Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Yanmar’ın yeni “Robot Traktör”leri tarlalara iniyor

Japonya menşeili Yanmar, maksimum verimlilik ve tarımda teknoloji kullanımını en üst düzeye çıkartmak için yeni robot traktörlerini, hedef pazarların beğenisine sundu. Profi Traktör Türkiye olarak Yanmar Turkey Tarım İş Kolu Müdürü Murat Balkan Kanbir ile görüşerek, Türk çiftçisinin robot traktöre bakış açısını, traktörün kullanılabilirliğini ve avantajlarını konuştuk.

Tarım dünyasında otonom sistemler her geçen gün daha fazla gelişiyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Yanmar, tam ve kısmen otonom çalışabilen AUTO traktör serisinin yeni modellerini 1 Nisan itibariyle satışa sunacağını duyurmuştu. Yanmar’ın yeni otonom traktörleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Öncelikle AUTO traktör, Robot traktör olarak isimlendirilmektedir. Yanmar olarak, maksimum verimlilik ve tarımda teknoloji kullanımını en üst düzeye çıkartmak için 89 HP’den 115 HP’ye kadar yeni robot traktörlerimizi hedef pazarların beğenisine sunduk. Aynı zamanda otonom olarak da kullanılabilen 47 HP ve 59 HP traktörlerimizde pazarda bulunmaktadır. Robot traktörler tamamen kullanıcı bağımsız operasyon yürütebilirken, otonom traktörler ise kullanıcı komutlarına az da olsa ihtiyaç duymaktadır. Robot traktörde kabin dışından, tablet ya da telefonunuzla traktörü komuta edebilir, tek bir komut ile birden fazla traktörü kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için www.yanmar.com ana sayfamızı inceleyebilirsiniz;

https://www.yanmar.com/global/agri/smart_agri/agricultural_machinery.html

Murat Balkan Kanbir – Yanmar Turkey Tarım İş Kolu Müdürü

Otonom traktörler, tarımın geleceğini sizce nasıl etkileyecek?

Yanmar, “Sürdürülebilir Bir Gelecek -Teknoloji Yoluyla Yeni Değer-” gerçekleştirmek için tarımı bir “Gıda Değer Zinciri” haline getirmeyi hedefliyor. Otonom traktörün, çiftçilerin ve gençlerin tarıma ilgi duymasına yardımcı olacağına ve tarımın gelişmesine yol açacak olan gelecek nesillerle bağlantılı rol oynayacağına inanıyoruz.

Otonom traktörler ile şu anda çiftçilerimizin kullandığı traktörler arasındaki farklar nelerdir?

Yanmar “Robot Traktör”, bir uydu terminali kullanarak sahada önceden belirlenmiş bir rota boyunca otomatik olarak hareket eden tescilli bir Küresel Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS) ünitesiyle donatılmış bir traktördür. Bu sistem, bir operatörün hem kendi kullandığı traktörü hem de robot traktör olarak isimlendirilen ve üzerinde herhangi bir kullanıcının olmadığı traktörün koordineli bir şekilde opere etmesini sağlar. Yanmar bu sayede yoğun çaba gerektiren iş gücünü optimum hatta minimum seviyeye indirgemeyi hedeflemektedir.

Otonom traktörlerin avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?

İlk kullanım amacı, tek bir operatörün “Robot Traktör” ve “İnsanlı Traktör” ile aynı görev üzerinde aynı anda çalışarak işin genişliğini ikiye katlayabilmesidir. Aynı zamanda daha az deneyimli operatörlerin “Robot Traktörü” takip ederek doğru ve düz bir çizgide çalışmasını sağlar. Bu sayede verimliliği en üst seviyeye çıkarmak için, insan hatasını da minimize etmek için yüksek teknoloji kullanılır. İkinci olarak, iki farklı görevin bir kişi tarafından aynı anda yürütülebilmesini mümkün kılar. Örneğin ön taraftaki “Robot Traktör” pulluk ile sürüm işlemleri için kullanılırken, arkadaki “İnsanlı Traktör” tohum ekimi için kullanılabilir. Her iki görevi aynı anda tamamlayarak, işi tamamlamak için geçen süre önemli ölçüde azaltılabilir ve iş hava koşullarından daha az etkilenerek daha planlı bir şekilde yürütülebilir. Böylece verimlilik maksimum düzeye çıkarken, hata, insan faktörü, zaman minimize edilir. Dezavantajlara bakacak olursak; otonom bir traktör satın almanız gerektiği için ilk yatırım maliyetleri yüksektir. Ancak, işletme giderleri ve maksimum verimlilik düşünüldüğünde ilk yatırım maliyeti çok küçük kalacaktır.

Türkiye için henüz çok erken bir konu ama otonom traktörler Türkiye’de ne zaman kullanılmaya başlanır?

Türkiye’de bahsettiğimiz şekilde tam anlamı ile bir otonom traktör kullanılmamakta. Ancak uydu terminalleri, GPS sistemleri ve dümenleme sistemleri ile yarı otonom diyebileceğimiz sistemler kullanılıyor. Bu sistemlerin de geçmişi ilginçtir ki çok yakın değil. GPS sistemleri gelişimi ile birlikte bu sistemler pazara sunulmaya başlandı. Yenilikçi ve profesyonel tarzda çiftçilik yapan çiftçilerimiz bu sistemleri yurtdışından getirip kendi arazilerinde kullanmaya başladılar. Hali hazırda da günbegün gelişmekte olan bir pazar.

Türk çiftçilerinin otonom traktörlere bakış açısı nasıl olur?

Her çiftçinin hayali, maksimum verim, minimum tüketimdir. Bu noktada, gerek iş gücü gerekse de insan kaynaklı hata faktörünü minimize eden bir sistem tüm çiftçilerin ulaşmak istediği bir noktadır.

Yanmar’ın otonom traktörler alanındaki hedefleri nelerdir? Şu anda üretilen otonom traktörler, gelecekte Türkiye pazarına sunulabilir mi?

Yanmar’ın hedefi, çiftçilerin üzerindeki yükü azaltmak ve üretim hacmini güvence altına almak için yalnızca otonom traktörü değil, aynı zamanda ekimden hasada kadar tüm sistemi otomatikleştirmektir. Bu sistem öncelikle Uzak Asya ve Japonya pazarlarında hedeflenmektedir. Gelecekte ise bu sistemi Türkiye’ye getirmek mümkündür. Türkiye çok önemli bir tarım ülkesidir. Bununla birlikte, gerekli beygir gücü aralığı gibi traktörün özelliklerini de araştırmamız gerekmektedir. Frekans Kullanım İzni gibi yasal düzenlemeleri de araştırmamız gerekiyor.

Son olarak otonom traktörler ile geleneksel tarımsal ekipmanlarının kullanılması mümkün mü?

Bu bir traktör olduğu için ekipmanlar değiştirilmeden kullanılabilir. Traktörlerimiz sadece otonom traktör olarak değil normal traktör olarak da kullanılabilir. Yeni bir ekipman yatırımına gerek duymaz.

 

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Tarımın kurtuluşu dijital çiftçilikte

SONRAKİ HABER

Tarım işçileri aşılanmaya başlayacak

BENZER HABERLER
Total
0
Share