Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Adanalı çiftçiler bir ilki gerçekleştirerek kumda mısır yetiştirdi

Adana’da kumda mısır yetiştirilerek Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. 180 dönüm kumluk alanda yetiştirilen mısırın hasadı yapıldı. Dönüm başına bin 800 kilogram ile normal toprağa göre yüzde 20 fazla verim alınan mısırın, gelecek yıllardan itibaren kumda ekiminin yaygınlaşması bekleniyor.

Kenan YÜCEL – Çiftçi

Türkiye’nin 7 milyon tonluk mısır üretiminin yaklaşık yüzde 15’ini karşılayan Adana’da ‘sarı altın’ olarak adlandırılan mısırın hasadı sürüyor. Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Kapı Mahallesi’nde Türkiye’de ilk kez kumda mısır yetiştirildi. Çiftçi Kenan Yücel tarafından 135 dönüm, başka bir çiftçi tarafından ise 45 dönüm olmak üzere toplam 180 dönüm alanda yetiştirilen mısırda ilk hasatta yapıldı. Normal toprağa göre yüzde 20 fazla verim alınan mısırın gelecek yıllardan itibaren kumda ekiminin yaygınlaşması bekleniyor.

Hedef 1 milyon 50 bin ton rekolte

Kumda karpuz ve yer fıstığı üretimleri yapılırken gelecek yıllardan itibaren bu 2 ürünün yerini mısırın alması bekleniyor. Ayrıca Adana’da bu sene 1 milyon 50 bin ton mısır rekoltesi hedefleniyor. Hasat hakkında detayları paylaşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, kumdaki verimin toprağa oranla çok daha yüksek olduğunu söyleyerek, “Adana’da ilk defa turfanda karpuz ve yer fıstığının ekildiği bölgede mısır ekimi yapıldı. Mısırda hasat da başladı ve dönüme bin 800 kilogram verim alınmakta. Çiftçimiz de bu kadar mısır verimi beklemiyordu. Toprakta ekilen mısır dahi bu kadar verim vermemekte” sözlerini kaydetti.

“Adana’da 1 milyon 50 bin ton mısır verimi bekliyoruz”

Mehmet Akın Doğan, seneye kumdaki birçok alanda mısır ekileceğini belirterek, “Gelecek yıllarda burada yer fıstığı ve karpuz ekilişleri azalacak. Çiftçilerimiz bu bölgede mısır yetiştirmeye yönelerek daha fazla verim elde edebilir. Mısır bizim için çok önemli bir ürün. Adana’da 1 milyon 50 bin ton mısır verimi bekliyoruz. Ülke geneli yaklaşık 3 milyon ton açığımız var. Eğer destekler artarsa gelecek yıllarda ekim alanları artar ve mısırda dışa bağımlılığımız ortadan kaybolur” ifadelerini kullandı.

“Maliyetler artınca kuma mısır ektim”

Çiftçi Kenan Yücel ise karpuz ve yer fıstığının maliyetinin artması nedeniyle bölgede mısır ekmeye başladıklarını anlatarak, “Burada uzun yıllardır karpuz ve yer fıstığı ileuğraşıyoruz. Ancak maliyetler arttığından dolayı kuma mısır ekelim dedik. 135 dönümle deneme yaptık ve iyi verim aldık. Şu andaki çalışmalarımızdan memnunuz. Bu alanda verim, topraktan çok daha iyi gidiyor. Burada gelecek sene ekim alanı artacak. Biz seneye 600 dönüm mısır ekeceğiz” dedi.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Hektaş, Özbekistan yatırımıyla büyüyecek

SONRAKİ HABER

Modüler iş makinesi ENOCH, uluslararası rekabete hazırlanıyor

BENZER HABERLER
Total
0
Share