Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin teknoloji iştiraki TARNET AŞ, geliştirdiği Akıllı Traktör Sistemi’ne (ATS) 5G teknolojisini entegre ederek, üreticilerin daha az eforla daha fazla verim almasını sağlayacak.
Tarımda teknoloji kullanımının hızla arttığı günümüzde akıllı tarım sistemleri ile daha az girdi kullanımı sonucu daha çok ürün elde etmenin yolları aranıyor. hedefleniyor. Tarımın gelişimi, değişimi ve kalkınması noktasında Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin teknoloji iştiraki TARNET, geliştirdiği Akıllı Traktör Sistemi’ne (ATS) 5G teknolojisini entegre ederek, çiftçinin iş yükünü azaltmayı, verimliliği en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. TARNET, ATS Projesi’ne 5G teknolojilerinin entegrasyonu için Türk Telekom ile iş birliğine gitti.
ATS, saha testlerini başarıyla tamamladı
ATS, otomatik olarak toprak işleme, gübreleme ve ilaçlama gibi işlemleri kolaylaştıran bir uygulama olarak sunuluyor. TARNET, otomatik dümenleme sistemine sahip traktör çözümü olan ATS’nin saha testlerini başarıyla sonuçlandırdı. Tarımsal faaliyetlerde verimin artırılmasını ve üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesini sağlayacak projede, daha hassas ve doğru tarımsal işlemlerin yapılabilmesi 5G üzerinden çalışan otomatik dümenlemeli traktörle gerçekleştirilecek.
Türk Telekom’un Türkiye’deki en güçlü hizmetlerinden biri olacak 5G teknolojisi üzerinden gerçekleştirilecek ATS uygulaması sayesinde, otomatik dümenleme sistemine sahip traktörle tarla sürülürken aynı zamanda yapay zeka desteğiyle video analitiği yapılabilecek. Sürücüsüz traktörün rotasında sapma tespit edildiğinde, 5G bağlantılı mobil uygulama üzerinden çiftçi anlık olarak bilgilendirilecek.
Güvenlik amacıyla sürücüyle hareket eden traktör, belirlenen rotadan 2,5 santimetre bile dışarı çıktığında uyarı verebilecek. Arazide her yerin kullanılması sayesinde verim artışı amaçlanıyor. 5G altyapısıyla entegre olan ATS ile üreticilerin ve çiftçilerin daha az efor harcarken daha fazla verim almaları hedefleniyor.
Öte yandan, zirai insansız hava aracı (ZİHA) ve Akaryakıt Otomasyon Sistemi (TARPET) gibi teknoloji ürünleriyle tarımda girdi maliyetlerini aşağı çekmeye çalışan TARNET, 2 ayrı seçenekle ATS’yi Türkiye’nin farklı bölgelerindeki Tarım Kredi kooperatiflerinde çiftçilerin hizmetine sundu.
TARNET Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, İzmir ve Konya tarım fuarlarında gösterimi yapılan sistemlerin yüksek satış rakamlarına ulaştığını belirterek, “ATS’nin Türk Telekom ve TARNET’in iş birliğiyle 5G entegrasyonunda sonuca ulaşması, tarım sektörünün yakın gelecekteki girdi maliyetlerinin hızla aşağı çekilmesini ifade ediyor. 5G altyapısıyla entegre olan ATS’ler, üreticilerimizin ve çiftçilerimizin diğer girdi maliyetlerine odaklanmalarına fırsat verecektir” dedi.