toz ve çamura maruz kalabilir. Kirli parçaları temizlemek için basınçlı su tabancasını kullanmanız daha kolay ve temiz bir işlemi gerçekleştirmenizde oldukça önemli, tabi böyle bir ekipmanınız yoksa normal bahçe hortumu da kullanabilirsiniz. Ama hortumunuzda ayarlanabilir fıskiye başlığı kullanmayı unutmayın. Traktörün genel temizliğini yaptıktan sonra yağlama noktalarını kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Gövdenin çeşitli yerlerine bulaşmış fazla ve kirli yağı, çözücüler yardımıyla bertaraf edin. Son bir genel kontrolden geçirdikten sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Lastik basınçlarını kontrol edin
Yapılması oldukça kolay olan bu işlem, basit ama etkili sonuçlar veriyor. Aşınmış veya doğru lastik basıncına sahip olmayan lastikler, tarladaki veriminizi olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden her zaman lastiklerin iyi durumda olduğuna özen gösterin. Lastik basıncınızın traktörün etiketinde veya kullanım kılavuzunda belirtildiği değerlerde olduğuna emin olursanız, sizin için işlerin çok daha keyifli bir hale geleceğini göreceksiniz.
Motor soğutma sistemi hayati bir öneme sahip
Traktörün motorunun stabil bir şekilde çalışması için soğutma sistemi oldukça önemli bir yerde bulunuyor. Radyatörünüzdeki soğutma sıvısı ve su seviyesinin zamanla azalması tamamen normaldir ve arada sırada tamamlanması gerekebilir. Bununla birlikte, sıvı seviyesini düzenli olarak kontrol etmek, soğutma sisteminde herhangi bir yerde ciddi bir sızıntı olması durumunda da size erken uyarı sağlayacaktır. Traktörler ne kadar gelişirse gelişsinler, soğutma kayışı aşınmaya karşı en dirençsiz parçalardan birisi olmaya devam ediyor. Bu nedenle soğutma kayış gerginliği düzenli olarak kontrol edilmelidir. Aşınan parçayı biraz el becerisi ve basit ekipmanla sizde kolayca değişebilirsiniz fakat risk almak istemezseniz ve garantisi devam eden bir traktörünüz varsa yetkili servisten destek almanızı şiddetle tavsiye ederiz. Sistemde yeterli soğutma suyu olduğundan emin olmalısınız. Suyun az veya çok miktarda bulunması sorunlara yol açabilir. Soğutucu suyu yeterli değilse motor aşırı ısınabilir. Bu durum ise motorda istenmeyen maddi hasarlara yol açabilir.
Akü ve alternatörün iyi durumda olduğundan emin olun
Uzun süre atıl durumda kalan traktörlerin her taşıtta olduğu gibi aküsü, başta soğuk hava olmak üzere çeşitli nedenlerden kendi kendine azalabilir. Böyle bir durumda traktöre ilk marşı verecek güç elde edilemez. Eski model traktörde akü sıvısı kontrol edilmeli, yeni model traktörlerde ise modern akülerin üzerindeki gösterge yardımıyla akü kapasitesinin yeterliliği, kolay bir şekilde görülebiliyor. Traktörde bulunan akü türüne bakılmaksızın makinenin kullanım sıklığına bağlı olarak her 3–5 yılda birakü değişimi yapmayı unutmayın.
Motor filtreleri kontrolü sağlıklı bir çalışmada önem arz ediyor
Genellikle çamurlu ve tozlu ortamlarda çalışan traktörlerin motorlarının dış etmenlerden korunması için çok sayıda filtre kullanılıyor. Bunlar:
- Hava filtresi – Toz ve kirin motora girmesini önler. Özellikle tozlu mevsimlerde düzenli olarak temizlenmelidir.
- Yakıt filtresi – Kirletici maddelerin yakıt sistemine girmesini önler. Eğer traktörünüzde metal filtre varsa temizlenip yeniden kullanılabilir. Ancak naylon ve kağıt filtreler kirlendiğinde yenileriyle değiştirilmelidir.
- Yağ filtresi – Motorun yağ beslemesine kir, tortu ve pislik girmesini önler. Her motor yağı değişimde bu filtrede temizlenmeli gerekirse değiştirilmelidir.
- Şanzıman filtresi – Şanzıman sıvısında dolaşan ve şanzımanın sorunsuz ve verimli çalışmasını engelleyen kirletici maddeleri tutar.
- Hidrolik filtre – Hidrolik sıvının pislik nedeniyle tıkanmasını önler. Bu tıkanıklık sistemi yavaşlatabilir ve traktöre zarar verebilir.
Motor sıvıları ve seviyeleri de gözden kaçmamalı
Traktörün yağı bittiğinde işler sıkıntılı ve tehlikeli bir hal alır. Bu nedenle yağ düzeyi düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekirse doldurulmalıdır. Şanzıman, motor ve diferansiyel yağı her 250 çalışma saati sonunda değiştirilmelidir. Yağ ve hidrolik sıvılarının yanında motor soğutma sıvılarını da tekrar kontrol etmeyi unutmayın.
DEF sevilerini izleyin
Stage 5 traktörler ile birlikte Dizel Egzoz Sıvısı (DEF) seviyelerini izlenmesi daha önemli bir hale geldi. Modern traktörler, DEF’nin bölgesel emisyon düzenlemelerine uymasını gerektiriyor. Normal aralıkta olduğundan emin olmak için DEF seviyesini kontrol edin. Bazı traktörlerde, sıvının ne zaman değiştirilmesi gerektiğini size bildiren gösterge ışıkları bulunur.
Hidrolik sisteme göz atın
Traktörün düzgün ve verimli bir şekilde çalışması için hidrolik sistemin sağlıklı olması önemli. Eğer bu sistem yeterince düzgün çalışmaz ise PTO sistemi yeterince güç aktaramaz. Bu nedenle hidrolik sistem düzenli olarak kontrol edilmelidir. Hidrolikleri indirin. Bunun için traktörünüzün kumandalarını kullanın. Özel uygulamanızda nasıl olduğundan emin değilseniz, kullanım kılavuzuna bakın. Bir kovaya veya hidrolik olarak çalışan diğer aksesuarlara sahip traktörlerde, hidrolik yükün yere indirilerek kaldırılması gerekecektir. Aksi takdirde, hidrolik sistem üzerinde çalışırken bu aksesuarlar aniden düşebilir. Birçok hidrolik aksesuar son derece ağır olabilir ve düşerlerse size gerçekten zarar verebilir. Hidrolik pompa ve bağlantı parçalarının sorunsuz çalıştığından emin olun. Hidrolik yağı, hidrolik filtreyi, contaları ve hortumları kontrol edin gerekirse değiştirin.
Tuşların ve kontrol elemanlarının çalıştığına emin olun
Traktörde bulunan tüm düğme ve ekipman yönlendirme kollarının hasarsız ve düzgün çalışmalı. Bunun için traktörü birkaç çalıştırmada bir kontrol etmede fayda var. Işıkları test edin. Bazı traktörlerde hiç ışık bulunmayabilir, bazılarında ise dönüş sinyalleri ve iç aydınlatma içeren kapsamlı bir aydınlatma sistemi olabilir. Traktörün her kullanımından sonra lambaların her birini kontrol edin, böylece ortaya çıkan elektrik sorunlarını çözebilirsiniz. Eğer çalışmayan bir ışık var ise değiştirilmesi gereken bir ampul veya sigorta olabilir. Bunların hiçbiri sorunu çözmezse, traktöre, servis personeli tarafından müdahale edilmesi gerekebilir.