Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Hayvancılık tesislerinde EYS ile kusursuz gübre yönetimi!

Pompalardan karıştırıcılara, sıyırıcılardan seperatörlere, organik atık kompostlaştırmadan atık su ve yeşil atık yönetimine kadar birçok çözümle hayvancılık sektörünün vazgeçilmezi olan EYS, 2022 yılında da hizmetlerini hız kesmeden sürdürdü. Doğru yönlendirme ve doğru tekniklerle ilerleyen firma, yalnızca yurt içinde değil, dünya genelinde 60 ülkede gübre yönetimi faaliyetlerinin kusursuz işlemesini sağladı.

Profi Traktör Türkiye olarak; EYS Endüstri Makine Sanayi’nin 2022 yılındaki sürecini ve 2023 yılı beklentilerini konuşmak üzere, Türkiye genelinde satış ve pazarlama organizasyonları düzenleme ve takip etme, yeni ürün ön çalışmaları ve müşteri memnuniyeti yakalamaya yönelik faaliyetleri sürdüren EYS Endüstri Makine Sanayi Türkiye Satış Müdürü Oğuzhan Tepe ile bir araya geldik ve sorularımızı yönelttik.

2022 yılını geride bıraktık, bu yıl EYS için nasıl geçti? 2022 yılı için planladığınız hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

2022 birçok büyükbaş hayvan tesisinin kapatıldığı ve yatırımların yavaşladığı bir yıl olmasına rağmen biz EYS olarak hedeflediğimiz satış rakamlarını yakalayabildik. Bu durum elbette satış sonrası hizmetlerimizin artmasını da sağladı. Dolayısıyla yılı tam da istediğimiz gibi geçirdik. Ayrıca bu yıl, Limited şirketinden A.Ş.’ye de geçtik. 

2022 yılında en çok hangi ürününüz ilgi gördü? Bu ürünün tercih edilme sebebi nedir?

Bir gübre yönetimi firması olarak ürün gamımızda ayrıştırmaya gitmek çok zor. Bu sebeple eşit miktarda bir dağılım olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bir tesisin ihtiyacı sadece sıyırıcı veya karıştırıcı pompayla karşılanmıyor. Ürünlerimizin neredeyse tamamı bir bütün diyebiliriz. Dolayısıyla bu yıl da sıyırıcı, pompa karıştırıcı ve seperatörlerimiz sıklıkla tercih edildi. Bunlara ek olarak sıvı gübre tankerimiz de oldukça büyük bir ilgi gördü. Bu da artan maliyetlerin tarımda hayvan gübresini ön plana çıkarmasıyla oldu. Çünkü hayvancılıkla uğraşan kişiler, fiyatların artması sebebiyle suni gübreden hayvan gübresine geçti.

Gübre yönetimi çiftlikler için neden önemli? Siz bu konuda müşterilerinize ürünün yanı sıra çözüm de sunuyorsunuz, bu çözümleri öğrenebilir miyiz?

Bir tesiste planlanması gereken ilk altyapı, gübre yönetimidir. Bunun sebebi, hiç durmayan gübre sirkülasyonu. Hayvanlar yem yediği kadar dışkı bırakıyor. Örneğin bir Holstein, günlük 50-60 kg arasında katı ve sıvı dışkı bırakıyor. Bunu çiftlikteki hayvan sayısıyla çarptığınızda ciddi bir gübre miktarı söz konusu oluyor. Bu gübrelerin tesisten çıkarılması kadar, tesis kurulurken gübre yönetimine yönelik planlamalar yapılması da önemli. Burada süreç şu şekilde ilerliyor; firma ile tanışıyor ve hemen tesislerinin projelerini istiyoruz. Bu projeye uygun olarak, gübre çukurlarını tesisin en atıl kısımlarına yerleştiriyoruz. Gübreyi çukura taşıma işleminde de flashing dediğimiz bir sistem, sıyırıcı ve korega kullanıyoruz. Burada dikkat çeken detay, sistemin iyi çalışması için tamamen projeye uygun hareket edilmesi. Örneğin bazı noktalarda yapılacak eğri hataları sistemin çalışmamasına sebep olabilir. Bu sebeple proje çiziminden sonra belirli aralıklarla kontrollerin ve makine yerleşimlerinin doğru yapılması gerekiyor. Sadece satış işiyle gübre yönetimi bitmiyor. Müşteri memnuniyetini yakalamak için haftalık kontrolleri, keşifleri ve keşif raporlarını düzenli olarak yapmak gerekiyor. Yapılacak ufacık bir hatanın bile kapasite üzerine etkisi olabiliyor. Bu sebeple işimizi doğru bir şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. Biz tesis için yapılan proje çizimleri süresi boyunca bekleme kapasitelerini de hesaplıyoruz. Bu sayede çiftlik sahiplerine 1 ay boyunca gübrelerini yönetmezlerse tesislerinin geleceği durumu gösterme şansımız oluyor. 

Biyogaz çözümleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Son dönemlerde biyogaz ekipmanları konusunda ciddi bir çıkış yakaladık. Bunun sebebi de biyogaz firmalarının yurt dışından satın aldıkları ürünlerle ilgili. Herhangi bir ihtiyaç veya arıza durumunda orijinal parça bekleme süresi sorun yaratabiliyor. Ancak iddia ediyorum ki, biz EYS olarak bu konuda en iyi satış sonrası servisi hizmeti veren firmayız. Çünkü şu anda sahada aktif olarak gezen 22 kişilik bir teknik servis ekibimiz var. Gaziantep, Konya, Amasya, Aydın, Lüleburgaz ve İstanbul gibi birçok şehirde ekibimiz bulunuyor. Ayrıca ekiplerimizin belirli bölgeleri olduğu için gelen taleplere anında müdahale edebiliyorlar. Yani, ekiplerimizin ilgilenmesi gereken bölgelerde mesafeleri kısa tuttuğumuz için süreyle ilgili herhangi bir sorun yaşanması mümkün olmuyor.

Pandeminin üretimleriniz ve faaliyetleriniz üzerindeki etkisi tamamen son buldu mu? Sektör bu süreci nasıl atlattı?

Tabi ki biz de herkes gibi pandemiden olumsuz etkilendik. Ancak hizmet verdiğimiz sektör tıpkı gıda sektörü gibi asla durmayacak bir sektör. Hayvanlar sürekli olarak beslenmek zorunda olduğu gibi, sürekli olarak dışkı da yapmak zorunda. Bu sebeple bizim sektörümüzde duraksamalar yaşanmadı. Yalnızca satış kısmında, dünya genelinde olduğu gibi biz de bazı yavaşlamalar yaşadık. Bu durum da pandeminin bitişiyle beraber eski haline döndü. 

2023 yılına ilişkin yatırımlarınızı ve varsa yeni projelerinizi bizlerle paylaşabilir misiniz?

Ortalama 2 yıldır üzerinde çalıştığımız bazı makine parkurları var. Bu proje ile küçük ölçekli tesislerin biyogaz ile alakalı sorunlarını çözeceğiz. Şimdilik bu kadar detay verebiliyorum ancak çok yakında yeni ürünümüzle dikkatleri üzerimize çekeceğiz.

Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da faaliyetleriniz devam ediyor. Yurt dışında kaç farklı ülkede varsınız? Faaliyetlerinizi değerlendirebilir misiniz?

Partner firmalarımızla beraber 60’a yakın ülkede faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu noktalarda artık tamamen sipariş ve seri üretim ile ilerliyoruz. Yılın başında belirli bir sipariş oluşturuluyor ve biz yıl içerisinde hızlı bir şekilde teslimatlarını ve hatta montajlarını yapıyoruz. Miktar bazlı çalışmalarımıza bakacak olursak en çok tercih edildiğimiz ülkeler arasında Amerika ve Japonya ilk sıralarda yer alıyor diyebiliriz.

2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Her yeni yılda bir önceki yıldan daha fazla proje yürütmeyi ve satış yapmayı hedefliyoruz. 2022 yılında 2023 ile ilgili toplantılarımızı yaptık, görüşmelerimizi tamamladık. Satış ekibi olarak geçmiş ve şimdiki verilere dayalı tahminlerimizi de sunduk ve üretim taleplerimizi oluşturduk. Bunlara ek olarak bu yıl geçmiş yıllardan farklı olarak yeni konseptlerle müşterilerimizle buluşacağız ve özellikle kompost tesislerimizle öne çıkacağımızı düşünüyorum. Daha öncesinde olduğu gibi 2023’te de müşterilerimizden hassas davranmalarını istediğim bir konu var. Rica diyorum tesis yatırımlarına projeleri çizilmiş ve kontrolleri yapılmış bir şekilde başlasınlar ve geri kalanını bize bıraksınlar.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

CLAAS, Le Mans’ta üretilen traktörler ile 20 yılı geride bıraktı

SONRAKİ HABER

AGCO’dan, UNICEF'in Türkiye'deki acil durum çabalarına 650 bin dolar bağış!

BENZER HABERLER
Total
0
Share