Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

“Kabin takın hayatta kalın” projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Manisa Valiliği himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Muhtarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yürütülen “Kabin takın hayatta kalın” projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda, traktör kazalarında ölüm oranlarının % 70 olduğu belirtilerek çiftçilere ‘güvenlik önlemlerinizi alın’ çağrısı yapıldı.

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından desteklenen projenin tanıtım toplantısına Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Enver Sungur, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Manisa Valiliği AB Proje Koordinatörü Ural Sevener, projeye destek veren kuruluşların temsilcileri ile proje gönüllüsü çiftçiler katıldı.

“Traktör kazalarında ölüm oranı yüzde 70”

Türkiye’de traktör kullanımının yaygınlığına ve traktör kazalarındaki ölüm oranlarına vurgu yapan AB Proje Koordinatörü Sevener, Türkiye’de 2020 yılında 2 bin 997 traktör kazası meydana geldiğini belirtti. Yalnızca Manisa’da olay mahallinde can kaybı yaşanan 59 kaza bulunduğunu ve bu kazalardan 40 tanesinin traktör kaynaklı olduğunu ifade eden Sevener,  “Ölümle sonuçlanan traktör kazalarında en çok yaşanan durum genellikle devrilme kaynaklı. Halen pek çok traktörün devrilme koruma sistemi (rops demiri,  traktör kabini) olmadan kullanılması devrilmeye bağlı ölümleri artırıyor. Traktör kazalarında ölüm oranı yüzde 70” dedi.

“Traktörler en hayati ancak bir o kadar da ölümcül araçlar”

Tarımda üretim ve etkinliği artırmak için kullanılan en hayati araç olan traktörlerin eğitimsiz kullanılması durumunda oldukça tehlikeli bir hale gelebileceğine dikkat çeken Sevener, programın amacının bu kazalara engel olmak olduğunu belirtti. Farkındalığı artırmak adına düzenlenen etkinliğin çıkış noktası hakkında bilgi veren Sevener,  “Traktörler, tarımsal faaliyetlerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Günlük yaşamda ulaşım aracı olarak kullanma alışkanlığı ve sosyo-ekonomik nedenlerle Türkiye’de traktörlere olan talep oldukça yüksek. Traktörler tarımda üretim ve etkinliği artırmak için kullanılan en hayati ancak bir o kadar da ölümcül araçlardır. Bu projenin çıkış noktası sürücülerin davranışlarını değiştirmede bilgi temelli eğitim programlarının yanı sıra görsel etkileşimden de yararlanarak ‘rops demiri’ kullanımı konusunda farkındalığı artırmak” ifadelerini kullandı.

“Yaşanan kazalarda kimsenin hayatını kaybetmemesi ana hedefimiz”

Toplantıda konuşma yapan Vali Karadeniz de traktörlerin hem ulaşım hem de üretim aracı olarak kullanıldığına ve bu kullanım sırasında güvenlik unsuruna dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Karadeniz, traktör kullanımının güvenli olması için güvenlik güçlerinin ve bazı kuruluşların çaba sarf ettiğini belirterek, “Traktör kullanıcılarını bilinçlendirmeye yönelik kampanyalar düzenleniyor ama elimizdeki verilere dayanarak söylüyorum ki bunların kullanıcılar üzerinde çok da istediğimiz ölçüde etki bırakmadığını, bu eksikliğin sürdüğünü görüyoruz. Biz bugün traktör kazalarındaki ölüm oranının %70 olduğundan bahsediyorsak, 100 tane traktör kazasından 70’i ölümle sonuçlanıyorsa bu ciddi bir orandır. Elbette sürüş güvenliğini sağlayarak kaza yapmamak esas olmalı ama kaza olduğunda da o kaza sonucunda da kimsenin hayatının kaybetmemesi, bunun en az seviyeye çekilmesi, kimsenin sakat kalmaması da burada ana hedefimiz olmalıdır” şeklinde konuştu.

Kabin kullanımı traktör kazaları önlemlerinde etkin rol oynuyor

Traktör kazalarında yaşanan ölüm oranını en aza indirmek için test edilmiş ve denenmiş kurallara mutlaka uyulması gerektiğini dile getiren Vali Karadeniz, “Bu basit alışkanlıkları insanlara kazandırmamız gerekiyor. Kabin kullanımı traktörde bunların başında gelen ana faktör. Yine ulaşım yollarına çıkan traktörlerin arkasında gece görünürlüğünü sağlayacak şekilde reflektör kullanılması diğer sürücülerin güvenliği açısından oldukça önemli. Bu alışkanlıkları sürücülerimize kazandırıncaya kadar gayretlerimizi sürdürmeliyiz. İşte ‘Kabin takın hayatta kalın’ projesi de bu kapsamda düzenlenen bir proje. Bu projede birçok kurumumuz ortak hareket ediyor. Bu da gösteriyor ki bu konuda hepimiz hemfikiriz” dedi.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Aile Anayasası ve Kurumsallaşma!

SONRAKİ HABER

Çiftçilere “Traktör kullanımı” eğitimi

BENZER HABERLER
Total
0
Share