Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Ankas Hayvancılık, zorlu gübre yönetimini EYS ile aşıyor

İstanbul Çatalca’da 550 büyükbaş kapasiteli bir çiftliğe sahip olan Ankas Hayvancılık, günlük 3,5 ton üretimi gerçekleştiriyor. Modern bir çiftlik yönetimi ile Türkiye’nin süt üretimine katkı sağlayan İşletme, EYS’nin doğru ürün ve yöntemleriyle çiftliğindeki gübre yönetimini de başarıyla yürütüyor.

Hayvancılık işletmelerinin verimli ve sürdürülebilir olmasında en önemli aşamayı gübre yönetimi oluşturuyor. Çiftliklerde kullanılan gübre yönetim sistemleri atıkları en verimli şekilde değerlendirilip işletme verimliliğini artırırken, hayvanların hastalıklardan korunmasında önem arz ediyor. İstanbul Çatalca bulunan çiftliğinde Danimarka’dan ithal ettiği büyükbaş hayvanlar ile süt üretimine odaklanan Ankas Hayvancılık da gübre yönetimi sistemi ile hayvansal atıkları geri dönüşüme kazandırıyor. Gübre yönetiminde EYS’nin doğru ürün ve yöntemlerini tercih eden işletme, ürettiği sıvı gübreleri bedelsiz dağıtırken, katı gübreleri de seperatör ve tamburdan geçirdikten sonra arazilerinde kullanıyor. Profi Traktör Türkiye olarak Ankas Hayvancılık’ı ziyaret ettik ve İşletme Yöneticisi Caner Aslan ile gübre yönetim sistemleri hakkında önemli röportaj gerçekleştirdik.

Caner Aslan – Ankas Hayvancılık İşletme Yöneticisi

Hobi, mesleğe dönüştü

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir ailenin üyesi olan Caner Aslan, çocukluk yıllarından beri hayvanlara ilgili olduğunu ve hayvancılık işine hobi olarak başladığını belirtti. Aslan, “Aile olarak hayvancılıkla ilgili hiçbir geçmişe sahip değiliz. Çocukluğumdan beri hayvanlara karşı bir ilgim vardı. Bu işe de 2013 yılında hobi amaçlı 2 inekle başladım. Kısa sürede inek sayımız 20’ye çıktı. İşimizin büyümesi ile bir tesis kurmaya karar verdik” dedi.

41 dönümlük arazide 550 büyükbaş kapasiteli çiftlik

İşlerin giderek büyümesi ile İstanbul Çatalca’da 41 dönüm arazi üzerine kurulu 550 büyükbaş kapasitesine sahip bir çiftlik kurduklarının altını çizen Caner Aslan, 2018 yılının Haziran ayında Danimarka’dan ithal ettikleri hayvanlarının çiftliğe geldiğini ve Ağustos ayı itibariyle de sağımlara başladıklarını söyledi. 2022 yılı itibariyle hayvancılık sektöründe 4. yılı geride bıraktıklarını kaydeden Aslan, “Şu anda çiftliğimizde 340 büyükbaş hayvan bulunuyor. Bunların 120 adedi anaç, kalanları ise gebe, düve, genç hayvanlar, buzağılar ve erkek danalar şeklinde dağılım gösteriyor. Süt sığırcılığı işletmeciliği olarak faaliyet gösteriyoruz. Tam otomasyonla çalışan ve mekanizasyona çok önem veren bir çiftliğiz. Mümkün mertebe insan gücü olmadan bütün işlemlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Teknolojinin ve mekanizasyonun tüm nimetlerinden faydalanıyoruz. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamalarını kullandı.

Süt üretimi

Çiftliklerinde Danimarka’dan ithal ettiği hayvanlar ile süt üretimi yaptıklarına dikkat çeken İşletme Yöneticisi Aslan, “Süt sığırcılığı üzerine çalışıyoruz. Besi işletmesi değiliz ama piyasa şartlarından dolayı, doğan erkek hayvanları besi amaçlı besliyoruz. İlerde de çiftlik tam kapasiteye ulaştıktan sonra damızlık dişi hayvan satışlarımızda olacak. Şu anda sadece ana faaliyet alanımız süt sağımı üzerine. Bu kapsamda yaklaşık 100 inek sağıyoruz. Sağım yaptığımız ineklerden günlük toplam 3,5 ton süt alıyoruz” şeklinde ifade etti.

Başarılı gübre yönetimi

Ankas Hayvancılık, EYS’nin ürettiği ve montajını yaptığı gübre yönetim sistemi ile üst düzey verimlilikte hayvansal atıklarını yönetiyor. Birçok aşamadan oluşan kapsamlı bir sürece sahip tam otomasyon gübre yönetimi sisteminin sadece bir tuşa basmak kadar zorlayıcı olduğunu aktaran Caner Aslan, “Hayvancılığa çok küçüklükten başladığım için bu işin en alt konumunu da biliyorum. İki hayvanla başladığım dönemde, hayvanların gübreleri başımızın belasıydı. Gübreleri ağırdan uzaklaştırmak çok ciddi sorun oluyordu. Böyle bir ölçekte işletmeye sahip olduğunuz zaman 550 hayvan ile baş etmek için mekanizasyon sistemlerini kullanmak zorunlu hale geldi. Son zamanlarda birçok üreticinin hayvancılıktan çıkıyor olmasının ya da gençlerin hayvancılığa girmemesinin bir sebebinin de gübre yönetimi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Gübre yönetim sistemi, çiftlikler için büyük bir nimet”

Caner Aslan, orta ve büyük ölçekli işletmelerde hayvanın altından gübrenin uzaklaştırılması için makine kullanımının zorunluluk olduğuna dikkat çekerek açıklamalarına devam etti. Aslan: “İşletmemizde gübre yönetiminde zincirli sıyırıcı sistemini kullanıyoruz. Bu sistem üste bulunan ızgara sisteminin altında bulunuyor. Bu zincirli sıyırıcı hiçbir müdahale olmadan bir kere düğmeye basarak sonraki gün makineye bakım yapmaya gelene kadar çalışmaya devam ediyor. Zaman aralığını 2 saate ayarladığımız makine zemini sıyırıyor bu sayede hayvanlarınızın altı temiz ve kuru kalıyor. Bu sistem, bir çiftlik için çok büyük bir nimet. Orta ölçekten sonra bütün çiftliklerde olması gereken bir sistem olduğunu düşünüyorum. Sonraki işlemlerden bahsedersem zincirli sıyırıcı, gübreyi ön havuza alıyor. Gübre ön havuzda karıştırılarak homojene ediliyor. İdrarla, dışkının birbirine iyice karşıması gerekiyor ki seperatör sistemine daha verimli bir aktarım sağlanabilsin. Bu karıştırmayı yaptıktan sonra karışım, pompa yardımıyla seperatöre aktarılıyor. Seperatör gübreyi katısından sıvısını ayırıyor” dedi.,

İşlenen gübreler tarım faaliyetlerinde kullanılıyor

Gübre yönetimi iyi bir şekilde yapılmazsa işletmeyi kapatmaya kadar götürebilir. İyi yapılan bir gübre yönetim sisteminin işletme karlılığını ve sürekliliğini artırdığını belirten Aslan, “Gübre, yönettiğiniz şekle göre maliyette olabilir avantajda sağlayabilir. Eğer iyi bir gübre yönetim sisteminiz yoksa gübreyi artırmadan deşarj etmeye kadar çok ciddi bir maliyet karşınıza çıkacaktır. Ama biz bunu tam tersinde bir yönetime sahibiz. İşlenen gübreyi, ekonomiye kazandırmak için EYS’den 14 tonluk sıvı gübre tankeri aldık. EYS, işçilik ve malzeme kalitesi açısından çok iyi bir iş çıkarmış. Tankerin dingilleri, makasları ve tankerin tamamen sıcak daldırma galvaniz malzemeyle yapılması kalitesini çok artırıyor. Tankerin üstünde kullanılan İtalyan marka pompalar, valfler ürün kalitesini muazzam derecede artırmış. Bu tankerin toplam çalışma ağırlığı 20 tonu buluyor. Bu ağırlığa rağmen tarlaya bir kere bile batmadı. Çamurluğunun yüksekte konumlanmasıyla tarlada batma olsa bile tanker çamurluğu kırmıyor ve kendine zarar vermiyor. İnce detaylara çok önem vermişler ortaya harikulade bir makine çıkmış. Bu tankerler ile hem kendi tarlalarımızı hem de çevrede bulunan çiftçilerin tarlalarına kendi gübremizi sadece nakliye ücretini alarak herhangi bir gübre bedeli almadan dağıtımını sağlıyoruz” dedi.

İşletmede EYS’nin sunduğu çözümler tercih ediliyor

EYS’nin dünyanın beğenisine sunulmuş ve dünya tarafından tercih edilen bir firma olduğunu ifade eden Caner Aslan, “Çiftliğimizde gübre yönetimi noktasında kaliteli ürün ve çözüm sunan, aynı zamanda güçlü servis ağı ile öne çıkan sunan EYS markasını tercih ettik. Dünyanın en iyi makinesini de alsanız hepsi zamanla arıza verebiliyor. Gübre yönetim sistemi sürekli oksitli malzemenin içinde duran bir sistem olduğu için çok sağlam olması gerekiyor. Sağlamlığın ötesinde servis ve yedek parçanın erişilebilir olması gerekiyor. EYS tarafından üretim ve kurulumu yapılan gübre yönetim sistemimiz hakkında konuşursam: Çiftliğimizde 102 metre uzunluğunda iki takım zincirli sıyırıcıya sahibiz. 2 tane 11 kW gücünde karıştırıcımız var. Bir adette 5.5 kW gücünde gübre pompası sistemde bulunuyor. Ayrıca bir adette SP600 seperatörümüz var. EYS’nin servis ağı çok güçlü olduğu için ve bu yönde hiçbir sorun yaşamadığımız için tercihimizi bu yönde belirlemeye devam ediyoruz. Yedek parçalar Türkiye’de üretildiği için hiçbir problem yaşamıyoruz. İthal makine tercih eden çiftliklere saygı duyuyorum ama ithal denildiği zaman bir maliyet iki servis ağı sıkıntısı oluyor. İthal makinelerin Türkiye’de servis ağı çok yaygın değil. Servis ağına ulamadığınız zaman satın aldığınız makine bozulduğu zaman çiftlikte demir parçası haline geliyor. Servis ağı bizim en önem verdiğimiz noktaların başında geliyor. Trakya bölgesinin en uzak müşterisi olmamıza rağmen EYS servisi 1-1.5 saat içinde çiftliğimize geliyor. Profesyonel bir servis elemanına sahip oldukları için işlerine hakimler. EYS çiftliğimize gübre yönetim sistemini kurduktan 3 yıl sonra memnuniyetimiz doğrultusunda gübre tankerini de EYS’den aldık” dedi.

“Hayvancılık, geleceğin işi”

Türkiye ve dünyada nüfusa oranla hayvansal gıda üretimi her geçen gün azalmaya devam ediyor. Türkiye’de bu açık, ithalatla kapatılıyor fakat temel gıdada dışa bağımlı olmak ileride büyük sorunlara yol açabilir. Bu yüzden tarım ve hayvancılık yapmak isteyenlere kolaylıklar sağlanmalı ve genç nesil bu yönde özendirilmeli. Genç yaşta hayvancılık faaliyetlerine başlayan Caner Aslan da gençlere bu yönde bir çağrıda bulunuyor: Aslan, “Ülke olarak zor dönemlerden geçiyoruz. Biz aile olarak her zaman Türkiye’nin geleceğine umutla bakıyoruz. Türkiye’nin taşına toprağına yatırım yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Hayvancılık sektörü geleceğin işi çünkü insan olduğu sürece hayvancılık ve tarım olmak zorunda. Türkiye’de hayvancık ve tarımı biz yapmazsak yabancı firmalar yapacak. O yüzden ben, bu işleri biz yapalım diyorum. Sanayici bir aile olmamıza rağmen 19 yaşında hayvancılık işine başladım. Benim gibi gençlerin ve benden daha genç kardeşlerimin de bu işe girmesini isterim. Doğru bir finansman yönetimi, doğru bir ekipman seçimi ve doğru bir yatırımla bu işten alınlarının akıyla çıkacaklarına inanıyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

TürkTraktör en yeni modelleri ile Konya Tarım Fuarı’nda

SONRAKİ HABER

Massey Ferguson MF 8S Serisi, “Farm Machine 22” ödülünü kazandı!

BENZER HABERLER
Total
0
Share