Türk çiftçisine traktör ve tarım makineleri başta olmak üzere, mekanizasyon ve hayvancılık sektöründeki tüm yenikleri ve son gelişmeleri en doğru şekilde ulaştırıyoruz.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Konya’da verimi ile öne çıkan ekmeklik buğday çeşidi “İkonya” dikkat çekiyor

Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ortak yürüttüğü proje kapsamında ıslah çalışması yapılan, “İkonya” adlı ekmeklik buğday çeşidinin hasadı gerçekleştirildi. Yerli tohumların yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen çalışmada, ekmeklik buğday çeşidi verimiyle öne çıkıyor.

Tohum üretimiyle ülkede ilk sırada yer alan Konya’da, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri ve özel sektör kuruluşlarının yürüttüğü faaliyetlerle yerli ve milli çeşitlerin ıslahı ile sahada ekiliş oranları da artmaya devam ediyor. Bu kapsamda Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün beraber yürüttüğü çalışmalar arasında “İkonya” adlı ekmeklik buğday çeşidinin hasadı gerçekleştirildi. Çiftçilerin oldukça ilgisini çeken İkonya hakkında genç çiftçilerden Ziraat Mühendisi Raşit Akköylü de tarlasında hasadı yapılan çeşitle ilgili, “Tohumdan gayet memnunuz. Sulu şartlarda denedik. Verim, dekarda 650 kilogram civarında. Seneye ekmeye devam edeceğiz. Çiftçilerimize tavsiye ederim” ifadelerinde bulundu.

“Yüzde 200-250 civarında kalitede artış sağladık”

Buğday ve arpada tescilli ürünlerin gün geçtikçe geliştirildiğini vurgulayan Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Birol Ercan, “Alveograf enerji değeri un sanayicisinin kalite kriteri olarak benimsediği bir değer. Islah stratejimizde verimleri artırırken kaliteyi de mümkün olan en üst düzeye taşımayı amaçlıyoruz. Türkiye’de ekimi yaygın olan bir çeşidin alveograf değeri 100’lerde ise İkonya’nın 280’lere kadar çıkıyor. Yüzde 200-250 civarında kalitede artış sağladık. Sulu alanlarda dekarda 600 ila 900 kilogram arasında verim değeri var. Yeni geliştirilen hububat çeşitleri, soğuk veya zararlılarından etkilenmeden, geniş ekolojilerde rahatlıkla üretilebilen çeşitler olarak tescil edildi. Artık tohum ithal eden bir ülke değiliz” dedi.

Bölgede sulu tarım yaygınlaşmaya devam ediyor

Konuyla ilgili Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise, İkonya”nın bölgede ekiminin yaygınlaşmasını beklediğini dile getirerek, ilçede sulu tarımın yaygın olmasına dikkat çekti. Kağnıcıoğlu, “Yer altı suları çekiliyor, kuraklık da ciddi bir risk. Çiftçilerimiz az su tüketen bitkilere yöneldi. İkonya çeşidi, sulu da ekiliyor. Çiftçimiz, az suyla yüksek verim ve kalite bekliyor. Yabancı menşeli tohumlar ekiliyordu, inşallah İkonya bunlara rakip olur. Piyasanın üzerinde fiyatlanacağını umuyorum, kaliteli bir çeşit” diye konuştu.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

BKT, FL 695 ile tarımsal endüstri römork performansına yeni bir boyut kazandırıyor

SONRAKİ HABER

Tarımsal kalkınmayı destekleyen IPARD-III programına başvurular başladı

BENZER HABERLER
Total
0
Share