Türk çiftçisinin mekanizasyonlaşması ve dijitalleşmesi için önemli çalışmalara imza attıklarını belirten TürkTraktör Pazarlama Direktörü Jiri Velharticky, “Sunduğumuz yeni ürünler ve teknolojilerle çiftçilerimizin birim alandan daha fazla ürün ve verim almalarını istiyoruz” dedi. Profi Traktör Türkiye olarak Konya Tarım Fuarı’nda bir araya geldiğimiz Jiri Velharticky ile TürkTraktör’ün 1 milyonuncu traktörü, dijital çalışmaları ve pazara sunduğu yeni ürünler hakkında konuştuk.
Yakın zamanda 1 milyonuncu traktörünüzü banttan indirdiniz. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
1 milyonuncu traktörü üretmenin heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. 1 milyonuncu traktöre ulaşmak gerçekten büyük bir başarı. Bu başarımızı öncelikle çalışanlarımız ve bayilerimizle kutladık. Çünkü; TürkTraktör’ün 70 yıla yaklaşan serüveninde çalışanların ve bayilerin büyük bir emeği var. Aynı zamanda 1 milyonuncu traktörümüzü Konya Tarım Fuarı’nda çiftçilerimizle de buluşturduk. Bu da bizim için ayrı bir mutluluk.
Hayata geçirdiğiniz dijital çözümlerle tarım sektörüne öncülük ediyorsunuz. Bu kapsamda TürkTraktör’ün gelecek vizyonuyla ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
TürkTraktör, kurulduğu yıldan itibaren çiftçilerin mekanizasyonlaşmasına önderlik ediyor. Dolayısıyla her zaman sektörde önemli bir rol üstleniyor. Bilindiği üzere traktörler, çiftçiler için güç anlamına geliyor. TürkTraktör olarak biz de teknolojik traktörlerimizle daima çiftçilerimizin yanında yer alıyoruz. Fakat önümüzde hızla dijitalleşen bir dünya var. Bu dünyaya ayak uydurmak için sadece traktörlerin değil ekipmanların da tarımsal faaliyetlerde maksimum verimle kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada traktör ve ekipmanların yanı sıra hassas tarım sistemleri, otomatik dümenleme sistemleri ve satış sonrasındaki hizmetlerimizle çiftçilerimizin dijitalleşmesi için bazı yenilikleri devreye aldık ve almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde yaşanabilecek iklim değişiklikleri ve azalan tarım alanları, çiftçilerimizin daha zor şartlarda üretim yapmalarına neden olabilir. Dolayısıyla TürkTraktör olarak sunduğumuz yeni teknolojilerle çiftçilerimizin daha verimli, aynı zamanda birim alandan daha fazla ürün almalarını sağlayacak uygulamaları hayata geçiriyoruz.Türkiye’de fındıktan narenciyeye, tahıldan sebzeye kadar birçok ürün yetişiyor. Aynı zamanda Türkiye, sahip olduğu mevsimsel koşullarıyla çok verimli bir ülke. Bu verimli ülkedeki çiftçilerin dijitalleşmesi de oldukça önemli. Çiftçilerimizin daha fazla bilgi toplayarak birim alandan daha fazla verim almalarını istiyoruz. Avrupa’daki çiftçiler, verim haritası ve benzeri bilgilerle birim alandan daha fazla verim almaya çalışıyor. TürkTraktör olarak çiftçilerimizin daha verimli çalışmasını sağlamayı misyon edindik. Türkiye, bereketli topraklara sahip ama tam anlamıyla tüm potansiyelini kullanabilen bir ülke değil. Dolayısıyla TürkTraktör olarak sağladığımız teknolojilerle Türk çiftçisinin daha verimli çalışmasını sağlıyoruz.
Case IH, geçen yıl traktör pazarının en iyi çıkış yapan markası oldu. Bu başarının kalıcı olması için neler yapılacak?
Case IH markamızın traktör pazarında ikinci sırada yer almasının pek çok sebebi var. Her şeyden önce çiftçilerimize bizi tercih ettikleri için teşekkür ediyoruz. Başarımızda ürünlerimizin yenilenmesi ve güncellenmesi ilk sırada yer alıyor. Müşterilerimizin beklentilerini karşılayacak şekilde son teknolojik ürünlerle hizmet veriyoruz. Öte yandan bayilerimizin sayısının artması, Case IH markamızın birçok çiftçiye ulaşmasını sağladı. Bayilerimizin güzel sohbetleri, güler yüzleri ve uygun ödeme koşulları ile Case IH markamızı yukarıya taşıyabildik. 2022 yılında da bu başarımızı sürdürmek daima çiftçilerin ihtiyaçlarına göre hareket edeceğiz.
Pandemi nedeniyle fuar ve çeşitli organizasyonlar iptal edilmişti. 3 yıl aranın ardından Konya Tarım Fuarı’na katıldınız. Fuarda Case IH standında hangi ürünleriniz yer aldı?
Ülkemizde yerli üretimini gerçekleştirdiğimiz premium traktör markamız Case IH’in en yeni ve gelişmiş modellerini standımızda sergiledik. Öncelikle yeni Farmall 80X modelini çiftçilerimizin beğenisine sunduk.
Farmall 80X
Farmall 80X, Faz 3B seviyesine sahip 4 silindirli yerli common-rail motoruyla 348 NM tork üreterek bir önceki nesil JX75 MaxPro modeline göre yüzde 17 tork artışı sağlıyor. Faz 3B seviyesine sahip çevreci motor, aynı zamanda yüzde 51 oranında tork rezervi sunarak en yoğun işleri bile vites düşürmeden gerçekleştirme imkanı sunuyor. Elektronik Lift-0-Matic, elektronik akü şalteri, çamurluk üstü hidrolik kumandalar gibi birçok yeni özellik, modern kaporta ile birleşerek uyum sağlıyor. Yeni Farmall 80X’te, 12 ileri 12 geri transmisyonuyla birlikte standart Powershuttle özelliği, tek ve çift çeker seçeneği, 3565 kg kaldırma kapasitesi bulunuyor. 6 hidrolik güç çıkışı, standart hidrolik orta kol, çift hızlı kuyruk mili seçeneği ve Powershuttle ile birlikte servo PTO özelliği modelde öne çıkan diğer özellikler arasında yer alıyor.
FARMALL 120 A
Farmall A Serisi’nde bir yeniliğe daha gittik. Farmall A Serisi, 2022 yılı içerisinde Faz 4 motor emisyon seviyesine geçiş yaptı. Bu geçişle beraber yeni Farmall A serisi, sahip olduğu 4 silindirli yerli üretim common-rail motorları ile yüksek verim ve performansı bir arada sunuyor. Bugüne kadar 90-100-110 BG modelleri ile yüksek çekiş gücü ve üstün donanım isteyen çiftçilere hizmet eden Farmall A serisi, Faz 4 geçişi ile birlikte Farmall 120 A modeli ile ailesine 120 BG gücündeki yeni üyesini dahil ediyor. 32 ileri 32 geri Türkiye’nin ilk yerli üretim yarı otomatik transmisyonuna sahip Farmall 120 A’da modern ve ferah kabin, isteğe bağlı kabin süspansiyonu ve çamurluk üzeri hidrolik ve kuyruk mili kumandaları bulunuyor. 5400 kg kaldırma kapasitesine sahip model aynı zamanda güçlü hidrolik sistemine sahip. Farmall 120 A, 6 hidrolik güç çıkışı ve standart hidrolik orta kol özellikleriyle dikkat çekiyor.
JX80E
Fuarda yer alan son ürünümüz ise JX80E modelimiz. 3 silindirli motora sahip Faz 3B JXE Serisi’nin 75 BG’lik yeni modeli JX80E’yi ilk defa sergiliyoruz. 341 Nm tork üreten, 12 ileri 12 geri transmisyona ve 40 km/s maksimum ilerleme hızına sahip modelin kaldırma kapasitesi ise 2700 kg. Common-rail yakıt enjeksiyon sistemine sahip JX80E gölgelikli ve kabinli modeller, tüm modellerde standart sunulan yolcu koltuğu ve kabinli modellerde standart sunroof özellikleri ile ön plana çıkıyor.
TARIMSAL EKİPMANLAR
Türktraktör olarak Türk çiftçisinin mekanizasyonlaşması ve dijitalleşmesini misyon edindik. Mekanizasyonlaşma anlamında en önemli şeylerden birisi ise uygun ekipman urun gamına sahip olabilmek. Dolayısıyla Case İH standında traktörün yanı sıra büyük balya makinalarımızdan pulluğumuza, küçük balya makinelerimizden RedPro markalı hassas ekim makinelerimize kadar olan tüm tarımsal ekipmanlarımızı ve römorklarımızı çiftçilerimizin beğenisine sunduk.
New Holland standınızda sergilediğiniz ürünler hakkında da bilgi alabilir miyiz?
New Holland standımız oldukça zengin ürün gamıyla donatıldı. Standımızı ziyaret eden çiftçilerimiz girişte 66s serimizle karşılaştı.
66s
66s serisi bu sene ilk defa yeni bir kaporta dizaynı ve aynı zamanda lansmana özel kiremit rengiyle satışa sunuluyor. Yeni Faz 4 emisyon standardındaki common rail motoruyla çiftçilere ekonomik kullanım sağlayacak olan 66 Serisi’nde yenilik olarak ileri geri mekik kolu eklendi. İleri geri mekik kolu, çiftçilerimizin tarladaki faaliyetlerini kolaylaştırıyor ve özellikle sıra sonu dönüşlerde aynı viteste geri gitme şansı sunuyor. 66s’in 8 ileri 8 geri veya 12 ileri 12 geri sürüngen vites transmisyonu sayesinde çiftçilerimizin daha verimli çalışacağına inanıyoruz. Artırılmış kaldırma kapasitesi, geniş kabin içi, yolcu koltuğu, kuyruk mili seçenekleri ve yepyeni dizaynıyla 66 serimizin göz dolduracağını düşünüyoruz.
T4.75S
Fuarda çiftçilerimiz, yeni T4.75S modelini de yakından inceleme şansı elde etti. Yeni T4.75S, 2021 yılında pazara sunulan mevcut Faz 3B T4S serisine katılan 75 BG’lik yeni bir model. Yüksek tork değeriyle öne çıkan Yeni T4.75S, common-rail yakıt enjeksiyon sistemli yerli motora sahip. 1400 d/d motor devrinde 341 Nm tork üretebilen model, segmentindeki beygir gücü/tork değeri en yüksek traktör olarak dikkat çekip performans ve güç anlamında yeni standartları belirliyor. 12 ileri 12 geri transmisyona sahip, 40 km/h maksimum ilerleme hızı özelliği bulunan Yeni T4.75S’te Power Shuttle vites seçeneği ile Standart Servo Kuyruk Mili özellikleri de bulunuyor. 3000 kg kaldırma kapasitesinin yanında klimalı kabin seçeneği, kabinli modellerde standart sunroof ve tüm modellerde standart yolcu koltuğu ile T4.75S, çiftçiler için üst düzey donanım özellikleri sunuyor.
TR5 EC
Sergilediğimiz bir diğer ürünümüz TR5 serisi, 2022 yılı içerisinde Faz 4 motor emisyon seviyesine geçiş yapacak. Bu geçişle birlikte yeni TR5 serisi, sahip olduğu 4 silindirli yerli üretim common-rail motorlar ile yüksek verim ve performansı bir araya getirecek. Bugüne kadar 90-100-110 BG modeller ile yüksek çekiş gücü ve üstün donanım isteyen çiftçilere hizmet eden TR5 serisi, Faz 4 geçişi ile birlikte TR5.120 EC modeli ile ailesine 120 BG gücündeki yeni üyesini dahil ediyor. TR5 EC – Faz 4 Serisi’nde öne çıkan diğer özellikler ise şöyle sıralanıyor: 32 ileri 32 geri Türkiye’nin ilk yerli üretim yarı otomatik transmisyonu, isteğe bağlı kabin süspansiyonu, modern ve ferah kabin, çamurluk üzeri hidrolik ve kuyruk mili kumandaları. 6 hidrolik güç çıkışına sahip güçlü hidrolik sistemiyle, standart hidrolik orta koluyla TR5 EC – Faz 4 Serisi aynı zamanda 5400 kg kaldırma kapasitesine sahip.
D5.80
2022 yılında piyasaya sunulan TD5 serisine 75 BG gücünde yeni bir model ekleniyor. Yeni TD5.80, faz 3B seviyesine sahip 4 silindirli yerli common-rail motoru ile 348 Nm tork üreterek bir önceki nesil TD75D modeline göre yüzde 17 tork artışı sağlıyor. Faz 3B seviyesine sahip çevreci motor aynı zamanda yüzde 51 oranında tork rezervi sunarak en yoğun işlerin bile vites düşürmeden yapılmasına olanak sağlıyor. Yeni TD5.80’de Elektronik Lift-0-Matic™, elektronik akü şalteri, çamurluk üstü hidrolik kumandalar gibi birçok yeni özellik modern kaporta ile birleşerek uyum sağlıyor. 12 ileri 12 geri transmisyona sahip, isteğe bağlı Power Shuttle özelliği ve hem tek çeker hem çift çeker seçeneği bulunan model, 3565 kg kaldırma kapasitesine sahip. Üstün donanım seviyesini sunan Bluemaster modellerinde 6 adet hidrolik güç çıkışı, standart hidrolik orta kol ve Power Shuttle ile birlikte servo PTO özellikleri de bulunuyor. Aynı zamanda çift hızlı kuyruk mili seçeneği de Yeni TD5.80’de yer alan özellikler arasında.
TARIMSAL EKİPMANLAR
New Holland tarafında tarımsal ekipmanlarına çok önem veriyoruz, bu nedenle ayrı bir stant açtık. Bu sene çiftçilerimizi yeni ürünlerimizi buluşturuyoruz. Bunlardan birisi telehandler. Tarımsal amaçlı telehandlerde ilk defa stage 5 emisyon seviyesindeki motorlu telehandlerimizi çiftçilerimize sunduk. Telehandler, özellikle balya taşıma ve bir yerden bir yere nakliye için eşsiz bir ekipman. Bunun yanında ilk defa yerli ürettiğimiz sıra bağımsız mısır silaj makinemizi çiftçilerimizle buluşturuyoruz. Çiftçilerimizin fırfır olarak ifade ettiği, santifrizili gübre dağıtma makinamız yerli ve yeni ürün olarak göze çarpıyor. New Holland’ın tarımsal ekipmanlarında büyük balya makinesinden küçük balya makinesine hayvancılık ekipmanlarına kadar geniş bir ürün gamı sunuyoruz. Traktörde olduğu gibi ekipman tarafında da çiftçilerimiz ne ararsa New Holland markasında bulabilir. Toprak hazırlığından hasada kadar tüm ürünlere sahibiz.